Cu ce se mănâncă MUSLI. Nutriționiștii promovează acest tip de mâncare care este mai apreciat decât cerealele obișnuite

Musli se fierb

Musli se fierb? Cum se prepară

Iată ce este musli și cu ce se mănâncă musli. De ce este diferit de cerealele obișnuite și de ce îl recomandă și nutriționiștii.

Musli a devenit unul dintre cele mai populare feluri de mâncare la micul dejun. Müsli (în Elveția Müesli, Birchermüesli sau Birchermus, este un diminutiv în germană din Elveția Mues, în limba oficială Mus: piure, terci), fiind o compoziție din fulgi de ovăz sau fulgi de alte cereale, măr răzuit sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte sau apă si alune sau nuci care se mănâncă de cele mai multe ori la micul dejun.



Musli a fost inventată în jurul anului 1900 de către doctorul elvețian Maximilian Bircher-Benner pentru pacienții din spitalul acestuia.

Dr. Max Otto Bruker, un mare susținător al alimentelor integrale, descrie, în felul următor, rețeta lui:

se macină proaspăt 50g (3 linguri) de cerealele cât mai mare. Se adaugă apă proaspătă rece de la robinet (tabela Kollath) cât cuprinde. Se lasă la înmuiat timp de 5-12 ore.

Acest terci fermentat se amestecă pe urmă cu 1-2 linguri de suc de lămâie proaspăt presat 10g nuci, 1 lingură crème fraîche de 30-40% sau cu o linguriță de unt, 1 măr ras cu tot cu coajă și cu alte fructe de sezon.

Citeste si: DESCOPERĂ: Alimente cu puține calorii pe care le poți adăuga în dieta ta

Deși era menit inițial să fie consumat doar ca un aperitiv, musli a ajuns să fie unul dintre produsele alimentare-vedetă în multe bucătării din întreaga lume.

Criteriul cel mai important în alegerea cerealelor ar trebui să fie gustul, însă nu trebuie ignorată cantitatea consumată.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

„Indiferent că sunt cu ciocolată, cu fructe sau alte adaosuri, o jumătate de castron de fulgi de cereale care are aproximativ 25-30 de grame reprezintă o cantitate rezonabilă din punct de vedere caloric, adică 120-130 calorii, pentru o masă”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

cu ce se mananca musli
Metode de a consuma musli[Sursa foto: PixaBay]

Combinația dintre fulgi de ovăz și alte cereale integrale este extrem de apreciată de către persoane de toate vârstele.

Nutriționiștii promovează acest tip de mâncare care este mai apreciat decât cerealele obișnuite.

Cea mai simplă metodă de a consuma musli la micul dejun este să torni lapte cald peste el. Puteți încerca lapte integral, dar și lapte de migdale, lapte de soia sau lapte de orez, după preferință.

Musli cu iaurt

De asemenea, iaurtul în loc de lapte este o alternativă potrivită ca resursă de probiotice, mai ales în cazul copiilor, deoarece bacteriile benefice sănătății intestinale din iaurt îi vor ajuta extrem de mult în cazul digestiei.

Bineînțeles, acest lucru este valabil și pentru adulți. Așadar, puteți alege un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi la o porție de musli, la care puteți adăuga fructe proaspete după preferință, fructe care să înlocuiască zahărul.

Musli cu iaurt
Cum se prepara Musli cu iaurt [Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Armin Nicoară și Claudia Puican au plecat din România. Unde s-au dus cei doi artiști: "Fiecare colț ascunde un sărut"- kanald.ro

Citește și: EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România- stirilekanald.ro

Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta cu BANANE. Slăbește 5 kg în 7 zile

Musli este extrem de gustos alături de fructe proaspete ori înghețate. Banane tăiate felii, mere tăiate felii, semințe de rodie, fructe de pădure, mure, kiwi, mango sau ananas, există o mulțime de variante din care puteți alege. De asemenea, puteți apela și la fructe congelate în cazul în care nu le găsiți pe piață în momentul respectiv, precum cireșe sau vișine.

Cat de sanatos este musli
Iata Cat de sanatos este musli [Sursa foto: PixaBay]

Dacă vreți un mic dejun rapid și nu aveți timp să stați prea mult timp să îl consumi, puteți prepara un smoothie cu musli. Folosiți fructe preferate, adăugați 100 de ml de lapte ori de iaurt vegetal, 2 linguri mari de musli și porniți blenderul.

Musli se fierb

O altă metodă răspândită de consum a musli-ului este terciul. Pentru o cană de musli la micul dejun, este nevoie de o cană de lapte și o cană de apă. Cele două căni de lapte și de apă se pun la foc până încep să fiarbă. Se adaugă musli și se lasă să fiarbă timp de 10-15 minute, amestecând din când în când, până se obșine consistența dorită.



Citește și:

Durerea de cap localizată pe partea stângă: ce poate semnala?

Dieta Rina ziua 4. Ce fructe ai voie să mănânci

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum se simte Bianca Comănici după ce a ieșit din operație: „Ai vrea să dai timpul înapoi”

"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Sebastian a izbucnit în lacrimi! „Mă simt rău! Vreau să ies!” Cum a reacționat tânărul după disputa aprigă cu Robi, în Casa iubirii! Iată ce i-a spus Roberta

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies