Sărbători de iarnă 2020. Cele mai frumoase obiceiuri și tradiții de Crăciun!


Am trecut în revistă cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Sperăm că vă veţi bucura de ele şi în acest an pe care putem să-l numim...atipic.


In articol:

Deși ne aflăm într-un an mult diferit față de toate celelalte de până acum, vom încerca să adaptăm cele mai multe dintre obiceiurile și tradițiile păstrate de-a lungul timpului la Sărbătorile de iarnă din 2020. Vă amintim, mai jos, rutina specială a oamenilor atunci când vine vorba despre perioada cu adevărat magică din an.

Tradițiile și obiceiurile de Crăciun ne fac viaţa mai frumoasă

Tradiția împodobirii bradului și așteptarea lui Moș Crăciun

Cea mai importantă tradiție specifică perioadei de Crăciun este împodobirea bradului și momentul sosirii lui Moș Crăciun. 

Cei mici cu siguranță așteaptă aceste sărbători de iarnă din 2020 ca pe toate celelalte de până acum.

Moș Crăciun este adorat de toți micuţii, dar și de adulții care-și aduc aminte, cu bucurie, de copilărie, de anii aceia minunaţi şi lipsiţi de griji.

Citeste si: Mâncărurile care aduc noroc de Anul Nou. Trebuie să le ai pe masă

Obiceiul bradului de Crăciun se spune că a apărut în Germania, unde Sfântul Bonifaciu a cerut tăierea stejarilor care erau venerați de păgâni.

Stejarii au distrus toți copacii atunci când au căzut, mai puțin bradul, care de atunci a devenit un simbol al Crăciunului și se împodobește în seara de Ajun.

Traditii de Craciun
Perioada Sărbătorilor de iarnă este cea mai frumoasă din an[Sursa foto: PixaBay]

În zona Olteniei, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață pentru a face focul, în timp ce rostesc o urare pentru această sărbătoare: "Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă.

La anul și la mulți ani!” 

Obiceiul colindatului

O altă tradiție care va fi dificil de pus în aplicare de Sărbătorile de iarnă din 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, este colindatul. 

În prima zi de Crăciun, cei care merg la colindat ajung din casă în casă  și vestesc nașterea Domnului Iisus Hristos. Se spune că oamenii care nu deschid ușa colindătorilor vor avea parte de un an fără bucurii, din cauza zgârceniei de care au dat dovadă.

Citeste si: Rețetă panettone. Cum faci cozonacul italian la tine acasă

În zona Maramureșului, la colindat merg și cei mari împreună cu copiii. Aceștia sunt așteptați cu nerăbdare și sunt serviți cu sarmale, cozonac și prăjituri.

Atârnarea unei crenguțe de vâsc

Această tradiție este una populară și apare în mai multe culturi, originea fiind, însă, foarte puțin cunoscută. Popoarele scandinave cred că vâscul o reprezintă pe zeița dragostei, Friga, și că acele cupluri care se sărutau sub o crenguță de vâsc ar fi rămas împreună toată viața.

Una dintre tradiții, mai puțin cunoscută, o reprezintă tăierea mărului în două, în ziua de Ajun. Se spune că cei care făceau acest lucru, aflau cât de sănătoși erau. Dacă în măr se găseau viermi, oamenii ar fi fost urmăriți de boală, iar dacă mărul era putred, oamenii urmau să moară.

Sarbatori de iarna 2020
Cu ajutorul tradițiilor din preajma Sărbătorilor de iarnă, oamenii simt o bucurie uriaşă în suflet[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, un obicei bine înrădăcinat în mentalitatea femeilor este curățenia înainte de Ajuns. Aceste Sărbători de iarnă din 2020 vor veni cu și mai mult timp pentru gospodinele care-şi doresc o casă cât mai ordonată înainte de Crăciun. După seara de Ajun, reprezentantele sexului frumos  nu au voie să mai dea cu mătura, dat fiind faptul că o superstiție spune că o astfel de activitate ar alunga norocul din casă. La final, trebuie să amintim şi de o resticţie pe plan...bahic. Creștinii nu au voie să bea rachiu în Ajunul Crăciunului.

Tradiție românească, în patrimoniul UNESCO

Un obicei de Sărbători din Mărișel, Apuseni, spune că 10 tineri necăsătoriți care pe parcursul anului merg la biserică, ar trebui să invite la dans fetele nemăritate. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Rețetă de cozonac fără frământare pentru începători. Sărbători de iarnă 2020

Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia

Mâncărurile care aduc noroc de Anul Nou. Trebuie să le ai pe masă

Sărbători de iarnă 2020. Reţetă piftie de porc sau curcan, pas cu pas

Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ignat 2020? Sărbători de iarnă 2020

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Ce se întâmplă dacă pui un dop de plută în frigider. Rezultatul este uimitor
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri