Cu ce înlocuim orezul din sarmale

Cu ce înlocuim orezul din sarmale
Cu ce înlocuim orezul din sarmale

Din anumite motive, oamenii își doresc să înlocuiască orezul alb, iar vestea bună este că sunt o mulțime de alte variante, unele cu mai multe substanțe nutitive decât cel clasic.

Orezul este consumat de mai bine de 50% din populația întregii lumi, fiind de asemenea o parte importantă a dietei asiatice din cele mai vechi timpuri. Oamenii obișnuiau să consume orez cu tărâțe datorită beneficiilor nutriționale, însă de-a lungul timpului orezul lustruit a devenit foarte popular, în special în regiunea urbană, iar utilizarea celui cu tărâțe s-a limitat la zonele rurale.

Există diferite tipuri de orez disponibile în întreaga lume și anume orezul alb, cel brun, black rice, orezul sălbatic, jasmine rice și orez basmati.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb CREVEȚII

De ce să eliminăm orezul alb din alimentația noastră

Studiile au arătat faptul că orezul poate crește expunerea noastră la arsenic, substanță care amplifică riscul diferitelor tipuri de cancer și agravează condițiile la pacienții care suferă deja de acestă boală. Conținutul de arsenic din orez poate fi redus prin spălare și gătire, întrebuințând apă săracă în arsenic.

Astfel, aproximativ 60% din conținutul de arsenic este eliminat, acest procedeu fiind valabil atât pentru orezul alb, cât și pentru cel brun. 

De asemenea, cercetătorii au descoperit că orezul alb are un indice glicemic ridicat, carbohidraţii din acesta ajung mai repede în sânge ducând la creşterea nivelului de zahăr. Acest lucru contribuie la rezistenţa insulinei, fiind dovedit faptul că persoanele care consumă orez alb în exces, mai exact de 5 ori pe săptămână, sunt supuse unui risc crescut de diabet de tip II.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui CARNEA. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cu ce înlocuim orezul din sarmale

Quinoa

Quinoa este bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale.

Cu toate că este cultivată de mii de ani, quinoa a devenit din ce în ce mai populară abia din ultimii ani. În doar 100 de grame de quinoa regăsim 64,2 grame de carbohidrați, 1,6 grame grăsimi monosaturate și 3, 3 grame de grăsimi polinesaturate. De asemenea, nu conține gluten și oferă organismului toți aminoacizii de care are nevoie.

Orez sălbatic

În general, consumul regulat de orez sălbatic este asociat cu un risc scăzut al bolilor de inimă. Bogat în vitamine, minerale, proteine, amidon, fibre nutritive și antioxidanți, acest tip de orez

are, în doar 100 de grame, 101 calorii, 2 grame de fibre și 4 grame de proteine, mai exact dublu față de orezul alb.

Cușcuș

Orezul alb poate fi înlocuit cu cușcuș. Se estimează că 250 de grame de cușcuș sunt egale cu aproximativ 174 de calorii. Prin urmare, conține în jur de 36g carbohidrați, 6g proteine ​​și 2g fibre. Din fericire, conține puțin sodiu (13 mg) și nu are deloc grăsimi.

Orz

Orzul este bogat în mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc și potasiu, însă cantitatea de calciu, vitamina C și acid pantotenic din compoziția sa este destul de redusă.

De asemenea, regăsim și vitamina B6, diamină, niacina, riboflavina și acid folic. Consumul a 100 grame de orz oferă unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și aminoacizi esențiali pentru sănătate.

Bulgur

Bulgurul reprezintă un amestec din diferite tipuri de boabe de grâu măcinate și este folosit în diverse rețete. Are un conținut bogat de fibre, proteine, vitamine și minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și sodiu.

Citește și: Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere- kanald.ro

Citește și: Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"- stirilekanald.ro

Citeste si: CITEȘTE: 3 Tipuri de sosuri pentru CHIFTELE

Sarmale cu carne tocată și quinoa

Ingrediente pentru 10 porții

- 30 frunze varză murată
- 1 kg carne tocată de porc
- 200 gr quinoa roșie
- 1 buc ceapă
- 1 buc morcovi
- 5 felii bacon afumat
- 5 linguri pastă de roșii
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță cimbru
- sare și piper după gust

Mod de preparare: Pregătim foile de varză și le tăiem în mărimea potrivită.

Fierbem quinoa 15 minute și o scurgem de apă. Tocam mărunt ceapă și radem morcovul, le punem la călit în uleiul încins, iar după 5 minute adăugăm quinoa fiartă, carnea tocată, 3 linguri de pastă de tomate, sare și piper și mai ținem pe foc aproape 10 minute.

Luăm câte o foaie de varză și o umplem cu o lingură de compoziția și rulăm. Așezăm sarmalele într-o oală și deasupra punem restul de pastă de tomate, baconul și cimbru, turnam apă fiartă și le lăsăm să fiarbă acoperite aproximativ oră.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cât timp se fierbe carnea de vită la oala sub presiune

Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML

Rezultatul necropsiei în cazul morții lui Rareș Ion! Ce au descoperit medicii legiști în trupul său în timpul autopsiei

Weekend de foc pentru o zodie! Are parte de o întâlnire neașteptată

Prognoza meteo 18 aprilie 2025: Meteorologii ANM au emis un cod galben de vânt puternic în Vinerea Mare. Rafalele ajung până la 90 km/h

Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies