De ce verdeturile de primavara tinute la intuneric devin nocive! Sigur nu stiai asta!

De ce verdeturile de primavara tinute la intuneric devin nocive! Sigur nu stiai asta!
De ce verdeturile de primavara tinute la intuneric devin nocive! Sigur nu stiai asta!

Salata verde, spanacul, ridichile de luna si alte verdeturi de primavara sunt sanatoase, insa trebuie sa stii foarte bine cum au fost cultivate.

 

Crescute in soluri poluate, astfel de legume atrag nitrati. Cercetarile arata ca mai ales vegetalele cultivate in sere si solarii acumuleaza cantitati foarte mari de nitrati.
Odata recoltate, salata, spanacul dar si alte legume cu frunze ar trebui consumate cat mai repede, daca nu, macar pastrati-le la lumina, nu la intuneric.
"Fara o sursa de lumina metabolismul plantei insasi genereaza nitrati si atunci, veti manca nitrati cu lingura.
Acestia blocheaza hemoglobina atunci cand ii mancam, asta inseamna ca sangele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili si mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt si celulele musculare, si hepatocitele (celulele din ficat)", sustine prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.
De asemenea, sub influenta microflorei si a mediului acid din stomac, nitratii se transforma in nitriti care ulterior se transforma in nitrozamine si nitrozamide.
Efectul nociv al nitrozaminelor a fost dovedit in anul 1959 cand in literatura de specialitate au fost semnalate cazuri de cancer hepatic. Alte tipuri de cancer declansate de aceste substante nocive sunt: cancer de stomac, colorectal, vezica.
Sursa: Bzi.ro

Crescute in soluri poluate, astfel de legume atrag nitrati. Cercetarile arata ca mai ales vegetalele cultivate in sere si solarii acumuleaza cantitati foarte mari de nitrati. 



Odata recoltate, salata, spanacul dar si alte legume cu frunze ar trebui consumate cat mai repede, daca nu, macar pastrati-le la lumina, nu la intuneric. 

"Fara o sursa de lumina metabolismul plantei insasi genereaza nitrati si atunci, veti manca nitrati cu lingura. Acestia blocheaza hemoglobina atunci cand ii mancam, asta inseamna ca sangele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili si mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt si celulele musculare, si hepatocitele (celulele din ficat)"
, sustine prof.dr.
Gheorghe Mencinicopschi.

De asemenea, sub influenta microflorei si a mediului acid din stomac, nitratii se transforma in nitriti care ulterior se transforma in nitrozamine si nitrozamide. Efectul nociv al nitrozaminelor a fost dovedit in anul 1959 cand in literatura de specialitate au fost semnalate cazuri de cancer hepatic. Alte tipuri de cancer declansate de aceste substante nocive sunt: cancer de stomac, colorectal, vezica.

Sursa: Bzi.ro

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Anunț pentru pensionare! Cine va primi mai puțin la pensie și cum arată noua formulă

I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner

Ce s-a întâmplat la concertul Coldplay l-a costat tot pe Andy Byron. Decizia drastică luată de compania americană în cazul celor doi amanți. Verdictul a fost ușor de pronunțat, greu de acceptat

Ce a surprins Andreea Bălan după furtuna de joi și cum arăta curtea artistei după ce ploaia s-a oprit: „Hainele mele cu pietre!”

Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri

VIDEO Imagini cutremurătoare de la locul în care s-a prăbușit Felix Baumgartner. Parapanta a căzut lângă o piscină plină de copii, iar o femeie a fost rănită


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies