Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022


Află care sunt tradițiile și obiceiurile de Sfânta Parascheva.


In articol:

În fiecare an pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe

Sfânta Parascheva. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși. Ziua de 14 octombrie este cunoscută în popor și ca „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”.

Sfânta Parascheva este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri, considerată ocrotitoare a Moldovei. Se spune că Sfânta Parascheva îi ocrotește pe toți cei aflați la nevoie, cei care se roagă sincer și cred în ea.

Pentru poporul român, Cuvioasa Parascheva este o săbătoare cu o însemnătate aparte. Mulți dintre credincioși vin să se închine la racla Sfintei, mărturisindu-i problemele, necazurile și supărările și rugând-o să le ofere alinare, sănătate și spor în toate.

Moaștele Cuvioasei se află la Iași, iar în fiecare an mii de credincioși aduc flori, daruri și îmbrăcăminte pe care le așează la raclă.

Se spune că atâtea minuni a săvârșit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor și nisipul mării. Sfânta vindecă șchiopi, surzi, ciungi, ologi și tot felul de boli, chiar și cele mortale; îndepărtează toată neputința nevindecată, numai cu atingerea raclei. Totul li se întâmplă doar persoanelor care au credință și se roagă constant.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, Sfânta Parascheva are și o puternică însemnătate spirituală, fiind plină de tradiții și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Citește si: Ce se mănâncă de Înălțarea Sfintei Cruci

Sfânta Parascheva 2022

Sfânta Parascheva 22

[Sursa foto: doxologia]

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri pentru ca Sfânta Parascheva să-i ajute atunci când au nevoie.

Astfel, există anumite tradiții și obiceiuri care au fost transmise din generație în generație și se mai respectă și în ziua de azi.

Aprinderea focului în bătătură

Citește si: Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului

Tradiții de Sfânta Parascheva

Tradiții de Sfânta Parascheva

[Sursa foto: pexels]

În gospodăriile de la țară, oamenii aprind un foc pentru a celebra ziua Sfintei Parascheva. Focul are scopul de a îndepărta spiritele rele și de a feri gospodăria de farmece și necazuri.

Așezarea icoanei Sfintei Parascheva lângă o apă curgătoare

Citește si: Calendar ortodox 26 septembrie 2022. Ce sărbătoare este luni?

Sfânta Parascheva este considerată ca fiind aducătoare de ploi îmbelșugate. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei apărea adesea lângă râuri și fântâni, iar apa respectivă devenea tămăduitoare. Din acest motiv există obiceiul în unele locuri să se așeze icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni și izvoare.

Se mai spune și că dacă nu plouă de Sfânta Parascheva, iarna va veni repede.

Oile vestesc iarna de Sfânta Parascheva

Citește si: Calendar ortodox 25 septembrie 2022. Ce sărbătoare este duminică?

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

[Sursa foto: pexels]

Se zice că dacă în ziua Sfântă a Cuvioasei Parascheva, oile dorm îngrămădite, atunci vom avea parte de o iarnă grea. În cazul în care oile stau răsfirate, iarna va fi una blândă.

De asemenea, se mai spune că așa cum este vremea de Sfânta Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

Se fac praznice pentru morți

Citește si: Calendar ortodox 24 septembrie 2022. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Ce se da de poamana de Sfanta Parascheva

Ziua Sfintei Paraschiva este o zi specială pentru pomenirea și cinstirea celor trecuți în lumea de apoi. În această zi sfântă se dă de pomană pâine făcută din grâul nou, must și vin roșu. Se spune că cei care dau de pomană vor avea parte de sărbători îmbelșugate tot anul.

Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.

Ziua Sfintei Parascheva, motiv de post și rugăciune

Citește si: Sâmbăta Morților și Moșii de Toamnă 2022: Tradiții și obiceiuri

Ce se da de poamana de Sfanta Parascheva

O altă tradiție spune că nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termină în cele mai multe biserici slujba dedicată Sfintei Parascheva. Se spune că cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

Rugăciune adresată Sfintei Parascheva pentru sănătate

Citește si: Calendar ortodox 27 septembrie 2022. Ce sărbătoare este marți?

 

Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva

[Sursa foto: doxologia]

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce să pui în portofel pentru a avea noroc. Ce spun specialiștii?

Rona Hartner, terorizată de fostul soț. La doi ani de la divorț, iubitul francez o vrea înapoi pe artistă

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Ce nu ai voie să faci de Ziua Crucii

Ce trebuie să ai în portofel de Înălţarea Sfintei Cruci? Aşa vei avea noroc la muncă tot anul

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
„Să nu îți fie teamă niciodată că ești singur.” Mama Geta, mesaj cu subînțeles pe rețelele de socializare
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri