10 materiale necesare la construirea unui acoperiș de calitate


10 materiale necesare la construirea unui acoperiș de calitate

Realizarea unui acoperiș calitativ îți protejează casa și îți oferă confortul termic dorit.


In articol:

Zona acoperișului este recunoscută ca fiind o punte termică foarte permisivă, mai exact o zonă prin care au loc transferuri de temperatură cu exteriorul. Iată care sunt materialele necesare pentru construirea unui acoperiș, astfel încât acesta să fie cât mai durabil și rezistent.

Țiglă ceramică pentru acoperiș

Tigla ceramică reprezintă stratul final de acoperire pentru acoperiș, care va fi expus direct intemperiilor. Un aspect important, dacă vrei sa cumperi țiglă ceramică este acela că ar trebui să știi faptul că acest material este natural, fiind realizat din argilă arsă. 

Țigla ceramică este un material deosebit de rezistent la șocuri mecanice, la ploaie, ger, vânt și zăpadă. În același timp, țigla ceramică este deosebit de estetică, deoarece poate fi vopsită în funcție de dorința beneficiarilor. Durata de viață a acoperișurilor din țiglă ceramică este foarte mare, de ordinul zecilor de ani.

Țiglă metalică

Foarte asemănătoare cu țigla ceramică este și țigla metalică, însă deosebirile cele mai mari sunt la nivel de rezistență.

Țigla metalică este mai puțin rezistentă, poate fi deformată mai ușor și este sensibilă la coroziune.

Șindrilă bituminoasă

Dacă îți dorești un acoperiș care să dureze ani buni, atunci șindrila bituminoasă poate fi o soluție. Greutatea acesteia este însă mare, în ciuda faptului că oferă caracteristici foarte bune de izolare termică și de protecție a locuinței.

Ardezia

Plăcile de ardezie conferă casei un aspect deosebit, luxos și elegant, însă este important de știut faptul că și costurile sunt pe măsură.

Acoperișurile din plăci de ardezie sunt deosebit de rezistente și de durabile. 

OSB pentru astereală

Învelitoarea de sub stratul final al acoperișului poartă denumirea de astereală. Aceasta trebuie să fie realizată din materiale calitative, de preferat din plăci de dimensiuni mari, astfel încât îmbinările să fie cât mai reduse. 

Căpriori de lemn pentru scheletul acoperișului

Căpriorii reprezintă elemente din lemn cu secțiune pătrată ce pot fi folosiți pentru pene, contrafișe, clești, cosoroabe și tălpi. 

Suporți metalici pentru stâlpi

În unele situații pot fi necesare rigidizări speciale la nivelul plăcii, caz în care sunt folosiți suporții metalici.

Scândură pentru diferite elemente

Dacă vrei să acoperi placa de beton sau să suplimentezi rezistența la nivelul acesteia, în acestă situație poți folosi scândura. De asemenea, scândura poate fi folosită și pentru astereală, deoarece această zonă nu este vizibilă, în consecință se pot folosi chiar și aceste materiale.

Folie anticondens

Zona acoperișului este predispusă adesea la formarea condensului. Vaporii de apă au nevoie de o circulație liberă, pentru a nu fi reținuți la interiorul structurii, generând astfel formarea mucegaiului. 

Izolația pentru acoperiș

Acoperișul necesită o izolare temeinică, mai ales că vorbim despre una dintre cele mai importante punți termice. Astfel, pentru izolare se pot folosi următoarele materiale:

Spumă poliuretanică 

Spuma poliuretanică se aplică fără rosturi, așadar cu o continuitate perfectă, ceea ce înseamnă o izolație calitativă.

Vată bazaltică

Vata minerală bazaltică este unul dintre cele mai bine cotate materiale de izolare, coeficientul de transfer termic fiind deosebit de mic.

Vata minerală de sticlă

Vata minerală de sticlă este foarte asemănătoare vatei bazaltice, cu câteva mici diferențe în ceea ce privește coeficientul de transfer termic (mai mic la vata de sticlă) și în ceea ce privește rezistența la foc (mai mică în cazul vatei de sticlă).  

Polistiren

În unele situații poate fi folosit polistirenul, însă grosimea de strat a izolației trebuie să fie de minim 10 cm. 

Un acoperiș calitativ se bazează foarte mult pe calitatea materialelor și pe măiestria echipelor de lucru. În plus, acoperișul este o zonă care necesită foarte multă atenție tocmai pentru a nu permite schimburile de temperatură cu exteriorul, așa cum se întâmplă în mod normal în cazul acestor structuri. Alege materialele potrivite, accesoriile și respectă pașii de lucru, iar acoperișul casei tale va arăta și va funcționa într-un mod cât mai eficient.


Abonează-te pe

Citește și:

Cum iți dai seama că te înşală!

Brigitte l-a înșelat pe Florin Pastramă!? Cine este bărbatul care a intervenit între ei

Cu ce se mănâncă halvaua. Care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestui desert

Cu ce se scot petele de vin roșu

Cu ce se scot petele de grăsime de pe haine

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri