Ce nu ai voie să faci astăzi, sub nicio formă.
Duminică, 26 octombrie, ca în fiecare an pe această dată, creștin ortodocșii sărbătoresc Sâmedrul, sau, mai cunoscut pentru toată lumea, ziua Sfântului Dumitru.
Sfântul mare mucenic Dumitru s-a născut în cetatea Solun din Tesalonic, Grecia, tatăl lui fiind voievod în cetatea Solunului. Este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox, motiv pentru care an de an se realizează procesiuni religioase speciale în toate colțurile țării.
Sfântul Dumitru apare în toate icoanele sub chip de cavaler și este recunoscut ca un mare luptător împotriva prigoanei anticreștine. Când Tesalonicul era asediat, grecii trecând prin marea foamete, Sfântul Dumitru a devenit salvarea lor, „un om îmbrăcat cu mantie albă, strălucitoare, pe un cal alb”.
Odată cu sărbătoarea Sfântului Dumitru, începe oficial iarna, în toate colțurile țării fiind aprinse focuri cunoscute sub numele de Foc al lui Sâmedru. Focul are un rol purificator și protejează de relele din jur. De aceea, la fiecare casă se aprinde un foc pentru a ține răul la distanță.
Citeste si: Sfântul Apostol Luca, sărbătorit pe 18 octombrie. Ce nu ai voie să faci azi, e mare păcat
Citeste si: Sfântul Ciprian, prăznuit pe 2 octombrie. Rugăciunea făcătoare de minuni
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Sărbătoare mare astăzi! Cui trebuie să spui la mulți ani! Mulți români poartă acest nume sfânt
Se spune că până și morții se încălzesc din morminte când se aprinde focul.
Tinerii dansează și petrec în jurul focului cu speranța că își vor găsi dragostea.Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru
Există și câteva superstiții legate de Sf. Dumitru: Dacă vremea va fi posomorâtă de Ziua Sfântului Dumitru, vom avea parte de o iarnă grea cu zăpezi cât casele. În caz contrar, dacă vremea va fi blândă, iarna nu va fi atât de aprigă cu noi.
De Sfântul Dumitru se împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor care sar peste foc. Se știe că încă din ajunul sărbătorii, oamenii fac focuri mari, pe dealuri, pentru ca cei mici să sară peste ele. Tradiția spune că cei care sar peste focuri vor fi sănătoși și se vor căsători.
Citește și: Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit- stirilekanald.ro
De asemenea, în această zi se pomenesc și morții și se da de pomană colivă, dar și colaci în formă de cruce.
Tot astăzi e practică tradiția tăiatului coamei cailor tineri pentru ca ea să crească frumos în lunile următoare. Nu se folosește piaptănul deoarece aduce pagubă.De Sfântul Dumitru toate datoriile trebuie achitate.
Nu ai voie să speli, să calci, să coși sau să faci curățenie. De asemenea, nu trebuie ca azi să te cerți.