Sfântul Apostol Luca, sărbătorit pe 18 octombrie. Ce nu ai voie să faci azi, e mare păcat


Astăzi este cruce neagră în calendarul creștin ortodox.


In articol:

Sărbătoare importantă astăzi.Unul dintre cei mai iubiţi Apostoli care l-au urmat pe Mântuitor este sărbătorit de creştini pe 18 octombrie.

Sfântul Apostol Luca a devenit rapid unul dintre cei mai importanți promotori ai creștinătății, iar operele sale există și în ziua de astăzi.

Luca Evangelistul (în ebraică לוקא, alfabetizat: Luka, Louka; în greacă Λουκάς, Loukás) este unul dintre cei patru evangheliști, fiind considerat de către tradiția creștină autorul Evangheliei după Luca și a cărții Faptele Apostolilor.

A trecut la cele veşnice la vârsta de 80 de ani, când nişte păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia. Se spune că pe locul unde a fost înmormântat a plouat cu apă limpede şi înmiresmată. Mai mult decât atât, această apă îi tămăduia pe cei care sufereau de boli de ochi. Mai târziu, în anul 357, moaştele sale au fost aduse la Constantinopol, în Biserica Sfinţilor Apostoli, apoi, în anul 1177, în Italia, la Padua.

Citeste si: Sărbătoare MARE astăzi. Cui trebuie să spui La mulți ani! Mulți români poartă acest nume!

Citeste si: Cand pică Paștele în 2020. Data a fost stabilită!

Patronul iconografiei creştine

Conform doxologia.ro, el este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. O parte dintre icoanele Sfântului au fost duse de cei doisprezece apostoli pe meleagurile unde şi-au săvârşit apostolatele.

Apoi, peste ani, aceste icoane au fost găsite în mod miraculos. În timpul rugăciunii sale, Sfintei Eufrosina i s-a arătat Maica Sfântă, care i-a indicat unde se afla una dintre icoane: „Această icoană a mea este pictată de Evanghelistul şi pictorul Luca”. La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, se găseşte una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată chiar de Sfântul Apostol Luca. Ea o întruchipează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe.

Se spune că însăşi Maica Domnului a cerut Sfântului ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de pruncul sfânt şi să fie date celor 12 apostoli, pentru a fi duse în întreaga lume și făcute cunoscute. Dintre ele, au mai rămas trei, una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican.

Ce nu ai voie să faci pe 18 octombrie

De-a lungul timpului s-au păstrat mai multe tradiții și obiceiuri pentre care se numără:

 

 

  • scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră sunt interzise pentru că lupii ar putea găsi cărbunii încă aprinși și acest lucru le-ar favoriza fecunditatea
  • nu se pronunță cuvântul „lup”, iar termenul a fost înlocuit în această zi cu cel de „gadină”
  • nu se lucrează pieile sau lâna.
  • nu este bine să te cerți în ziua în care este cinstit Sfântul Luca
  • nu este bine să înjuri sau să blestemipentru că acestea se vor întoarce împotriva ta.

 


Citește și:

Sărbătoare MARE astăzi. Cui trebuie să spui La mulți ani! Mulți români poartă acest nume!

Cand pică Paștele în 2020. Data a fost stabilită!

După despărțirea de Livian, soarele a strălucit și pe strada ei! Bianca Comănici a făcut cel mai frumos anunț

Andreea Tonciu şi Roxana Nemeş, la un pas de bătaie! "Ești o caisă putredă! Nu mai rade ca și cum tu ești o floare între spini!"

Chrissy Teigen a suferit complicații severe ale sarcinii! „Sângerarea nu se oprește”

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

A fost operat de urgență! Care este starea de sănătate a lui Alexandru Arșinel?!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri