Atunci când vine vorba despre tăierea unei cepe, întâmpinăm deseori probleme, însă aceste trucuri ne scapă de toate problemele.
Află din rândurile următoare, care este cel mai de folos truc, atunci când vine vorba despre tocarea cepei, și nu orice tip de ceapă, ci eșalotă.
1. Începe cu alegerea corectă
Deși arată ca o ceapă mai mică și mai fină și este perfectă pentru sosuri, salate sau alte astfel de preparate, eșalota poate părea o adevărată provocare atunci când vrei să o tai. Cu toate acestea, cu doar câteva trucuri simple, o vei putea face exact ca un bucătar profesionist, ba chiar mai mult, nu vor exista nici lacrimi. Un prim pas în această direcție ține chiar de la cumpărarea acestui soi de ceapă.
Se recomandă să alegi eșalote netede, care să nu aibă pete închise sau zone moi, în caz contrar, se vor destrăma atunci când începi să le tai.
Procesul în sine, de taiere, este destul de simplu, însă trebuie să te asiguri că urmezi acești pași enumerați mai jos, pentru un succes garantat:
- Alege să folosești un tocător stabil din lemn sau plastic dur
- Așază un prosop umed sub el (ca să nu alunece)
- Asigură-te că ai un cuțit bine ascuțit sau trece-l de câteva ori printr-o piatră de ascuțit
Citește și: Octombrie 2025: Aceste 3 semne zodiacale vor experimenta adevăruri dure!
Citește și: Cele mai bune 3 ierburi proaspete și aromatice pentru friptura ta suculentă! Nu vei regreta alegerea făcută
2. Curățarea corectă și începerea procesului de tăiere
Odată ce te-ai asigurat să tocătorul și cuțitul sunt așa cum trebuie, începe și tăierea propriu-zisă a cepei. Tot ce trebuie să faci este că pentru început să tai capătul eșalotei din partea opusă rădăcinii, dat fiind faptul că aceasta reprezintă cheia care ține straturile unite, ceea ce înseamnă că trebuie să o lași neatinsă.
Acum că este dată la o parte coaja, ne putem apuca și se tăierea cepei, cea mai importantă parte.
Așază jumătatea de eșalotă cu partea plată pe tocător. Ține-o bine cu mâna și fă tăieturi subțiri, pe lungime, aproape de rădăcină, dar fără s-o tai complet. După aceea, întoarce lama cuțitului paralel cu tocătorul și fă una sau două tăieturi orizontale prin mijlocul eșalotei. Rotește eșalota și taie din vârf spre rădăcină, astfel încât bucățile să se desprindă în cubulețe egale. Dacă vrei să rămâi un bucătar profesionist până la capăt, adună toate bucățile în mijlocul tocătorului și trece cu cuțitul printre ele.Per-total, secretul unei tăieturi perfecte constă în felul în care îți ții mâinile, fie pe cuțit, fie pe ceapă, în acest caz. Atunci când vine vorba despre cuțit, acesta trebuie prins și de la baza lamei, nu doar de mâner, iar în ceea ce privește ceapa, mâna care o ține trebuie să fie într-o formă de gheară, astfel încât lama cuțitului să se sprijine de degete, fără să le atingă.
Citește și: Anunț important pentru românii cu probleme de sănătate!- stirilekanald.ro
3. Scapă de lacrimi în timp ce tai ceapa
Este cunoscut deja faptul că ceapa provoacă, de cele mai multe ori, lacrimi. Se pare că acestea își fac simțită prezența din cauza unor compuși sulfoxidici, care se eliberează în aer, atunci când tai ceapa. Pentru a înțelege, totodată, și de ce este bine să nu tăiați ceapa cu tot cu rădăcină, ci mai degrabă să o păstrați întotdeauna, motivul ține și de faptul că aceasta este cea care concentrează cea mai mare parte din acești compuși menționați anterior, iar dacă este lăsată în pace, nu vor mai apare nici lacrimi.
În plus, alte trucuri care te ajută să uiți de lacrimi, sunt și următoarele: răcește ceapa timp de 10 minute la frigider, înainte de tocare, folosește un cuțit foarte ascuțit și taie ceapa într-o zonă în care există o hotă pornită sau o fereastră deschisă.