Astăzi este cruce neagră în calendarul creștin ortodox.
In articol:
Sărbătoare importantă astăzi.Unul dintre cei mai iubiţi Apostoli care l-au urmat pe Mântuitor este sărbătorit de creştini pe 18 octombrie.
Sfântul Apostol Luca a devenit rapid unul dintre cei mai importanți promotori ai creștinătății, iar operele sale există și în ziua de astăzi.
Luca Evangelistul (în ebraică לוקא, alfabetizat: Luka, Louka; în greacă Λουκάς, Loukás) este unul dintre cei patru evangheliști, fiind considerat de către tradiția creștină autorul Evangheliei după Luca și a cărții Faptele Apostolilor.
A trecut la cele veşnice la vârsta de 80 de ani, când nişte păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia. Se spune că pe locul unde a fost înmormântat a plouat cu apă limpede şi înmiresmată. Mai mult decât atât, această apă îi tămăduia pe cei care sufereau de boli de ochi.
Citeste si: Sărbătoare MARE astăzi. Cui trebuie să spui La mulți ani! Mulți români poartă acest nume!
Citeste si: Cand pică Paștele în 2020. Data a fost stabilită!
Patronul iconografiei creştine
Conform doxologia.ro, el este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. O parte dintre icoanele Sfântului au fost duse de cei doisprezece apostoli pe meleagurile unde şi-au săvârşit apostolatele.
Apoi, peste ani, aceste icoane au fost găsite în mod miraculos. În timpul rugăciunii sale, Sfintei Eufrosina i s-a arătat Maica Sfântă, care i-a indicat unde se afla una dintre icoane: „Această icoană a mea este pictată de Evanghelistul şi pictorul Luca”. La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, se găseşte una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată chiar de Sfântul Apostol Luca. Ea o întruchipează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe.
Se spune că însăşi Maica Domnului a cerut Sfântului ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de pruncul sfânt şi să fie date celor 12 apostoli, pentru a fi duse în întreaga lume și făcute cunoscute. Dintre ele, au mai rămas trei, una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican.
Ce nu ai voie să faci pe 18 octombrie
De-a lungul timpului s-au păstrat mai multe tradiții și obiceiuri pentre care se numără:
- scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră sunt interzise pentru că lupii ar putea găsi cărbunii încă aprinși și acest lucru le-ar favoriza fecunditatea
- nu se pronunță cuvântul „lup”, iar termenul a fost înlocuit în această zi cu cel de „gadină”
- nu se lucrează pieile sau lâna.
- nu este bine să te cerți în ziua în care este cinstit Sfântul Luca
- nu este bine să înjuri sau să blestemipentru că acestea se vor întoarce împotriva ta.