Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021


Află când pică prăznuirea Sfinților Mihail și Gavriil.


In articol:

Sfinții Mihail și Gavriil sunt prăznnuiți, în Calendarul Ortodox, pe data de 8 noiembrie, tot atunci fiind și soborul acestor doi sfinți.

Numele „Gavriil” își are originile în limba ebraică, însemnând  „Dumnezeu este puterea mea”.

Acest sfânt este considerat mesagerul veştilor bune. Sfântul Gavriil le-a adus sfinților părinți Ioachim şi Ana vestea nașterii Fecioarei Maria.

De asemenea, vestea nașterii Mântuitorului i-a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil.

Sfântul Gavriil este înfăţişat în icoane purtând un crin sau o trompetă, semnificația acestei ilustrări fiind faptul că acesta va fi cel care va anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ.

Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Numele „Mihail” își are originile tot în limba ebraică, însemnând „cine-i ca Dumnezeu”. Sfântul Mihail este mesagerul care îi transmite Tatălui rugăciunile înălțate de credincioși, fiind totodată cel dintâi dintre îngeri care a dus lupte cu îngerii care s-au răzvrătit împotriva Domului.

Citeste si: DESCOPERĂ: Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Sfântul Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, ținând o suliţă cu vârful îndreptat către pământ.

Citeste si: Negii sau verucile: tipuri si tratament

Citeste si: Cum și-au făcut apariția socrii Ginei Pistol la nunta vedetei cu Smiley! Mama cântărețului, mai ceva ca vedetele de la Hollywood- radioimpuls.ro

Sf. Arhanghel Mihail este mult mai des pomenit în tradiţiile româneşti decât Gavriil.

Legenda spune că Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, care se însurase cu o fată extrem de frumoasă, pe nume ei, Stăncuţa.

După căsătorie însă, se spune că soția lui Mihail s-a transformat într-o femeie haină, rea, însă răbdarea pe care acesta a avut-o cu ea l-a determinat pe Dumnezeu să-l treacă în rândul sfinților.

Totodată, tradiţia spune că prăznuirea Sfinților Mihail și Gavriil nu este doar un motiv de sărbătoare, ci și o ocazie de a ne reculege şi de a-i pomeni pe cei plecați dintre noi.

În tradiția populară, atât pe 8 noiembrie, dar și cu o zi înainte de marea sărbătoare, se pomenesc toţi morţii familiei și le sunt aduse ofrande, supranumite „moșii de Arhangheli”.

Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Citeste si: Postul Crăciunului 2021: Ce alimente sunt interzise în această perioadă

Citeste si: Eliminare surpriză la Bravo, ai stil! Una dintre cele mai apreciate concurente din acest sezon a părăsit competiția- kanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro

Rugăciune către Sfântul Arhanghel Mihail

„Sfinte si mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintai intre ingeri stai dinaintea Treimii celei negraite, sprijinul si pazitorul neamului omenesc, care ai zdrobit in Ceruri cu ostile tale capul prea-trufasului diavol si rusinezi pururea pe pamant rautatea si viclenia lui, la tine alergam cu credinta si ne rugam tie cu dragoste: fii pavaza nestricata si coif tare Sfintei Biserici si neamului nostru dreptcredincios, pazindu-ne cu spada ta purtatoare de fulgere de toti vrajmasii vazuti si nevazuti.

Nu ne lasa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fara ajutorul si ocrotirea ta, pe cei ce laudam astazi sfantul tau nume. Iata ca, desi mult gresiti suntem, nu voim sa pierim intru faradelegile noastre, ci sa ne intoarcem la Domnul, ca sa ne calauzeasca spre lucruri bune. Lumineaza mintile noastre cu lumina fetei lui Dumnezeu, care straluceste totdeauna pe fruntea ta ca un fulger la aratare, ca sa putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, buna si desavarsita, in ceea ce ne priveste, si sa cunoastem toate cate se cuvine noua sa le facem si cate sa le trecem cu vederea si sa le parasim. Intareste-ne cu harul Domnului vointa slaba si dorirea lipsita de vlaga, ca intarindu-ne in legea Domnului, sa incetam a ne mai primejdui cu cugetele pamantesti si cu poftele trupesti, aplecandu-ne, dupa asemanarea copiilor lipsiti de minte, catre frumusetile degraba pieritoare ale lumii acesteia si uitand in chip nesabuit cele vesnice si ceresti de dragul celor stricacioase si pamantesti.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevaratei pocainte, intristarea cea nefatarnica dupa Dumnezeu si zdrobirea pentru pacatele noastre, ca zilele ce ne-au mai ramas din aceasta viata trecatoare sa le cheltuim nu spre placerea simturilor si hranirea patimilor noastre, ci intru indreptarea cu lacrimi de credinta si zdrobire a inimii, cu nevointele curatiei si cu bineplacutele fapte ale milostivirii.

Citeste si: Sfântul Mina 2021: Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Iar cand se va apropia ceasul sfarsitului nostru, al slobozirii din legaturile acestui trup pieritor, nu ne lasa pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fara de aparare impotriva duhurilor rautatii care sunt in vazduhuri si obisnuiesc a impiedica urcusul sufletului omenesc la cele de Sus, ca paziti fiind prin tine, fara mpiedicare sa ajungem in salasurile prea-slavite ale Raiului, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.

Si invrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nostru Domn si Stapan, si cazand cu lacrimi la picioarele Lui, cuprinsi de bucurie si umilin a sa strigam: slava Tie, Preaiubitul nostru Mantuitor, Care pentru preamulta dragoste pe care o ai fata de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimite pe ingerii Tai ca sa slujeasca mantuirii noastre! Amin!”.


Abonează-te pe

Citește și:

Ce semnificație are numele MARIA. „Cei cu nume precum Maria, Marin, Marian, Mariana, au ca ocrotitoare în primul rând pe Măicuța Domnului"

5 Metode naturiste de exfoliere a tenului

Locul unde pleacă Gina și Smiley în luna de miere. E absolut SUPERB, surpriză uriașă - ego.ro

Cât costă casa din Elveția unde Tina Turner a murit?! A lăsat o avere colosală - wowbiz.ro

Primele imagini cu Gina Pistol în rochie de mireasă! Frumoasa vedetă a spus marele "Da" - radioimpuls.ro

Primele imagini cu Bella Santiago în rochie de miresă: „O să cânt live la biserică” - kanald2.ro

Momente romantice, emoții și priviri pătimașe, la prima întâlnire dintre Larisa și George! „A fost cel mai frumos cadou de ziua mea!” Iată ce și-au spus cei doi concurenți și ce... - kanald.ro

LIVE TEXT | VIDEO | Grevă profesori mai 2023. Ziua decisivă: profesorii refuză oferta făcută de Guvern! Sindicatele cer majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu... - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Gina Pistol și Smiley au spus „DA” în fața ofițerului de stare civilă! Primele imagini de la eveniment
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri