De ce vor să nască femeile din România prin cezariană. Ela Crăciun a strâns sute de mărturisiri!


Ela Crăciun a stârnit o amplă dezbatere online, pe grupul său de Facebook, având ca temă naşterea naturală comparativ cu naşterea prin cezariană.

Vedeta, apreciată pentru proiectele sale din sfera de parenting, a întrebat mii de femei despre modalitatea prin care au devenit mame şi despre motivul pentru care au ales procedura naturală sau cezariană.

Ela a aflat astfel că majoritatea femeilor aleg cezariană din frica de durere, din comoditate, de teamă că anestezia nu va funcţiona ori chiar de teamă că organismul nu se va recupera uşor după naşterea naturală.

Discuţia online are loc în contextul în care Ela Crăciun militează public în favoarea naşterii naturale, în cazul în care medicii nu le interzic acest lucru pacientelor din pricina unor posibile complicaţii.

În urma discuţiilor de pe pagina de socializare, vedeta a întocmit lista celor mai folosite motive de către viitoarele mămici pentru a alege cezariana în defavoarea naşterii naturale.

“De când am început această campanie în care pledez pentru naşterea naturală, îmi dau seama cât de important este rolul fiecăruia dintre noi să explicăm, să ne informăm şi să vorbim deschis despre naştere şi fricile pe care le avem. Săpând mai adânc în miezul problemei, am găsit o Românie neinformată sau dezinformată, dar dornică de informaţie.

Aşa cum vă spuneam într-un articol anterior, 33% dintre femeile din România nasc prin cezariană. Iar multe dintre ele spun că au luat decizia la sugestia medicilor, fără ca intervenţia să fie necesară pentru a salva viaţa copilului. Evident nu majoritatea, dar trebuie să deschidem cumva cutia Pandorei şi să încercăm să găsim motivele pentru care suntem, de departe, ţara cu cele mai multe intervenţii de cezariană din Uniunea Europeană. Nu de alta, dar la Bucureşti am ajuns la un procentaj care este, probabil, dintre cele mai înalte din lume: 70% dintre femei nasc prin cezariană.

Hai să vedem care sunt de fapt temerile care împing femeile să nască într-o formă sau alta, explicate şi pe grupul de Facebook „Mămici şi copii fericiţi”:

1.Frica de durere. Probabil cel mai real motiv pentru care femeile cred că o variantă este mai bună ca cealaltă. Poate că este şi motivul real pentru care femeile apelează la cezariană.
Paula ne destăinuie că a mers pe varianta unei cezariane pentru că îi era teamă de durere şi că aşa va face şi la următoarea naştere. Mirabela ne spune că a avut două naşteri, una naturală, cealaltă prin cezariană şi că experienţa a fost pozitivă în cazul celei de-a doua. Irina are 2 copii, ambii născuţi natural, dar ar fi preferat cezariană pentru că bebele a avut 4500 g, iar procesul a fost foarte dureros. Adriana însă ne spune că a ales natural pentru că aşa a insistat doctorul, care i-a spus că e mai greu cu operaţia, decât pe cale naturală.

2.Teama pentru siguranţa bebeluşului. Ştefania ne spune că a ales cezariana pentru că s-a gândit doar ca bebe să fie bine. Spune că nu i-a fost teamă de altceva. A rămas însă cu sechele din cauza unor dureri cumplite la operaţie. Aceeaşi situaţie şi la Cristina, care a ales tot cezariană pentru că s-a gândit că e varianta mai sigură, doar că din cauza durerilor intervenţiei chirurgicale nu ar mai repeta-o.

3.Ruşinea. O altă mare problemă prin care trec multe mame. Mai multe decât credeţi. Potrivit unui studiu recent, multe femei din SUA nu vor să nască natural din cauză că or să aibă un scaun în timpul naşterii. O să spuneţi că nu se poate întâmpla, pentru că veţi face clismă. Nici asta nu e o procedura aşa simplă pentru toată lumea.
Andreea ne spune că a născut natural şi că îi era mare teamă de clismă. Apoi când i s-a rupt apa. În plus, s-a dilatat foarte greu pentru că nu reuşea să se relaxeze din cauza acestor combinaţii de teamă şi ruşine.

4.Teama că anestezia nu va funcţiona sau că nu va fi administrată la timp şi că vei simţi tot. Aici nici nu mai vreau să aşteptaţi sfârşitul articolului ca să vă liniştesc. Din datele pe care le am, mai puţin de 10% dintre epidurale nu funcţionează aşa cum ar trebui. Şi dacă simţi dureri prea mari, îi spui asistentei şi sunt sigură că se va rezolva.

5.Teama că nu vei mai fi la fel după naştere. Corpul tău este foarte elastic, iar naşterea nu este un proces forţat. Hormonii relaxină şi estrogen pregătesc corpul pentru marele moment. De asta reuşim să aducem pe lume natural şi copii de 3 kilograme, dar şi de 5. Şi da, zona vaginala şi perianală se vor vindeca în timp record.
Florentina, una dintre mămicile active pe grupul nostru, ne-a trimis şi o poză cu recuperarea ei după două naşteri naturale. Era pe bună dreptate tare mândră că nici nu i se mai vede burtica.

6.Depresia. Sunt femei care aleg să nască într-un anumit fel de teama depresiei. Ce vreau să le transmit este că cezariana nu le asigură un bilet de scăpare. Lupta cu depresia este continuă. Tăvălugul de sentimente prin care trec este perfect normal. Nu sunteţi singure, dragele mele.
Respiraţi, relaxaţi-vă. Poate nişte lecţii de meditaţie sau yoga v-ar prinde bine încă dinaintea naşterii. Nu o să fiţi nici pedepsite să rămâneţi în casă, nu o să vă pierdeţi identitatea după ce veţi fi mame. Multe lucruri se vor schimba, dar veţi pătrunde într-o lume extraordinară alături de persoana pe care o veţi iubi cel mai mult pe lume.

Ce am înţeles eu din toate mărturiile? Că femeile aşteaptă de la doctori să le spună cum să nască. Aceasta este prima greşeală. Dacă nu există complicaţii, ar trebui să vă doriţi să naşteţi natural. De ce? Pentru că trupul vostru a evoluat, s-a dezvoltat şi s-a adaptat timp de mii de ani pentru asta.

Dacă veţi avea o problemă, medicul vă va spune că cezariana e obligatorie, ca orice intervenţie chirurgicală ce nu poate fi evitată. Niciun medic nu vă va forţa să recurgeţi la cezariană doar de dragul procedurii. Aşa că schimbarea trebuie să vină de la noi. Niciuna dintre proceduri nu este lipsită de durere. Dar totul este suportabil şi durează uneori cât o clipire. De altfel, o să vedeţi că majoritatea femeilor care nasc prin cezariană au nevoie de câteva zile de recuperare, în timp ce după o naştere naturală eşti pe picioarele tale în câteva ore, a scris vedeta pe blogul ei”, www.elacraciun.ro.

Ela Crăciun se pregăteşte pentru a aduce pe lume cel de-al treilea copil, şi de aceasta dată apelând la naşterea naturală.

Vedeta TV încurajează femeile să aleagă această variantă, în condiţiile în care primesc acceptul medicului în acest sens.
În acelaşi timp, cunoscutul blogger de parenting trage un semnal de alarmă informând publicul că peste 70% din femeile din Bucureşti nasc prin cezariană, cel mai mare procent din Europa, de cele mai multe ori din comoditate şi din frica de durere.

Campania iniţiată de Ela Crăciun, intitulată „Sunt mamă, e natural”, are ca scop promovarea beneficiilor naşterii naturale pentru sănătatea copiilor dar şi începerea unei dezbateri reale despre nivelul alarmant de naşteri prin cezariană înregistrate în România în acest moment. Potrivit statisticilor oficiale, ţara noastră are cel mai ridicat procent din Europa al naşterilor prin cezariană, depăşind 33% din total iar în Bucureşti acesta se ridică la un îngrijorător 70%.


Abonează-te pe

Citește și:

EXATLON. Mirel Dragan si Iulian Pitea, conflict deschis sub ochii tuturor! Ce s-a intamplat, de fapt?

Îngrozitor! Actor celebru din România, aproape mort de FOAME!

Trucul cu care cureţi aragazul într-un singur minut. Scapi de rugină imediat

Detoxifiere cu ligheanul. Ce trebuie să adaugi pe langa apa pentru a scapa de toxine

Trebuie sa prepari toamna aceasta dulceata de ardei iute!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

Lenjerii de pat Finette - pentru un somn odihnitor

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri