Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata

Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata
Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata

Cancerul pancreatic este una cele mai periculoase forme de cancer. Din pricina localizarii ascunse in cavitatea abdominala, acesta este mai dificil de monitorizat, iar pacientii ajung de cele mai multe ori la doctor in stadii terminale.

Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata

In aceste situatii, tratamentul are putine sanse de reusita, speranta de viata a pacientilor atinsi de metastaza este de circa 3- 6 luni din momentul diagnosticarii. Iar vestea proasta este ca 50% dintre pacienti au deja metastaze cand ajung la medic cu primul simptom.

Totusi, exista unele semnale carora trebuie sa le dai mai multa atentie pentru ca acestea ar putea semnala ceva in neregula:

Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne. 40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1- 2 ani inainte de a-si descoperi boala maligna. Iar oamenii de stiinta sunt e parere ca diabetul este cauzat in unele cazuri de prezenta unei tumori in organism care a ramas nedetectata.

Desigur, diabetul este o afectiune destul de comuna, multi dintre diabetici nefiind diagnosticati si cu cancer pancreatic. Totusi, acesta ramane un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au in istoricul familial aceasta boala.

2. Colorarea in galben a ochilor si pielii. Chiar si cea mai mica tumoare pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei in colecist, cauzand instalarea icterului.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

3. Mancarimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Un efect secundar mai putin cunoscut al icterului este aparitia mancarimilor in palme si talpi. Aceasta este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca ingalbenirea tegumentelor.

Citeste si: Ciroza hepatică – Semnele și simptomele care ar trebui să vă trimită de urgență la medic

Citeste si: Cum se manifestă si cum se trateaza scarlatina la copii

Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni inainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii implicati intr-un studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simti satui dupa ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. In acelasi studiu italian, o parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari. In plus, mirosul de cafea si alcool le provoca greturi.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci in fata.

7. Vezicula biliara marita.

Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea in vezica si prin urmare cresterea in volum a acesteia.

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Horoscop Mariana Cojocaru pentru 24 februarie - 2 martie. Urmează o perioadă cu pasiuni fierbinţi, iubiri din trecut şi cumpene sentimentale - previziuni complete pentru Kfetele.ro

Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia

Disperare fără margini. Cine este reputatul cadru didactic care și-a pus capăt zilelor într-un gest extrem. Tragedia care a avut loc în plină stradă a cutremurat martorii

Chinul prin care a trecut un copilas din Ploiesti. Asa ceva este strigator la cer. Medicii dau vina pe mama copilului

Celebrii actori Pınar Deniz și Kaan Yıldırım, prima apariție alături de fiul lor! Iată cel mai frumos și emoționant tablou de familie

VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies