Bolile la care ești predispusă în funcție de luna în care te-ai născut: studiul care te va face să simți fiori reci pe șira spinării


De mii de ani, oameni sunt convinşi că există o legătură profundă între soarta lor şi momentul din an în care s-au născut.

Unii îi zic astrologie; toţi am auzit de ea, mulţi cred în ea, unii chiar îşi organizează viaţa pe baza ei. Sunt şi alţii care resping fără drept de apel asemenea idei, socotindu-le nişte prostii neştiinţifice. Dar dacă, într-adevăr, luna în care ne-am născut are legătură cu ceea ce ne aşteaptă în viaţă, cel puţin în ceea ce priveşte sănătatea şi durata vieţii? De data asta, nu-i vorba de zodii şi horoscop, ci de concluziile unor studii ştiinţifice; ritmurile naturale - în cazul de faţă cele sezoniere – afectează predispoziţia oamenilor la anumite probleme de sănătate. Prin urmare, „spune-mi când te-ai născut, ca să-ţi spun ce probleme de sănătate ai putea avea cu probabilitate mai mare” – fără ghicit în stele, ci doar pe baza unor serioase observaţii ştiiinţifice.

Bolile la care esti predispusa in functie de luna in care te-ai nascut

Un articol recent – care va stârni cu siguranţă multe comentarii – apărut în Current Biology tratează această incitantă chestiune a legăturii dintre sănătate şi luna naşterii.

De-a lungul vremii, au tot apărut lucrări ştiinţifice de mai mică anvergură, în care autorii evidenţiau câte o legătură surprinzătoare între anotimpul în care se născuse o persoană şi sănătatea pe termen lung a acesteia; de exemplu, că persoanele născute toamna au mai multe şanse de a ajunge centenare.

Dar articolul din Current Biology adună şi comentează un volum mare de date, sintetizând rezultatele acestor analize într-un tabel care arată, lună cu lună, la ce probleme de sănătate sunt mai predispuşi oamenii născuţi în lunile respective.

Bolile la care esti predispusa in functie de luna in care te-ai nascut

Dar cum se explică aceste corelaţii? Pentru strămoşii noştri, care credeau în zodii (dar şi pentru unii dintre contemporanii noştri), lucrurile erau cumva mai simplu de înţeles şi asimilat: pur şi simplu, pentru ei era vorba despre influenţa unor aştri, care, la naşterea fiecărui om, se găseau aşezaţi într-o anumită configuraţie, iar asta era destul şi explica totul.

Noi, însă, o generaţie din rândul căreia mulţi au fost educaţi în spiritul pozitivismului ştiinţific, vrem explicaţii în acelaşi spirit.

Citeste si: Cancerul pancreatic: semnele timpurii care iti pot salva viata

Citeste si: Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajută la scăderea în greutate şi regenerarea celulară

Şi iată - cel puţin parţial, autorii articolului ne satisfac curiozitatea: e vorba despre ciclurile sau ritmurile naturale.

E drept, oamenii de îndepărtează tot mai mult de natură; iar această distanţare treptată de ciclurile naturale ne-a făcut să credem – după cum observă autorii - că biologia umană nu are nicio legătură cu ele, că funcţionează independent de aceste ritmuri ale naturii.

 


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Specialisti

Vrei să combaţi depresia şi anxietatea? Specialistul îţi spune ce alimente îţi sunt aliaţi de nădejde!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri