Stiai ca si in timpul somnului creierul este activ?Afla ce faci cand dormi fara sa fii constienta de acest lucru!


Stiai ca si in timpul somnului creierul este activ?Afla ce faci cand dormi fara sa fii constienta de acest lucru!

Desi aparent creierul se odihneste in timpul somnului si nu mentine active decat functiile esentiale pentru supravietuire, in realitate activitatea lui este foarte complexa si in timpul noptii.

Cercetatorii au observat ca in timp ce dormim nu doar percepem stimuli complecsi, dar informatiile asimilate in aceasta perioada sunt folosite pentru a lua decizii, exact asa cum se intampla in starea de veghe.

Luarea deciziilor. In cadrul unui experiment, voluntarii au fost rugati sa clasifice unele cuvinte in anumite categorii. Apoi, dupa ce s-au culcat, au fost monitorizati de cercetatori. Acestia au remarcat ca voluntarii aveau o activitate cerebrala specifica atunci cand erau rostite respectivele cuvinte, ca si cand creierul lor continua sa lucreze in cadrul experimentului.

Cand s-au trezit, participantii nu-si mai aminteau cuvintele auzite in timpul somnului, prin urmare procesarea informatiei este facuta in mod inconstient.

Rezultatul studiului sugereaza ca invatarea prin somn chiar este posibila, dar cercetarile trebuie continuate pentru a afla ce fel de informatie poate fi asimilata astfel.

Crearea si consolidarea amintirilor. Atat in timpul somnului REM cat si al celui non-REM, creierul nostru consolideaza noile informatii primite in timpul zilei si le leaga de informatiile mai vechi, pentru a le consolida.

De aceea, odihna este importanta in procesul de invatare, pentru ca cimenteaza noile date si ne ajuta apoi sa ni le amintim mai bine. Tineriii care stau o noapte intreaga sa invete inaintea unui examen nu vor obtine rezultatele dorite, dimpotriva. O noapte pierduta va scadea cu 40% capacitatea de a asimila noi informatii.

Conexiunile creative. Atunci cand dormim, creierul nostru poate face legaturi surprinzatoare, inedite, pe care nu le-ar face in stare de constienta, de aceea somnul poate fi un bun stimul pentru creativitate.

Astfel, dupa un somn bun oamenii au cu 33% mai multe sanse de a face conexiuni noi intre idei aparent fara legatura intre ele, ducand astfel la solutii neasteptate, surprinzatoare.

Eliminarea toxinelor. Dupa cum au aratat mai multe studii realizate in anul 2013, in timpul somnului creierul nostru are si delicata misiune de „a face curatenie.” In timpul odihnei sunt eliminate moleculele asociate cu degenerarea neurologica. Astfel, spatiul dintre neuroni creste in timpul somnului, pentru a permite eliminarea toxinelor acumulate in starea de veghe. In lipsa somnului, toxinele se acumuleaza in creier si pot duce la boli grave, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer, este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Rochester.

Memorarea unor sarcini concrete. Creierul nostru stocheaza noile informatii in memoria de lunga durata cu ajutorul unor scurte impulsuri cerebrale de inalta frecventa, care au loc in timpul somnului REM. De obicei, este vorba de activitati motorii, cum este condusul masinii sau jocul de tenis, care devin automatisme. Astfel, in timpul somnului REM creierul va muta din cortexul motor amintirile pe termen scurt in lobul temporal, unde acestea vor deveni amintiri de lunga durata.
Sursa: www.descopera.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Mihai Budeanu. „A fost foarte greu, am fost la un pas de moarte.”

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

Ultimele cuvinte ale lui Alexandru Arșinel, pe patul de moarte: 'Doamneee, te rog…'

Locul în care Alexandru Arșinel va fi înmormânrat. Regretatul maestru își pregătise locul de veci, în urmă cu mai mult timp

Zodiac 9 octombrie 2022. Află ce zodie trebuie să fie atentă la tranzacțiile online

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment
  Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Povara inocenţilor
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri