Află din rândurile de mai jos câteva tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena!
Prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și Elena pe data de 21 mai are o semnificație aparte, atât din perspectivă istorică, cât și spirituală, iar tradițiile care înconjoară această zi sunt pline de simboluri, credințe și gesturi transmise din generație în generație. Află din rândurile următoare câteva tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena!
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena
Citește și: Ce nu ai voie să faci de Sfinții Constantin și Elena
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: 21 mai, Sfinții Constantin și Elena. Ce se mănâncă în această zi pentru belșug și bucurie în casă
- Gospodarii nu muncesc la câmp pentru a evita pagubele aduse recoltelor viitoare de către păsările cerului. Viticultorii, la rândul lor, evită să lucreze la vie, pentru ca strugurii să nu fie mâncați de grauri, fiind un semn clar că această zi nu e doar una religioasă, ci și una în care natura cere răgaz.
- În unele zone din sudul și estul țării, se consideră că este ultima zi în care se mai pot semăna porumb, ovăz și mei, ca răsadurile să nu se usuce sau să se „piardă în pământ”. În zonele de munte sau de deal, păstorii profită de această zi pentru a stabili cine le va fi cioban, unde vor amplasa stânele și cine va păzi turma pe timpul pășunatului.
- Pentru alungarea duhurilor rele, gospodinele tămâiază casa și curtea, iar în unele locuri se stropește cu agheasmă locul unde dorm animalele. În acest fel se purifică spațiul, iar oamenii se vor simți mult mai protejați și binecuvântați.
- De asemenea, există și obiceiul aprinderii unui foc mare, un gest moștenit de la strămoși, despre care se crede că are rolul de a ține departe forțele malefice. Țăranii stau în jurul focului, povestesc, uneori cântă, iar prin fumul gros sunt trecute oile, ca să fie ferite de boli sau nenorociri în lunile cât vor sta la stână. Este o formă de rugăciune mută, dar plină de înțelesuri, în care focul devine gardianul văzut și nevăzut al turmei.
- Pentru voie bună și liniște în familie este bine să se aducă în casă cel puțin trei bujori îmbobociți. Aceste flori simbolizează armonia, feminitatea și echilibrul.
Rugăciune către Sfinții Constantin și Elena
„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, Voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri. Voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului. Voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori. Pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă neputincioşilor. Ci mijlociţi la Dumnezeu şi la preacurata Lui Maică şi pururea Fecioara Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană. Și pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre.
Sfinţi Împăraţi Constantin şi Elena, rugați-vă pentru noi! Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră cu lacrimi vă rugăm. Daţi-ne mângâiere şi nouă celor ce suntem în necazuri. Voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă. Auziţi-ne şi pe noi acum. Alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă.
Perioada în care au domnit Sfinții Împărați Constantin și Elena a rămas cunoscută în istorie drept “Epoca de Aur”. Acestor sfinți li se cuvine să le rostim urarea: „Bucură-te Constantine, ceea ce a lui Pavel ai râvnit şi Crucea lui Hristos ai ridicat, arătând-o lumii; Bucură-te Elena, lauda femeilor, căci cu fapte dumnezeieşti ţi-ai zidit inima ta, biserică lui Dumnezeu şi biserici sfinţite ai ridicat Mântuitorului Hristos ”. Amin.