Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în 2023.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul  este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuiește în fiecare an în data de 24 iunie.

Anul acesta, ziua de 24 iunie pică într-o zi de sâmbătă, zi rânduită ca fiind una de pomenire al celor trecuți la cele veșnice.

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre Apostolii care au o însemnătate aparte în credința creștină.

Acesta este ultimul proroc al Vechiului Testament și totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut înaintea lui Hristos pentru a vesti venirea Mântuitorului.

Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti aproprierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. Astfel, chiar dacă Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morții sfinților, atât Fecioara Maria, cât și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă, dat fiind că se celebrează atât nașterea, cât și alte momente semnificative din viața lor.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, în data de 24 iunie se sărbătoresc în popor și Sânzienele sau Drăgaica. Astfel, de această zi sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul.

Nu se spală haine de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 24 iunie

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Nu se spală haine de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Nu se spală haine de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul[Sursa foto: freepik]

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are o însemnătate aparte atât în tradiția creștină, cât și în cea populară.

Conform tradiției populare, Sânzienele sunt zâne bune, care aduc prosperitate și belșug, dar dacă nu le este respectată sărbătoarea, devin ființe malefice, care pot face mult rău.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Bătezătorul este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, care este inscripționată cu cruce roșie în calendar.

Astfel, din ambele punct de vedere le este strict interzis femeilor să spele haine în ziua de 24 iunie.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Tradiții și obiceiuri de Sânziene[Sursa foto: freepik]

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sânziene sau de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Moșii de Sânziene

Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului, iar sufletele celor adormiți se află printre noi. De aceea, credincioșii duc la biserică diferite pachete pentru sufletele celor decedați. Acest obicei poartă denumirea și de „Moșii de Sânziene.”

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Focurile de Sânziene

În multe zone din țară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile. Persoanele care vor respecta acest obicei vor atrage asupra lor noroc și belșug.

Florile de Sânziene

Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Tradiții și obiceiuri de Sânziene[Sursa foto: freepik]

Există anumite flori care poartă denumirea de sânziene. Acestea sunt culese cu o seră înainte, iar în ziua Sfântului Ioan Botezătorul sunt făcute coronițe care se duc la biserică pentru a fi sfințite. Acestea se păstrează ulterior pentru practici magice.

În alte zone ale țării, spre dimineață, flăcăii umblă prin sat și aruncă coronițe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.

Roua de Sânziene

În dimineața zilei de 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, multe fete obișnuiau să se scalde în rouă din zone neumblate. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă. În drum spre casă, bătrânele nu vorbeau deloc și mai ales nu trebuia să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea erau împlinite, atunci cine se spăla cu rouă era sănătos și avea noroc în dragoste pe întreg parcursul anului.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

 



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies