Tradiţii şi obiceiuri de Înălţarea Sfintei Cruci. Ce este bine să facă oamenii în această zi sfântă


Iată ce este interzis să faci de Înălțarea Sfintei Cruci, pe data de 14 septembrie. Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine tot anul.


In articol:

Pe 14 septembrie, creștin-ortodocșii din întrega lume cinstesc Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbărtori din calendar. Este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinare cinstirii Crucii lui Iisus Hristos, pe care Mântuitorul a fost răstingnit.

Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.

Înălțarea Sfintei Cruci a început să se sărbătorească abia câteva secole mai târziu la Constantinopol în 14 septembrie, când a fost rememorat, de asemenea, evenimentul readucerii la Ierusalim a Sfintei Cruci după ce fusese capturată de perși.

Citeste si: De ce se ţine post negru de Înălţarea Sfintei Cruci? Este sărbătoarea cu cel mai aspru post, dintre toate

Pe 14 septembrie, creștinii comemorează cele două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii:

-Aflarea crucii de către Împărăteasa Elena care a cerut găsirea ei și înălțarea solemnă în văzul tuturor, pe data de 14 septembrie 326.

-readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, apoi patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor la 14 septembrie 620.

Părțile din Cruce care au rămas la Ierusalim s-au pierdut definitiv în anul 1187, când au fost luate de episcopul de Betleem și duse în Bătălia de la Hattin. Au rămas doar bucățile trimise de Sfânta Elena la Constantinopol și la Roma.

Ziua de 14 septembrie este celebrată prin post negru și rugăciune, iar de această zi sunt legate mai multe obiceiuri și tradiții.

Creștinii adună plantele de leac, busuioc, mentă și cimbru, pe care le sfințesc la biserică și le folosesc peste an pentru a alina durerile. Busuiocul se adaugă în vasele cu apă pentru a le proteja, iar pentru pomii care nu rodesc de agață de ramurile lor cruci făcute din busuioc sfințit.

Ce nu se face de Înălțarea Sfintei Cruci

După Ziua Crucii nimeni nu mai are voie să omoare șerpi. În această zi, nu se taie lemne, ca să nu vină șerpii în casă. E ziua în care șerpii și gângăniile încep să se ascundă și să se pregătească de toamnă.

Citeste si: SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Ce să nu faci sub nicio formă de Înălțarea Sfintei Cruci! Este păcat mare!

Cine găsește fragi după 14 septembrie nu are voie să îi mănânce. Se spune că sunt ai morților. Azi se adună perele și se spune că sunt bune pentru a vindeca mai multe afecțiuni.

Azi nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune și pește și se recomandă postul negru, pentru vindecarea sufletului și a trupului. Tot pe 14 septembrie este interzis să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile. Cei care culeg strugurii trebuie să lase o tufă neculeasă și să o lase ofrandă Domnului.


Abonează-te pe

Citește și:

De ce se ţine post negru de Înălţarea Sfintei Cruci? Este sărbătoarea cu cel mai aspru post, dintre toate

Pepe ar putea fi arestat! ”Va ieși un scandal monstruos”. Ce s-a aflat despre el

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Ce să nu faci sub nicio formă de Înălțarea Sfintei Cruci! Este păcat mare!

Singurul descântec de deochi care chiar funcţionează. Leacul din bătrâni de care puțină lume știe

Astazi este ZIUA CRUCII. Ai grija! Este mare pacat sa faci asta pe 14 septembrie

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic miercuri, 25 noiembrie 2020. Nativii zodiei Fecioară au o mare surpriză pe plan sentimental!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri