Roșii tratate cu chimicale, vândute în piețele din România. Cum le recunoști


Mulți români preferă să cumpere legume de sezon de la piață, în detrimentul supermarketurilor, chiar dacă prețurile sunt mai mari, sperând că astfel se aleg cu produse autohtone, mai sănătoase și mai gustoase.

Printre substanțele folosite în România se numără erbicidul 2,4D și hormonul de creștee Ethrel. Ambele sunt interzise în legumicultură, dar se găsesc de cumpărat în România. Specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au motive întemeiate să creadă că cele două substanțe sunt folosite pentru a grăbi coacerea roșiilor.

În mod normal, sezonul lor începe în luna iunie, dar roșii românește se găsesc deja pe piață de ceva timp. Ca urmare a folosirii de chimicale, roșiile își pierd din gustul natural, din proprietățile nutritive, dar devin și periculoase pentru sănătate. „Mucronul (vârful ascuțit al roșiei) poate fi generat de caracterul de soi sau de stimulente.

Avem puţine soiuri care prezintă natural acest mucron, această malformaţie din vârful fructului, majoritatea fiind generate de substanţele de polenizare sau maturare a tomatelor“, spune Costel Vânătoru, specialist al Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, citat de adevarul.ro.

Un alt semn că roșia este tratată cu chimicale este prezența cepului lemnos care se vede când leguma este tăiată. „Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat.

Deci, în cazul lor, fie s-a «cârmit» planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, explică Costel Vânătoru.


Abonează-te pe

Citește și:

Cum arată la 16 ani Mario Mutu, fiul lui Adrian Mutu și al Alexandrei Dinu

Am aflat răspunsul! Cine crezi că are salariul mai mare, Andreea Esca sau Dan Negru?

Avea 126 de kilograme şi acum are 63! A făcut o schimbare la îndemâna oricui şi a slăbit cu Instagram

Soția lui Mihai Constantinescu, noi informații despre starea de sănătate a artistului

Pepe, mesaj surprinzător pentru Raluca Pastramă: "Aş vrea să te iert că ai plecat..."

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Noul simptom al COVID-19, ”happy hypoxia”, face tot mai multe victime. Cum se manifestă?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri