Tigările electronice duc la căderea dinților? Iată ce spune celebrul medic stomatolog Adrian Mina despre această chestiune.
Multe persoane, în special tinerii, au ales să înlocuiască țigările clasice cu cele electronice, în speranța că acestea din urmă sunt mai puțin nocive. Dar afectează oare acest obicei, denumit vaping, sănătatea orală? Iată ce spune medicul stomatolog Adrian Mina!
Citeste si: Faci sport? Vei avea gingii mai sănătoase! Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!
Oamenii de știință care au realizat primele studii asupra bacteriilor din gura persoanelor care folosesc țigări electronice spun că acestea au un risc crescut de a dezvolta anumite boli.
"Utilizatorii de e-țigarete au prezentat o colecție de bacterii orale care poate provoca infecții, riscuri substanțiale pentru dezvoltarea a diferite afecțiuni, de la boala parodontală până la cancer, după cum au descoperit cercetătorii", explică medicul stomatolog.
Cu sau fără nicotină, vapingul este nociv pentru sănătatea orală
"Cercetătorii au descoperit că participanții prezentau bacterii ce seamănă cu cele ale persoanelor cu boală parodontală, chiar dacă nu aveau o boală activă. Acestea pot dezvolta infecția parodonțiului marginal care poate duce la pierderea dinților.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Tigările electronice duc la căderea dinților? "Oamenii de știință consideră că lichidele încălzite și sub presiune din cartușele de țigări electronice sunt probabil vinovatul cheie în transformarea cavității orale a într-o casă primitoare pentru o combinație periculoasă de microbi"
Efectele dăunătoare au fost observate cu sau fără nicotină, astfel că oamenii de știință consideră că lichidele încălzite și sub presiune din cartușele de țigări electronice sunt probabil vinovatul cheie în transformarea cavității orale a într-o casă primitoare pentru o combinație periculoasă de microbi", spune medicul.
Citeste si: Ce înseamnă când ai gust metalic în gură? Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!
Țigările electronice vs. fumatul clasic
"Fumătorii care s-au lăsat de țigările clasice și au trecut la cele electronice, sau care le îmbină, au fost depistați cu mai multe bacterii în gură care provoacă boli decât atunci când fumau țigări clasice. Lucrul acesta s-a văzut deja după trei luni de consum", declară Dr. Adrian Mina.
Vapingul afectează sistemul imunitar
"S-au constatat niveluri crescute de stres din comunitatea microbiană, activându-se genele care contribuie la crearea unui strat de mucus în jurul bacteriilor. Sistemul imunitar este obișnuit ca bacteriile să arate ca niște comunități clar definite, dar la utilizatorii de e-țigarete, acestea nu sunt recunoscute și declanșează un răspuns inflamator distructiv", adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.
Combinația glicerol-glicol ține nicotina la nivelul gâtului
"Aerosolul pus în mișcare de țigară electronică duce la dezvoltarea profilului bacterian mai dăunător în gurile utilizatorilor. Chiar si aerosolul fără nicotină, format din glicerol și glicol, lichide alcoolice cu zahăr vâscoase, care generează norul când expiră vaporii, devine o sursă de nutriție pentru mediul oral modificat.
Pentru a imita un efect de fumat, combinația glicerol-glicol ține nicotina la nivelul gâtului pentru a vă oferi această senzație dată de nicotină și produce un nor de vapori gigant. Este o componentă esențială a vapingului. În acest mod, chiar și fără nicotină, vapingul are un impact destul de mare asupra bacteriilor, care, în mod normal, fac parte din flora saprofită a cavității orale" declară stomatologul.