Moșii de vară 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, de 3 iunie 2023

Moșii de vară 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, de 3 iunie 2023

Sâmbăta Morților este una dintre cele mai cunoscute sărbători religioase creștine, fiind ziua în care credincioșii își amintesc și își comemorează persoanele dragi trecute la cele veșnice. Află din rândurile de mai jos ce trebuie să pună gospodinele pe masa de Sâmbăta Morților!

Sărbătoarea Sâmbăta Morților este o tradiție populară de mult timp atât în cultul ortodox, cât și în cel catolic. În această zi se oferă diverse preparate culinare la morminte sau la biserici, mai exact colivă, vin, prescură și alte alimente care sunt binecuvântate de preoți și împărțite celor sărmani.

Deși Sâmbăta Morților diferă în funcție de regiune atunci când vine vorba de tradiții și obiceiuri, sărbătoarea aceasta are semnificație comună, și anume că oamenii îi comemorează pe cei care au părăsit acest pământ.

Tradiția spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. Așadar, în respectivul interval de 50 de zile, sufletele celor plecați dintre noi au călătorit libere prin locurile unde au trăit, iar în prezent acestea sunt triste deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-și persoanele dragi.

Citește și: Moșii de vară 2023. Ce trebuie să împartă femeile în această zi de sărbătoare

Ce trebuie să pună gospodinele pe masa de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, de 3 iunie 2023

[Sursa foto: freepik]

Moșii de Vară 2023 preced sărbătoarea populară a Rusaliilor, care are loc la cincizeci de zile de la Sărbătorile Pascale, atunci când Biserica ortodoxă sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh- Rusaliile.

În 2023, Moșii de Vară pică pe 3 iunie. Totodată, sâmbătă dimineața, preoții vor săvârși Sfânta Liturghie și se vor ruga, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice. De asemenea, se crede că la sărbătoarea moșilor, cei trecuți la cele sfinte așteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau nu respectă aceste obiceiuri, răposații rămân supărați.

Moșii de vară 2023: Ce trebuie să pună gospodinele pe masa de Sâmbăta Morților 2023

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul! Face mai puțini bani decât se credea: „Am să vă spun, pentru cei care cred că se câștigă fabulos. Și credeți-ne, nu muncim puțin”- wowbiz.ro

Citește și: "Sunt dezamăgită, dezgustată și mâhnită". Andreea Antonescu nu a mai suportat haosul provocat și a reacționat în fața zvonurilor despre o posibilă relație cu Cătălin Bordea- radioimpuls.ro

Așa cum este și tradiția, gospodinele se pregătesc intens pentru Moșii de vară 2023. Astfel, acestea trebuie să aibă în vedere câteva preparate care nu trebuie să lipsească sub nicio formă de pe masa de Sâmbăta Morților.

În ziua Moșilor de vară, femeile trebuie să pună pe masă și să dea, totodată, de pomană, ceapă sau usturoi verde  pentru ca grădina lor să rodească. 

Citește și: Colivă pentru Moșii de vară 2023. Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: freepik]

Mai mult decât atât, pe masa de Sâmbăta Morților sunt nelipsite preparatele preferate ale persoanei decedate, cum ar fi sarmalele, orezul cu pulpă de pui, piure cu carne sau orice alt fel de mâncare care le-a plăcut în timpul vieții.

Totodată, gospodinele prepară păsat, respectiv făină de porumb măcinat mai mare, fiert în lapte. Mai apoi, păsatul se taie felii şi se pune pe frunze de nuc.

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Cu toate astea, există și o excepție pentru gospodinele care nu au timp sau nu pot găti, și anume că acestea pot pune pe masa de Sărbătoarea Morților 2023 produse semipreparate, pate de ficat, icre, brânză topită, fructe, legume, dulciuri sau băuturi răcoritoare, în funcție de preferințele și posibilitățile fiecărei persoane în parte.

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: freepik]

De altfel, vasele în care sunt puse preparatele culinare trebuie să fie noi, iar de pomană se vor da căni, toarta acestora împodobindu-se cu flori şi cireșe. Însă, cănile oferite de pomană nu trebuie să fie goale, ci trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

La slujba de pomenire, tradiția este să se ducă la biserică, pentru binecuvântare colivă, colaci, vin şi cireșe. Ulterior, ritualul de comemorare a celor care nu mai sunt printre noi în cimitire, acolo unde mormintele trebuie să fie curățate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. De asemenea, credincioșii aprind lumânări, dau de pomană în continuare vase de lut, porțelan sau lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireșe. Astfel, credincioșii respectă ritualurile de Moșii de Vară 2023 pentru a beneficia de spor și sănătate pe tot parcursul anului.

Moșii de vară 2023

[Sursa foto: shutterstock]Citește și:

Moșii de vară 2023: Ce trebuie să împartă femeile pe 3 iunie 2023, de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023: Ce le este interzis femeilor să facă pe 3 iunie 2023!

ego.ro Cât se prăjește dorada. Trucul pentru a obține un gust perfect

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Ce avere are Florin Salam? Îndrăgitul artist a făcut dezvăluiri uluitoare despre sumele de bani acumulate! „Eu am câștigat un milion la jocuri într-o noapte”

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies