Propunere bomba in Parlament care vizeaza scaderea varstei de pensionare. "Toate mamele din Romania vor beneficia de aceasta lege!"


Propunere bomba in Parlament care vizeaza scaderea varstei de pensionare.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru vrea să depună un proiect de lege-bombă în Parlamentul României. Parlamentarul vrea ca vârsta de pensionare pentru mame să fie redusă în funcţie de numărul de copii.

 

Anunţul a fost făcut de pesedist pe pagina lui de Facebook.

 

"Toate mamele din România vor beneficia de această lege: vârsta de pensionare va fi redusă în funcţie de numărul de copii. Aşa prevede proiectul de lege pe care îl voi depune în Parlament.

 

Concret proiectul prevede posibiltatea scăderii vâstei de pensionare cu câte 2 ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de 10 ani, aşa cum prevedea vechea lege nr.19/2000 abrogată prin măsurile de austeritate introduse în 2010 prin legea 263/2010).

 

Motivaţia acestui demers legislativ este legată de:

 

1. Faptul că tot mai multe femei care muncesc renunţă sau amâna aducerea pe lume a unui copil pe baza unor considerente economice.

2. Modelul actual de fertilitate arată o scadere de un copil pentru fiecare romancă.

3. Rata totală de fertilitate (numărul mediu de copii născuţi-vii de către o femeie în cursul întregii sale perioade fertile) din România a scazut sub pragul critic( de 2,1 sub care are loc scăderea populatiei) ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populaţia se reduce cu cinci romani în fiecare oră.

4. Declinul demografic îngrijorător (suntem la un minim istoric, pentru prima dată numărul născuţilor e mai mic de 200.000 anual, în fiecare oră populaţia României înregistrează un spor negativ de 5 cetăţeni).

5. Impactul negativ asupra mamei şi copilului al măsurilor de austeritate introduse în 2011.

6. În ultimii 20 de ani înregistrăm un dezastru demografic în ceea ce priveşte evoluţia natalităţii atât la nivel de ţară cât şi în zonele care asigurau tradiţional un sport natural pozitiv.

7. La nivel naţional scăderea natalităţii la 195000 de copii reprezintă un minim istoric al României moderne ce va fi urmată de mari probleme sociale. Dacă se menţine acelasi ritm în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piata muncii ce va ajunge fără salariati cât şi bugetele de sanătate şi de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat.

8. Moldova a înregistrat (în ultimii douăzeci de ani) o reducere la jumătate a natalităţii. În 1990 în Vaslui se năşteau 8377 de copii dar în 2010 numărul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se înregistrează o prăbuşire a natalităţii de 47% ce a facut ca Vasluiul să ajungă pe ultimul loc între judeţele Moldovei. Scăderi majore se înregistrează şi în restul judeţelor, Vasluiul fiind urmat la prabuşirea natalităţii de Botoşani (46%), Neamţ (44%), Bacău (42%) şi Galaţi 40%).

9. Tendinţa generală de creştere a vârstei de pensionare la femei.

10. Speranţa de viaţă sub media europeană a femeilor din România.

 

Proiectul legislativ va avea impact favorabil asupra:

 

1. Stimularii natalităţii cu precădere în familiile în care femeile muncesc.

2. Stimularea natalităţii în general.

3. Speranţei de viaţă a femeilor nevoite să se împartă între copii şi locul de muncă.

4. Reducerii evaziunii şi muncii la negru, angajatele având un motiv suplimentar în angajarea cu forme legale.

5. Corectarea măsurilor de austeritate din 2011 cu impact negativ asupra mamei şi copilului.

 

Vă reamintesc doar că în forma actuală legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare în funcţie de numărul de copii născuti aşa cum prevedea veche lege, în prezent abrogată, legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

 

Acest proiect legislativ se alătura celorlate măsuri pe care le-am iniţiat in sesiunea parlamentară precedentă ce prevede încurajare a natalitatii în cadrul Programului naţional de stimulare a natalităţii.

 

Acesta prevede alte 4 lucruri esenţiale: facilităţi fiscale reale acordate în funcţie de numărul de copii în familiile care muncesc, creşterea alocaţiilor pentru copii (prin majorarea indicatorului social de referinţă) căt şi asigurarea de consultaţii şi tratamente medicale gratuite pentru toate gravidele şi nou născuţii, acordarea ,,cutiei nou-născutului” pentru cele ce se prezintă corect la consultaţiile prenatale.

 

România are nevoie în acest moment de politici publice şi strategii clare concretizate în acest program naţional de stimulare a natalităţii", a scris Ciuhodarul pe pagina de Facebook.


Abonează-te pe

Citește și:

Povestea de viata a astrologului Minerva! Avea 16 ani cand s-a indragostit de un coleg de-al tatalui ei

De câte ori pe noapte face SEX Brigitte Pastramă! ”Este obsedat. Nu toată lumea e ca noi”

Raluca Badulescu, emotii mari, pregatiri intense pentru Marea Finala “Bravo, ai stil! All Stars”

I-a aparut o umflatura ciudata pe picior. A mers la medic, iar acesta i-a spart-o. E SOCANT ce se ascundea acolo

"Acest obicei zilnic m-a imbolnavit de cancer!" Greseala pe care si tu o faci

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Larisa Udilă, dezvăluiri despre sarcină! Care este sexul bebelușului? „De 10 ori l-am văzut, de 12 ori am plâns!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri