Multi oameni taie portiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat in frigider sau in bucatarie, fiind convinsi ca pot sa consume bucatile ramase care par atinse de ciuperci.
Specialistii sunt de parere ca este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decat cel de pe suprafata painii sau de pe fructele invechite. Se pare ca portiunile colorate, vizibile cu ochiul liber, sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiul culoare. Restul mucegaiului, ramurile si radacinile sale dificil de sesizat si, uneori, se duc profun in produs.
"Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer", spune Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.