Viroza pulmonara: simptome si cum trebuie tratata corect

Viroza pulmonara: simptome si cum trebuie tratata corect

Viroza pulmonara sau viroza respiratorie este o infectie acuta virala usoara si autolimitata a tractului respirator superioar care determina simptome variabile de tip stranut, nas infundat, secretii nazale, gat iritat, febra mica si dureri de cap.

Simptome de viroza pulmonara

Perioada de incubatie este de 24-72 ore. Simptomele apar ca urmare a raspunsului imun al organismului impotriva infectiei.

 

Simptomele variaza de la persoana la alta, dar cele mai frecvente sunt simptomele de inflamatie a mucoasei nasului, stranut si secretii nazale care apar in primele zile. Tabloul clinic include uneori si dureri in gat (cu durata scurta), dureri de cap, conjunctivita-ochi rosii, fara febra in cazul adultilor.

 

Rareori apare si tuse in a patra sau a cincea zi cand simptomele nazale sunt aproape disparute. Secretiile nazale uneori devin purulente (de culoare galben-verzui) in absenta unei suprainfectii bacteriene si semnifica infectarea sinusurilor. 

Tratament pentru viroza pulmonara

Nu exista un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul sa amelioreze simptomele, dar nu scurteaza sau vindeca raceala.

 

Nu se utilizeaza antibiotice, doarece nu actioneaza pe virusuri, iar reactiile secundare sunt mai mari dacat beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci cand se constata suprainfectie bacteriana. Raceala trece si fara tratament, dar exista situatii cand simptomele au o durata mai mare de cca 2 saptamani si necesita tratare.

Tratament specific pentru viroza pulmonara

- Congestie nazala:

medicamente cu rol decongestionant (care contin pseudoefedrina) si antihistaminice (ex difenhidramina), dar si inhalatoare nazale cu ipratropium bromid sau oximetazolina, ultima nu mai mult de 3 zile- risc de agravare a congestiei nazale.

- Dureri de cap si de gat: antiinflamatoare de tip acetaminophen, naproxen, ibuprofen

- Tuse: expectorante- guaiafenezina sau antitusive- dextrometorfan in functie de tipul tusei

- Alternative terapeutice: incalzirea si umidificarea aerului din locuinta.

 

Sursa: csid.ro

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cum slabesti 32 de kilograme in 4 luni cu dieta cu suc de rosii - Meniul complet

Dieta rapida - Slabesti in sapte zile si iti scoti toxinele din corp

Ingredientul pe care să-l adaugi când gătești orez. Îi dă un plus de savoare - ego.ro

„Am plecat” Bilețelul pe care Mara Bănică l-a găsit în casă. A izbucnit în lacrimi - wowbiz.ro

Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa... - radioimpuls.ro

Carina și Constanția au părăsit competiția! - kanald2.ro

Alexandru este noul concurent din Casa iubirii! „Chiar am venit să iubesc!” Tânărul a dezvăluit care cele trei fete pe care le admiră deja și pe care își dorește să le cunoască!... - kanald.ro

VIDEO - Ultimele detalii în cazul femeii care a fost găsită moartă în Sectorul 4, într-un sac de plastic din lada patului: „Mirosea puternic”. Unde s-ar ascunde suspectul... - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Beauty
Caracteristicile părului deteriorat. Cum să tratezi și să previi deteriorarea după tundere
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri