Mosii de toamna. Ce trebuie sa faci pe 4 noiembrie ca sa iti mearga bine


Mosii de toamna. Ce trebuie sa faci pe 4 noiembrie ca sa iti mearga bine

Mosii de toamna se sarbatoresc la data de 4 noiembrie, zi in care se face pomenire mortilor. "Mosii de toamna" sunt sarbatoriti in fiecare an in prima sambata din luna noiembrie, scrie WOWbiz.ro

Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţă de dincolo „adormiti”, termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi. Ea nu vorbeşte de trecere într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţa în alt mod de existenţa, potrivit CrestinOrtodox.ro.

În ziua de Moşi se săvârşeşte Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morţi şi le aşează sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul şi Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniţi), participă la sfinţenie prin prezenţa lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Simion Florea Marian menţiona în lucrarea „Trilogia vieţii”, „că pe tot parcursul anului, în spaţiul românesc există 20 de zile de Moşi”. Cuvântul „moşi” vine de la „strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul „moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei.

Din zilele de Moşi amintim: „Moşii de primăvară” (de Macinici), „Moşii de vară” (sâmbătă dinaintea Rusaliilor), „Moşii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moşii de iarnă” (sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).


Abonează-te pe

Citește și:

Prajitura "Betivana" cu vin rosu si crema de vanilie si rom! Perfecta pentru zilele de toamna!

Tragedie în showbiz! Copilul cântăreței a fost declarat MORT!

Dovleac la cuptor, un deliciu de toamna!

De cand incepe, de fapt, toamna? Meteorologii vin cu noutati pentru Romania

Briose cu fulgi de ovaz si banane - reteta perfecta de toamna!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Cine a fost eliminată la Bravo, ai stil! Celebrities 27 noiembrie 2021. Cum au arătat ţinutele concurentelor în gală

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri