Fosta prezentatoare TV a pregătit, de această dată, o rețetă specială de cozonaci umpluți cu ciocolată și nuci, pentru sărbătorile pascale.
Deși a decis că are nevoie de o pauză de la cariera sa de prezentatoare TV, Gabriela Cristea rămâne una dintre cele mai apreciate, de la noi din țară. Cu toate acestea, la pasiunea sa pentru bucătărie nu a renunțat, dimpotrivă, astăzi a revenit pe pagina sa de Instagram, cu o rețetă simplă, pentru Paște, de cozonaci și Babka.
Cozonaci umpluți cu ciocolată și nuci și Babka, pregătiți de Gabriela Cristea
Citește și: Cât costă tortul de Florii la cofetăria Gabrielei Cristea: „Uitați-vă ce frumusețe, este absolut superb!”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ingrediente
Pentru aluat
- 1 kg făină
- 50 g zahăr tos
- 160 zahăr pudră
- 50 g drojdie proaspătă
- 375 ml lapte
- 125 g unt
- 300 g smântână fermentată
- 4 gălbenușuri aluat
- 1 gălbenuș+ 2 linguri lapte pentru uns
- 12 g sare
- Rom, vanilie, răzătură lămâie sau portocală
Pentru umplutură- 3 bucăți
- 600 g cremă gianduia (de ciocolată)
- 300 g ciocolată 50% cacao rasă
- 300 g nucă
Mod de preparare
- “Astăzi facem un altfel de cozonac, cu smântână și cu unt, adică aici intervine grăsimea. (…)
- O să lucrăm direct în vasul robotului, pentru că o să pun laptele tot aici, o să pun și zaharul tos care o să hrănească un pic drojdia. Amestecăm, punem drojdia. Aveți grijă să nu încălziți laptele prea tare, pentru că e posibil să omorâți drojdia și atunci ea nu o să mai crească și de aici mai adăugăm și vreo 3 linguri de făină.
- După 10 minute, drojdia mea s-a activat, așa că o să punem imediat untul moale, cele 4 gălbenușuri de ou, punem acum și esențele și coaja rasă de la o lămâie, pun și zahărul pudră, mai cernem jumătate din cantitatea de făină, iar ce a rămas din făină, amestecăm cu sare.
- Punem robotul în funcțiune și lăsăm să se amestece compoziția. După câteva minute de mixare, punem și restul de făină și pornim din nou robotul pentru 8-10 minute. Apoi oprim și luăm aluatul din bol. O să pun și un pic de unt pe mână și o să ung bolul și aluatului îi facem un fel de împachetare, pentru că o să lăsăm aluatul acesta la 40 de grade, să dospească, timp de aproximativ 30-40 de minute, punem folia și e gata să intre la cuptorul pe care l-am încins la maxim 40 de grade.
- Ia uitați-vă ce frumusețe! (…) O să-l împărțim în cam 700 de grame, pentru că o să facem 3 cozonaci. Am pregătit coca în 3 și acum o învârtim ca pe o bilă și băgăm capetele dedesubt. (…) Nu lăsăm niciodată aluatul la dospit fără o folie de plastic peste el, pentru că se usucă și după aia nu se mai lucrează bine.
- Prima dată începem cu Babka, pentru că trebuie să meargă la congelator, pentru că ea să capete aspectul acela extraordinar când o tăiem. (…) Se întinde foarte bine, subțire, o jumătate de centimetru, cam atât trebuie să aibă și ar trebui să fie un dreptunghi, și egal întins. (…) Ar trebui să puneți două treimi aluatul și un pic mai mult de o treime să fie restul de umplutură, eu pun acum crema gianduia, o să punem și ciocolată pisată, iar la final nucă. Acum începem să o împachetăm ușor și egal și rezultă această nebunie pe care o înfoliez și o bag la congelator pentru 20 de minute.
- Acum o să vă arăt cum o să împletesc și cozonacul tradițional. Întind foaia cam de 1 centimetru, ca și la Babka venim cu un strat generos de ciocolată pe care îl presăm bine și nucă. Acum secționăm la jumătate, părți pe care le rulăm, închiderea trebuie să fie dedesubt, împletim, îi punem pe foaia de copt și în tavă, iar acum o să îi las aproximativ 50 de minute la dospit, învelit în pungă și băgat la cuptor la 30 de grade.
- Acum să tăiem și Babka pe care trebuie să o lăsăm mai mult la dospit. Folosiți-vă de un cuțit care taie bine și faceți o tăietură fermă, fix pe mijloc, până în capăt, până jos, se pun cu fața în sus și se împletesc cu fața în sus, nu în jos, ca să rămână aceste tăieturi frumoase. Pe aceștia trebuie să îi lăsați o oră, o oră și un pic. (…)
- Cam așa arată cozonacul meu, după ce a stat la crescut încă o oră. Acum mi se încinge cuptorul și (….) exact înainte să îi bag la cuptor, se ung și nu înainte, pentru că, dacă îi ungem înainte, se vor usca. Cuptorul s-a încins, cozonacul a crescut și este momentul să îl ung cu ou și lapte.
- l-am scos acum din cuptor! Ce frumos s-a copt, ce culoare frumoasă are cozonacul! Aici am făcut un sirop concentrat cu apă și cu zahăr, am pus și niște portocală, cu siropul ăsta, cât încă sunt fierbinți, abia scoși din cuptor, ungeți cât puteți de mult deasupra ca să capete o aromă și să aibă o culoare frumoasă deasupra și să se înmoaie puțin și coaja.”, a explicat Gabriela Cristea, în filmulețul postat pe pagina sa de Instagram.