Rețetă de cozonac fără frământare pentru începători. Sărbători de iarnă 2020

Reteta de cozonac
Reteta de cozonac fara framantare

Iată cum poți pregăti cozonac fără frământare, chiar dacă nu ai mai pregătit niciodată această rețetă și nu ai experință în gătit

Sărbătorile de iarnă 2020 se apropie cu repeziciune, iar de pe masa de Crăciun nu poate lipsi cozonac fără frământare pentru începători, o rețetă gustoasă și ușor de pregătit.

Este o rețetă atât de simplă, încât orice gospodină începătoare în ale bucătăriei o poate încerca pentru un succes garantat, de fiecare dată.

De multe ori, cei care fac cozonacul clasic se lovesc de probleme în timpul frământării, așa că îți propunem un cozonac pufos, dar care nu are nevoie de acest pas. Iată de ce ingrediente avem nevoie, potrivit cunoscutei bucătărese Gina Bradea:

Citeste si: Sărbători de iarnă 2020. Prăjituri de Crăciun 2020

1 kg făină (ies 2 cozonaci dolofani)
- 250-300 g zahăr
- 350-400 ml lapte călduț
- 10 gălbenușuri
- 2 pliculețe drojdie uscată (14 g) sau 50 g proaspătă
- 50 g unt
- 100 ml ulei
- Coajă de la

1 lămâie, portocală
- Vanilie... sau ce altă aromă vă place
-1 linguriță rasă de sare.

Citeste si: Cornulețe fragede cu rahat. Rețeta clasică

Pentru umplut:
- 300 g nucă+ 2 linguri cacao neagră+ 100 g zahăr
- Sau rahat
- Stafide, fructe confiate, după preferință.

Mod de preparare cozonac fără frământare:

Se separă ouăle, se bat gălbenușurile cu o linguriță rasă de sare și se lasă deoparte.

Reteta de cozonac
Reteta de cozonac fără frământare[Sursa foto: PixaBay]

Făina de cerne de două ori, pentru a se aera și pentru a crește mai mult, apoi se lasă în lighean.

Se fierbe laptele cu zahărul, se amestecă pentru a se amesteca bine zahărul, apoi se opăresc 2 linguri de făină cu puțin lapte clocotit.

Se pregătește maiaua din drojdie, o lingură de făină și puțin lapte călduț, nu clocotit.

Se lasă maiaua să crească. În cazul în care nu crește în câteva minute, se face din nou, pentru că nu va crește cozonacul.

Când a crescut, se răstoarnă peste făină în mijloc, se adaugă făina opărită, gălbenușurile, coaja de lămâie, esențele și laptele, care se pune puțin câte puțin.

Se amestecă bine totul, cât să iasă un aluat potrivit de moale. Se amestecă puțin, adăugând untul topit, amestecat cu uleiul, cât să rezulte un aluat omogen. Nu ar trebui să dureze mai mult de cinci minute totul. Atenție, ca uleiul și untul să nu fie fierbinți.

Se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit într-un loc cald și ferit de curenți.

Timp de o oră nu se umbă la aluat.

Citește și: Rezumat episodul 54 „Fata de la fereastră”, difuzat în 19 decembrie la Kanal D: Un bărbat misterios o sună pe Feride și îi spune că vrea să vorbească cu fiica lui- kanald.ro

Citește și: Profesoară de 31 de ani, înjunghiată mortal de un elev din clasa a VIII-a! Un copil de numai 4 anișori a rămas acum orfan- stirilekanald.ro

Se împarte în două bucăți egale, iar cele două părți în alte două părți egale, în care se pune umplutura.

Umplutura se face cacao, rahat cu nucă, stafide, rahat, fructe confiate, migdale, nucă de cocos sau ce mai aveți în casă. În umplutură se adaugă și esență de rom și puțin zahăr, pentru o umplutură mai dulce.
Se pune umplutura în fiecare dintre cele patru părți și se împletesc doi cozonaci.

Formele de cozonac se tapetează cu hârtie de copt și se ung cu ou unt. Cozonacul va avea un miros fin la final. Se pun cei doi cozonaci în cele două forme și se mai lasă până când își vor dubla volumul. Se ung cu ou bătut pentru a ieși lucioși.

Se coc la foc potrivit la 160-170 de grade Celsius, timp de 50-60 de minute. Se probează cu scobitoarea, pentru a vedea dacă este copt aluatul. Se soc la răcit pe un grătar, culcați pe o parte, pentru a nu se lăsa.

Cozonacul fără frământare se consumă cald rau rece, după gust.

sursa: pofta-buna.com



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Sărbători de iarnă 2020. Rețetă de caltaboș cu orez și carne

Cine este prietena ta cea mai bună, în funcție de zodie

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Cine era Cristina Grossu, soția fostului campion de raliuri Greg Biffle. Toată familia pilotului a murit în cumplitul accident aviatic

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Hande Erçel iubește din nou: „Este o situație foarte nouă!” Iată cine este chipeșul bărbat care i-a furat inima celebrei actrițe

Tragedie într-o școală din Rusia. Un elev de 10 ani a fost ucis de un coleg de 15 ani. Criminalul a filmat atacul


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies