Obiceiul pe care il au mai mult de patru milioane de romani, vinovat de jumatate din decesele provocate de 12 tipuri de cancer!


In Romania sunt aproximativ 4,4 milioane de persoane care fumeaza zilnic, obicei asociat cu jumatate din totalul deceselor cauzate de 12 tipuri obisnuite de cancer, afirma autorii unui studiu realizat recent in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters.

In timp ce majoritatea deceselor asociate cu fumatul sunt provocate de cancere la nivelul plamanilor, bronhiilor, traheei si laringelui, autorii studiului au descoperit ca jumatate dintre decesele provocate de tumori la nivelul cavitatii bucale, esofagului si vezicii urinare sunt la randul lor asociate cu fumatul.

“Desi am facut multe progrese impotriva epidemiei de fumat din Statele Unite, mai avem inca multe lucruri de facut”, a declarat coordonatoarea studiului, Rebecca Siegel, cercetatoare la American Cancer Society din Atlanta. Autorii studiului estimeaza ca, din cele 345.962 de decese cauzate de cancer, in anul 2011, in randul adultilor americani in varsta de peste 35 de ani, 167.805 de cazuri au fost asociate cu fumatul. Pentru a determina procentul aferent deceselor provocate de cancer atribuite fumatului, oamenii de stiinta americani au folosit o formula standard care identifica procentul de decese cauzate de anumite tipuri de cancer care nu s-ar fi produs daca persoanele respective nu ar fi fumat. Apoi, autorii studiului au analizat datele provenind de la o serie de sondaje realizate la scara nationala si de la o serie de interviuri individuale in care respondentii au oferit informatii despre istoricul medical din familiile lor si despre consumul de tigarete. Cercetatorii si-au ajustat apoi estimarile dupa ce au luat in calcul alti factori de risc importanti, precum varsta, rasa, nivelul de educatie si consumul de alcool.

Bazandu-se pe frecventa fumatului in randul populatiei si pe procentul de cancere atribuite fumatului, autorii studiului estimeaza ca 125.799 de decese cauzate de cancere la nivelul plamanilor, bronhiilor si traheei – reprezentand 80% din total – au fost asociate cu fumatul. De asemenea, 50% din totalul deceselor provocate de tumorile esofagiene si 45% din totalul deselor cauzate de tumorile de la nivelul vezicii biliare au fost la randul lor asociate cu fumatul.

Fumatul a fost asociat, totodata, cu 17% din totalul deceselor provocate de cancerul renal, cu 20% din decesele cauzate de cancerul la stomac, cu 22% din totalul deceselor atribuite cancerului cervical si cu 24% din totalul deceselor asociate cu cancerul hepatic si de tract biliar in anul 2011.
Sursa: www.doctorulzilei.ro


Citește și:

Epidemiologul Emilian Popovici vine cu anunțul: "Că vor fi 7,000, că vor 8,000..."

Sfatul zilei de astăzi, marți 27 octombrie 2020. Taurii trebuie să aibă răbdare

Carismaticul Mehmet Ozan Dolunay, Cenk, din serialul “Nemilosul Istanbul”, schimbare radicala de look; Fanii au reactionat

Ruby a făcut pasul cel mare? Se pare că vedeta a spus "DA"

Alex Zănoagă a făcut pace cu Jador! Nu mai sunt certați!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Specialisti

Conturarea mandibulei! Specialistul Kfetele.ro, Dr. Daniela Diveică, chirurg estetician, explică de ce apelează persoanele la această procedură

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri