De unde provine numele Elena. Semnificație și origine

De unde provine numele Elena. Semnificație și origine

De unde provine numele Elena. Semnificație și origine

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre semnificația numelui Elena.

Ziua de 21 mai este o zi importantă pentru creștinii ortodocși, care sărbătoresc ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Astfel, cu ocazia acestei zile, mulți români își sărbătoresc onomastica. Unul dintre cele mai răspândite nume de fete de la noi din țară este Elena, un nume biblic, cu o semnificație aparte.

Descoperă din rândurile următoare de unde provine numele Elena, ce semnifică în Biblie și care este culoarea reprezentativă a numelui Elena.

De unde provine numele Elena

Citește și: Mare păcat! Ce trebuie să evite femeile însărcinate în ziua de Sfinții Constantin și Elena

De unde provine numele Elena. Semnificație și origine
De unde provine numele Elena. Semnificație și origine[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rugăciunea de dimineață. Cum să te rogi după ca să-ți meargă bine toată ziua

Atunci când vorbim despre originea acestui cuvânt, este important de menționat faptul că numele Elena are o origine veche și este un nume comun, care se regăsește în multe culturi din întreaga lume. 

Acest nume este un derivat al numelui grecesc „Helen”, provenit de la „helene”, care înseamnă „torță”, „lumină strălucitoare”. De asemenea, poate fi asociat și cu cuvântul „helios”, care înseamnă „soare”.

Mai mult decât atât, putem să îi găsim numelui Elena o semnificație și în mitologia greacă, referindu-ne la Elena din Troia, fiica lui Zeus și a Ledei. Aceasta este cunoscută pentru frumusețea sa, care a dus la izbucnirea Războiului Troian. 

Ulterior, datorită acestei povești, numele Elena s-a bucurat de o popularitate considerabilă, răspândindu-se în cultura occidentală.

Astfel, datorită influențelor grecești, numele Elena s-a răspândit în întreaga Europă. Acesta are diverse forme, în funcție de limbă și cultură. De exemplu, în engleză este Hene, în franceză Hélène, iar în spaniolă și italiană își păstrează forma de Elena.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

În ceea ce privesc semnificația și simbolismul acestui nume, identificăm legătura sa cu lumina, strălucirea și frumusețea, datorită originilor sale etimologice și a personajelor istorice care l-au purtat.  

Ce semnifică Elena în Biblie

De unde provine numele Elena. Semnificație și origine
De unde provine numele Elena. Semnificație și origine[Sursa foto: freepik]

Numele Elena are o semnificație aparte în cultura creștină. Din punct de vedere al creștinismului, ne referim la Sfânta Elena, pe numele său real Flavia Iulia Helena Augusta, mama împăratului roman Constantin cel Mare. Aceasta este o figură importantă din istoria creștină, fiind cunoscută ca cea

care a descoperit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul. Din porunca sa, au fost făcute mai multe săpături pe Muntele Golgota, acolo unde a fost crucificat Iisus Hristos.

De asemenea, fiul său, Constantin cel Mare, este primul împărat roman care a adoptat creștinismul.

Mai mult decât atât, Sfânta Elena era cunoscută ca o femeie credincioasă, la îndemnul său fiind ridicate numeroase biserici și mănăstiri, printre care și Biserica Sfântului Mormânt.

Aceasta este și un exemplu de bunătate, datorită dragostei pentru săraci și pentru prizonieri, cărora le împărțea adesea pomeni.

În fiecare an, în data de 21 mai, creștinii de pretutindeni o sărbătoresc pe Sfânta Împărătească Elena și pe fiul său, Sfântul Împărat Constantin. Multe biserici și locații creștine sunt dedicate atât Sfintei Elena, cât și fiului său, Constantin cel Mare, în semn de respect și de venerație pentru rolul major pe care l-au avut în răspândirea creștinismului.

Care este culoarea reprezentativă a numelui Elena

/www/cdn.knd.ro/media/521/2864/1741/20407131/1/de-unde-provine-numele-elena-semnificatie-si-origine-1.jpg

De unde provine numele Elena. Semnificație și origine
De unde provine numele Elena. Semnificație și origine[Sursa foto: freepik]

Atunci când vorbim despre culoarea reprezentativă a numelui Elena, trebuie să specificăm că aceasta poate varia în funcție de tradițiile poporului respectiv. Cu toate acestea, pornind de la semnificațiile acestui nume, putem să facem referire la culori care evocă lumina, strălucirea și puritatea.

Citește și: Andreea Marin, năpustită de lacrimi! Mesajul emoționant pe care i l-a transmis fiica sa, Violeta: „Mami, îți mulțumesc..”- kanald.ro

Citește și: „A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri- stirilekanald.ro

Astfel, culoarea alb poate fi una reprezentativă pentru numele Elena, fiind asociată cu puritatea, lumina și spiritualitatea.

Mai mult decât atât, auriul simbolizează lumina soarelui, bogăția și măreția. Deoarece originea numelui Elena este strâns legată de o lumină strălucitoare, auriul poate fi la rândul său o culoare reprezentativă.

O altă culoare reprezentativă pentru numele Elena este galbenul, care este o culoare asociată cu energia, fericirea și lumina soarelui.

În unele tradiții astrologice, Elena poate fi asociată și cu albastrul deschis, făcând referire la calm și spiritualitate.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

 

 Citește și:

Tendințele de manichiură pentru 2024

Mesaje de Sf. Constantin și Elena pentru familie și prieteni

Fiica Andreei Marin, apariție de senzație într-o rochie MINI și mulată. Imaginile fac furori

Ramona Olaru și Cuza s-au împăcat, la 3 ani de la despărțire? S-au dat singuri de gol

Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în România". Liderul formației Coldplay a explicat decizia de a-l invita pe Babasha să cânte alături de ei

Cum să îți dai seama dacă te înșala. Descoperă cele mai evidente semne ale infidelității

Robi, afirmații dureroase despre Virginia! „Nu mi-a plăcut niciodată!” Aflați cum va reacționa concurenta dar și ce se va întâmpla între Roberta și Sebastian, joi, 13 iunie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri


Cookies