Preparatele cu ficat au nenumărate beneficii pentru organism. Însă știați care este motivul pentru care se pune ficatul în lapte?
In articol:
- Beneficiile consumului de ficat
- Rețetă de Ficăței de pui cu roșii, ciuperci, vin și usturoi la tigaie
Aflați din rândurile următoare care este motivul pentru care se pune ficatul în lapte, dar și care sunt beneficiile acestuia pentru organism. În plus, descoperiți și o rețetă absolut delicioasă și rapidă de preparat, în orice zi a săptămânii.
De ce se pune ficatul în lapte
Principalul motiv pentru care ficatul se pune în lapte înainte de gătire este reprezentat de faptul că ne dorim ca acesta să fie cât mai fraged cu putință, în ceea ce privește textura. Un alt motiv pentru care acesta se pune în lapte este pentru a ameliora amărăciunea și posibilele mirosuri neplăcute.
În funcție de tipul ficatului (de porc, vită, pui, gâscă sau curcan) acesta se poate pregăti în modul următor:
Ficat de porc - este cel mai gras și are un miros pronunțat, după gătit fiind ușor amar la gust. Pentru a îmbunătăți considerabil atât gustul, cât și aroma, acesta se tăie și se înmoaie în lapte sau apă, în care au fost adăugate diverse condimente și sare.
Anumite persoane obișnuiesc chiar să îi stropească înainte să îi prăjească, cu scorțișoară, pentru ca aceștia să aibă o aromă cu adevărat unică.Ficat de vită – dacă veți alege să îl prăjiți fără să îl aburiți, acesta va fi uscat și va avea un miros neplăcut. Prin urmare, ficatul de vită ar trebui să fie abrupt, iar acest lucru este posibil prin folosirea laptelui cald cu diverse mirodenii, iar înainte de a se găti, trebuie lăsat să se scurgă.
Ficat de pui, gâscă sau curcan – acest tip de ficat nu se înmoaie de obicei, pentru că el este în sine destul de moale.
Citeste si: 16 Mâncăruri rapide și ușor de făcut pentru momentele când ești pe fugă
Citeste si: Negii sau verucile: tipuri si tratament
Beneficiile consumului de ficat
Odată ce veți consuma ficat, veți preveni și anemia, conform recomandărilor din partea nutriționiștilor. Este de menționat faptul că în 100 de grame de ficat, se găsesc între 4-12 miligrame de fier ușor asimilabil. Pe scurt, 100 de grame de ficat conține de trei ori mai mult decât necesarul zilnic de vitamina B12, vitamină care ajută în producerea globulelor roșii şi așa cum am menționat anterior, în prevenirea anemiei.
Ficatul conţine de asemenea şi nenumărate vitamine. Printre acestea se numără și vitamina A, B, C și D. Vitamina A este cea care creşte rezistenţa la infecţiile apărute în sezonul rece. Cu toate că de obicei, alimentele de origine animală nu conțin vitamina C, ficatul face o excepţie și oferă organismului 20 de miligrame de vitamina C, la 100 de grame.
Acesta conţine şi vitamina D, care previne apariţia problemelor osoase la copii, dar şi a osteoporozei la adulţi. Pe lângă vitamine, în ficat se găsesc în cantităţi bogate zinc, cupru, care au un rol important în stimularea imunității.
Totodată, ficatul este o carne slabă, care conţine mai puțin de 4 grame de grăsimi la 100 de grame de ficat. Acesta este foarte uşor de digerat, de aceea se recomandă să fie introdus și în regimul alimentar al copiilor mai mici, dar şi în diete alimentare ale adulților.
Odată ce veți consuma ficat, veți putea menţine pielea, părul şi unghiile sănătoase, datorită conţinutului de proteine şi fosfor. Acesta are totodată și un aport ridicat de acid folic, prin urmare, se poate consuma și de către femeile însărcinate, dar şi de cele care îşi doresc să aibă un copil. Ficatul conţine şi seleniu, substanţă ce ajută ca glanda tiroidă să fie sănătoasă.
Citeste si: Cu ce se mănâncă șerbetul
Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro
Rețetă de Ficăței de pui cu roșii, ciuperci, vin și usturoi la tigaie
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: ficăței de pui (500 g), ciuperci (500 g), ulei (3-4 linguri), 3-4 căței de usturoi, o linguriță de sare, jumătate de linguriță rasă de cimbru uscat, o linguriță rasă de cimbru, 3-4 linguri de bulion (sau 200 ml suc de roșii), vin alb (30 ml), o linguriță boia dulce și mărar și pătrunjel verde (2 linguri).
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a spăla foarte bine ficățeii. Apoi veți pune într-o tigaie ulei, iar în momentul în care se va încinge, veți adăuga și ficățeii. Îi veți întoarce pe toate părțile, cât să se albească bine, însă nu este nevoie să fie gătiți foarte bine. Îi puteți lăsa aproximativ 2-3 minute.
Apoi veți adăuga și ciupercile pe care le-ați spălat și tăiat înainte. Veți adăuga și condimentele, o lingură de sare, piper, cimbru (sfărâmat) și veți pune capacul. Timp de încă 5 minute se vor mai lăsa pe foc, timp în care veți continua să amestecați. După acest interval de timp, puteți ridica și capacul, adăugând bulionul, usturoiul tăiat feliuțe, boiaua dulce, dar și vinul. Amestecați, puneți capacul și mai lăsați pentru încă 5 minute.
Rețeta de ficăței de pui cu roșii, ciuperci, vin și usturoi la tigaie este gata și se poate servi caldă. Poftă bună!
Citeste si: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu