Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce nu trebuie să faci în această noapte


Ce trebuie să faci în cazul în care primești o nuielușă.


In articol:

Sfântul Nicolae este una dintre sărbătorile cele mai așteptate de peste an, mai ales de cei mici. Moș Nicolae vine cu daruri pentru copiii ascultători, dar și pentru cei obraznici. În plus, pentru copiii care nu au fost cuminți, se spune că Moșul vine și cu o nuielușă.

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. Acesta este și primul moș așteptat de copii în timpul sărbătorilor de iarnă. O mulțime de români îi poartă numele, iar de acest sfânt sunt legate mai multe tradiții.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiția spune că cerurile se deschid, iar pentru o perioadă foarte scurtă Sfântul Nicolae se poate vedea stând la dreapta Domnului.

În unele zone ale țării credincioșii pun în apă crenguțe de pom fructiferi și le pun lângă icoane. Dacă înfloresc până la Anul Nou înseamnă că anul următor va fi unul roditor și cu bucurii.

Citeste si: Legenda Sfântului Nicolae. Cum a apărut tradiția cadourilor în ghetuțe

Ce trebuie să faci dacă primești o nuielușă

Din popor se spune că dacă nu ninge în această zi de sărbătoare înseamnă că Moș Nicolae a întinerit. 

Copiii neascultători primesc de la Moș Nicolae o nuielușă. Acest obicei se păstrează încă de pe vremea când Nicolae era episcop de Myra și i-a dat ereticului Arie o palmă fiind îngrijorat de o posibilă ruptură în Biserică. De aceea, în ghetuțe, cei neascultători primesc acest dar. În cazul în care cineva primește o nuielușă, aceasta trebuie să fie de măr și trebuie așezată în apă.

În cazul în care va înflori până la Crăciun, înseamnă că cei neascultători vor fi iertați. În plus, se spune că este bine să îl aștepți pe Moș Nicolae cu morcovi, cu care acesta să își hrănească apoi calul cu care se zice că vine.

Pentru că urmează să vină Moș Crăciun pe data de 25 decembrie, de Moș Nicolae acesta vine cu fructe și cu câteva dulciuri, dar și cu mici jucării, așa că nu trebuie să se exagereze cu cadourile.

Cele mai multe dintre ele vor sosi de Crăciun, sub brad.

Pe 6 decembrie, este interzis să speli, să coși și să dai lucruri împrumut. În plus, cei care au sau aveau un sărbătorit în familie, sunt sfătuiți să dea de pomană celor nevoiași, în memoria rudelor care nu mai sunt.


Abonează-te pe

Citește și:

Legenda Sfântului Nicolae. Cum a apărut tradiția cadourilor în ghetuțe

Veste tristă! Ce s-a întâmplat cu marea actriță Carmen Tănase!

Sărbătoare mare astăzi! Rugăciunea care vindecă și face minuni

Horoscop zilnic marți, 11 mai 2021. O zodie poate pleca într-o călătorie neașteptată!

Cine este Donatella VERSACE, sora lui Gianni VERSACE. Prima femeie care a devenit designer vestimentar

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Concurs

MANGO: Cu ce îl poți mânca?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri