Istoria castelului Corvinilor, denumit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei


Castelul Corvinilor reprezintă una dintre cele mai importante monumente de arhitectură din România. Însă știați care este istoria acestuia?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este mai exact istoria  Castelului Corvinilor, dar și câteva aspecte importante legate de această zonă specială. În plus, descoperiți și care sunt locurile pe care le puteți vizita la Castelul Corvinilor.

 

Istoria castelului Corvinilor

Cetatea medievală a Hunedoarei este Castelul Corvinilor. Acesta se numește și Castelul Hunedoarei. Acesta face parte din categoria celor mai importante monumente de arhitectură gotică din România. În același timp, acest castel este și unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în top 10 destinații din Europa.

Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul XV, de către Iancu de Hunedoara. Acesta s-a ridicat pe locul unei vechi întărituri, care se află pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Odată cu trecerea timpului, Castelul Corvinilor a cunoscut nenumărate transformări.

Cu toate acestea, în secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, a decis că este nevoie să realizeze câteva modificări cu privire la anumite părți din castel.

Aceste modificări au fost cerute de necesități civile, dar și militare. Înfățișarea Castelului Corvinilor s-a tot schimbat și a fost îmbogățit cu turnuri, săli și camere de onoare. Secolul XIX a reprezentat secolul în care au avut loc cele mai mari lucrări de restaurare, iar în prezent, castelul este restaurat și transformat în muzeu.

ce poti vizita in castelul corvinilor sau huniazilor

Citeste si: Povestea Castelului Peleş construit de Carol I. A fost primul castel electrificat din Europa

 

Ce poți vizita în Castelul Corvinilor sau Huniazilor

Turnul nou de poartă reprezintă principalul obiectiv din Castelul Corvinilor. Acesta are formă rectangulară, se face observat prin masivitate, iar în zona parterului are un spațiu boltit. În locul în care se află casa de bilete din prezent, era observată prezența locului de gardă, unde era și o vatră de foc.

Din acest loc, se poate ajunge foarte ușor la locul unde se află închisoarea castelului, care deține o ușă masivă de lemn. „ Loggia Matia ” se află la ieșirea din Turnul nou de poartă, mai exact în partea stânga. Este considerată cea mai timpurie manifestare, a Renașterii.

În „ Loggia Matia ”, la etaj, se află o pictură laică din frescă, care era unică în lume, la acea vreme. Această pictură este din Transilvania, așa cum este și Camera de Aur și deține expoziția „Obiecte din colecțiile Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara”.

În latura estetică a Castelului Corvinilor se află capela, la care se ajunge prin intermediul scării interioare din „ Loggia Matia ”. Doar aceasta este modalitatea prin care se poate ajunge în tribuna capelei. Tot aici se poate regăsi și Camera domnițelor, mai exact la primul nivel al Turnului nou de poartă, deasupra coridorului de intrare în Castelul Corvinilor.

castelul corvinilor wikipedia

Citeste si: Ce nu știai despre UCRAINA

Pentru început, acesta a reprezentat doar un nivel de apărare în acest turn, însă odată ce s-a ajuns în secolul al XVII-lea, acesta a fost transformat în camera de zi, pentru doamnele din castel. Loc în care vizitatorii pot vedea un set de mobilier aparținând secolului al XIX-lea. De aici se poate ajunge în Sala Dietei, prin Scara spirală, care se găsește la etajul Palatului Mare. A fost construită în stilul gotic, interiorul fiind modificat complet, în secolul XVII, în perioada lui Gabriel Bethlen. S-a demontat întreaga arhitectură gotică de piatră și chiar inclusiv compartimentarea cu încăperi în care existau funcționalități diverse.

Vizitatorii pot vedea și terasa de artilerie, care de asemenea, a fost modificată ușor în secolul al XIX-lea. Din acest loc se poate vedea groapa urșilor, palatul nordic, capela și curtea fântânii, dar și orașul contemporan. Iar nu în ultimul rând, un ultim obiectiv este reprezentat de Sala Cavalerilor, care este de asemenea una din cele mai interesante spații laice din Transilvania sec XV.

de ce este castelul corvinilor unic

Citeste si: Ce pui în bagaj când pleci cu avionul. „Înainte de orice călătorie este indicat să verificăm vremea la destinație pentru toată perioada pe care o vom petrece acolo"

 

De ce este un castel Corvinilor unic

Castelul Corvinilor este unic datorită faptului că are un grad mare de reprezentativitate, în ceea ce privește arhitectură militară din sud-estul Europei, din secolului XV. Acesta deține cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă, iar în plus, Palatul Mare este o construcție care a fost inspirată franceză, fiind singură din spațiul dominat de regatul maghiar, la acea vreme. Datorită acestuia, măreția unei mari familii, cea a Hunedorenilor, este ilustrată și totodată este îndreptățită să împrumute modele arhitecturale din Franța, acolo unde se regăsește una dintre cele mai strălucite civilizații medievale.

castelul hunedoarei

Citeste si: De ce poartă femeile batic în biserică. „Purtarea baticului sau a unei năframe în orice împrejurare şi chiar de către fetele necăsătorite, este o influență orientală"


Abonează-te pe

Citește și:

Ce să vizitezi în Barcelona. Care este perioada cea mai bună pentru a vizita Barcelona

Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔

Ce obiective turistice trebuie să vizitezi în Roma. Care este perioada cea mai bună pentru a vizita Roma

Ce ingredient trebuie pus în mâncarea de fasole pentru a nu te balona

Ce se poate vizita în LEFKADA. Care sunt cele 7 obiective turistice pe care merită să le vizitezi

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Urina umană, folosită ca îngrășământ în diferite culturi! Care sunt rezultatele experimentului
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri