Sfântul Andrei 2021: Superstiții și tradiții pe care le poți respecta

Traditii de Sfantul Andrei
Traditii de Sfantul Andrei din România

Descoperă mai jos superstițiile și tradițiile românești în pragul prăznuirii Sfântului Andrei.

Pe data de 30 noiembrie este o zi extrem de specială pentru români, ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul tuturor românilor de pretutindeni.

Sfântul Andrei este primul dintre apostolii lui Iisus Hristos care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul României, fiind numit „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

În data de 30 noiembrie, credincioșii din toată țara respectă o mulțime de tradiții și de obiceiuri pentru a se apăra de boală și de rele.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți români echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

În Bucovina, i se mai spune „Andrei cap de iarnă”. În această noapte se spune că umblă strigoii pentru a fura mana vacilor și mințile oamenilor, precum și rodul livezilor.

Se spune că strigoii, spiritele celor morți care nu au mai ajuns pe tărâmul de dincolo în noaptea Sfântului Andrei devin periculoase și aduc cu sine distrugere, calamități, boli și nefericire.

Pentru a se proteja de strigoi, în gospodării se folosește usturoi de Sfântul Andrei. Gospodarii atârnă cununi de usturoi și ung porțile, ușile și geamurile, precum și cotețuș animalelor cu usturoi zdrobit, pentru a împiedica pătrunderea duhurilor rele.

Același lucru se întâmplă și în noaptea Sfântului Gheorghe, atunci când gospodarii folosesc bucăți de pământ și tulpini de trandafir pentru a împiedica pătrunderea duhurilor rele în gospodărie.

Citeste si: Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2021

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

În timpul anului, acest usturoi va fi folosit ca tratament pentru diferite boli ale animalelor și ale celor aflați în casă, precum și ca mijloc de protecție împotriva duhurilor rele.

În plus, usturoiul sfințit se păstrează la icoană și îi ajută pe cei necăsătoriți să își cunoască ursitul.

Ajunul Sf Andrei
Ajunul Sf Andrei traditii[Sursa foto: PixaBay]

Tot în noaptea Sfântului Andrei, gospodarii mai pun în apa animalelor și busuioc sfințit și agheasmă mare, pentru a fi ferite de boli și alte pericole.

Un alt obicei este descântarea droburilor de sare. Acestea se îngroapă sub grajd și se scot pe 23 aprilie de Sfântul Gheorghe, o altă zi cu multe semnificații pentru români, atunci când se dau animalelor din curte pentru a le feri de duhurile rele.

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce nu trebuie să faci de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Tot pe 30 noiembrie, oamenii aduc în casă crenguțe de vișin, pe care le pun în apă. Dacă înfloresc până în ziua de Crăciun, se crede că vor avea un an bogat și roditor. În alte zone ale țării, se seamănă grâu. Un grâu înalt și des înseamnă un an viitor rodnic și bogat, pe când un grâu firav înseamnă boală și sărăcie.

În plus, grâul arată și cât de bogată va fi recolta anul viitor.

Traditii de Sfantul Andrei
Traditii de Sfantul Andrei din toată țara[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Fetele care își doresc să își afle ursitul pun sub pernă busuioc sfințit, la fel ca de Bobotează și îl pot visa pe cel cu care urmează să întemeieze o familie. De asemenea, la miezul nopții se uită într-un pahar cu apă neîncepută, așezat pe cenușă, în care se lasă o verighetă sfințită. Fetele trebuie să se uite în pahar de Sfântul Andrei prin verighetă și vor vedea chipul ursitului.

Mai există un alt obicei pentru a afla ursitul de Sfântul Andrei. Se spune că o fată necăsătorită trebuie să se așeze goală noaptea între două oglinzi, cu o lumânare în mână. În oglindă va vedea chipul ursitului său.

 

Tradiții de Sfântul Andrei. Noaptea în care lupii pot vorbi, iar oamenii se transformă în vârcolaci

 

Sfântul Andrei a fost numit și Apostolul Lupilor. Se spune că în noaptea Sfântului Andrei, lupii începă să vorbească cu grai de om, iar strigoii și moroii încep să umble pe pământ prin locurile cunoscute în timpul vieții.

Cei care îi aud pe lupi sunt afectați, iar acești oameni vor fi atacați de lupi și transformați în vârcolaci.



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Postul Crăciunului 2021: Ce alimente sunt interzise în această perioadă

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies