Leguminoasele bogate în proteine, ideale pentru mesele din post

Leguminoasele bogate în proteine, ideale pentru mesele din post
Leguminoasele bogate în proteine, ideale pentru mesele din post

Leguminoasele se numără printre cele mai cunosumate alimente în perioada posturilor, dar și în dietele vegetariene, dat fiind faptul că unele dintre ele sunt mai bogate în proteine decât carnea. Iată lista cu cele mai populare leguminoase pentru mesele din post și care sunt valorile lor nutriționale.

Leguminoasele reprezintă o sursă excelentă de proteine, fibre și minerale, consumul lor fiind recomandat de mulți medici deoarece contribuie semnificativ la consolidarea unei diete sănătoase. Cele mai cunoscute leguminoase sunt mazărea, fasolea, lintea, năutul și soia, dar includ și arahidele, trifoiul și măzărichea. Leguminoasele sunt disponibile în supermarketuri sub multe forme, mai exact proaspete, în conserve sau uscate. Semințele acestora cresc într-o teacă sau într-o păstaie, deci multe dintre ele pot fi consumate ca atare.

Iată o listă cu top 3 leguminoase bogate în proteine, fibre și vitamine: 

Leguminoase bogate in proteine
Leguminoase bogate in proteine[Sursa foto: PixaBay]

Top 3 leguminoase bogate în proteine

Leguminoasele conțin o mare cantitate de amidon, fibre vegetale și vitamine. De asemenea, sunt bogate în fosfor, iod, calciu și fier, aceste proprietăți nutritive fiind indispensabile echilibrului alimentar, mai ales pentru persoanele care urmează un regim vegetarian. Iată o listă cu top 3 leguminoase bogate în proteine, fibre și vitamine:

Fasolea

Fasolea se numără printre cele mai cunoscute leguminoase din câte există. Aceasta are un conținut ridicat de amidon, proteine, carbohidrați și vitamine, toate fiind mai mult decât necesare pentru ca organismul uman să funcționeze în parametrii normali. Boabele de fasole sunt bogate în acizi diferiți, caroten, vitamine din grupa B, dar și zinc, cupru și potasiu. O cantitate de 100 grame de fasole oferă între 12 și 14 g de proteine, fiind de asemenea una dintre cele mai ieftine surse de proteine, indiferent de soi.

Citeste si: Poți să mănânci fructe de mare în post. Ce spun reprezentații bisericii?

Leguminoase bogate in proteine
Leguminoase bogate in proteine[Sursa foto: PixaBay]

Lintea

Lintea face parte din familia leguminoaselor şi este considerată una dintre cele mai bogate surse de proteine alături de soia, fasole şi mazăre. În compoziția acesteia se regăsesc vitamine din complexul B, magneziu, zinc, potasiu și fier.

Mai mult, această leguminoasă conține proteine în proporție de 25%, fiind o alternativă extrem de bună pentru mesele din post.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Lintea se găsește în diverse forme, existând sortimente voluminoase și plate, dar și variante mici și rotunde. Sunt patru tipuri de linte și anume cea verde, roșie, maro și neagră.

Mazărea

Mazărea este o sursă excelentă de proteine de origine vegetală și conține o cantitate mare de fibre. Fitonutrienții din aceasta au capacitatea de a reduce apetitul, iar proteinele combinate cu fibrele încetinesc procesul de digestie și accelerează senzația de sațietate. Într-o cantitate de doar 100 de grame de mazăre regăsim 7 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrați și 0,3 grame de grăsimi, dintre care 0,03 grame de Omega-3 și 0,11 grame de Omega-6.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe arpacașul. Cum prepari cea mai bună colivă

Leguminoase bogate in proteine
Leguminoase bogate in proteine[Sursa foto: PixaBay]

Ce poți găti din leguminoase

Rețetă mâncare de leguminoase

Ingrediente:

- 500 g mixt de leguminoase (linte, fasole, mazăre)
- 200 g sos de roșii
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 ardei gras roșu
- Pătrunjel uscat
- ulei de măsline

Citeste si: CITEȘTE: Ce să mănânci ca să slăbești repede și sănătos. Care sunt alimente cu cele mai puține calorii.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Leguminoase bogate in proteine
Leguminoase bogate in proteine[Sursa foto: PixaBay]

Mod de preparare:

Înainte de preparare, lintea, fasolea și mazărea trebuie lăsate în apă peste noapte.

Toate legumele se toacă mărunt, iar mai apoi se adaugă într-o oală mare alături de uleiul de măsline  și un pahar cu apă. Se lasă totul la foc mic și se amestecă încontinuu preț de 10 minute.

Ulterior, se adaugă leguminoasele și se acoperă totul cu apă. Lasă la fiert timp de aproximativ 60 de minute și verifică din când în când. La sfârșit, pune sosul de roșii, amestecă, și mai lasă totul pe foc încă 5 minute.

Mâncarea se poate servi alături de murături în saramură sau în oțet. Poftă bună!

 


Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Cu ce înlocuim orezul din sarmale

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies