De ce se îngrașă femeile gravide

De ce se îngrașă femeile gravide
De ce se îngrașă femeile gravide

Află de ce se adaugă kilograme în plus în timpul sarcinii, chiar dacă ai un program alimentar echilibrat.

Femeile se îngrașă în timpul sarcinii din cauza fătului, lichidului amniotic, glandelor mamare, creșterii masei sanguine, a reținerilor de apă și nu în ultimul rând, ca urmare a supraalimentării.
Specialiștii susțin că, în primul trimestru de sarcină, o femeie crește în greutate cu 2 kilograme, în al doilea cu 5 kilograme și în al treilea cu 6 kilograme, în general.
În cazul unei creșteri în greutate peste limitele normalului, sănătatea mamei și a copilului poate fi afectată.


Kilogramele acumulate în plus predispun la diabet zaharat, hipertensiune, boli cardiovasculare, aducând și un aspect estetic nedorit.
Una dintre cauzele cele mai întâlnite ale creșterii în greutate în ceea ce privește gravidele este pofta de mâncare exagerată sau poftele specifice acestei perioade.

Citeste si: CITEȘTE: De ce se modifică sânii în sarcină

Recomandările specialistului pentru femeile însărcinate

De aceea, se recomandă o alimentație sănătoasă, echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, spun specialiștii.
Teoria care spune ,,mănânc pentru doi" este complet eronată și nu aduce niciun beneficiu din punct de vedere nutrițional.
O alimentaţie echilibrată trebuie să conțină 4-5 mese pe zi şi să fie diversificată, astfel încât să asigure necesarul de proteine, carbohidraţi, grăsimi, vitamine şi minerale atât pentru mamă, cât și pentru făt.


Este recomandată evitarea alimentelor bogate în calorii, de tipul făinoaselor și dulciurilor. Totuși, femeile gravide, care sunt de cele mai multe ori și foarte pofticioase, se pot desfăta din când în când cu o prajitură sau o felie de tort.

Citeste si: STUDIU Creierul femeilor este mai activ decât al bărbaților. Cum se reflectă diferențele uriașe în comportamentul reprezentantelor sexului frumos

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

„Nu există alimente perfecte sau alimentaţie perfectă pentru asigurarea tuturor nutrienţilor necesari mamei şi fătului. Secretul constă în alegerea alimentelor sănătoase, distribuirea lor pe tot parcursul zile şi bineînţeles evitarea celor care nu aduc o cantitate mare de nutrienţi ci numai calorii, de exemplu dulciurile. Asta nu înseamnă că gravida nu se mai poate bucura de o prajitură preferată; trebuie doar să o consume ocazional şi nu în defavoarea alimentelor care îi asigură nutrienţii necesari“.- spune doctor Erna Stoian.
Iată câte kilograme ar fi normal să ia în greutate o femeie însărcinată cu un singur făt:
-  subponderale- între 12,5 şi 18 kg;
-  normoponderale- între 11 şi16 kilograme;
-  supraponderale- între 7 şi 11,5 kilograme";
-  obeze- mai puțin de 7 kilograme.
„Creşterea ideală în greutate pentru sarcinile cu gemeni este de 16-20 kilograme sau cu 4- 7 kilograme mai mult pentru fiecare făt în plus faţă de sarcina unică“.- doctor Erna Stoian.

de ce se ingrasa femeile insarcinate

Citeste si: Ce fel de ulei e-palosanto să folosim pentru relaxare și somn ?

O dietă echilibrată nu necesită suplimentarea cu vitamine şi minerale, cu excepţia fierului şi acidului folic.
„În perioada preconcepţională şi în primul trimestru de sarcină o doză de minimum 400 miligrame până la 800 -1.000 de miligrame reduce semnificativ riscul apariţiei de defecte de tub neural. Doza este crescută până la 4 grame în cazul femeilor cu hemoglobinopatii, mutaţii MTHFR, femeilor cu medicaţie anticonvulsivă sau celor cu un copil cu defect de tub neural“.- doctor Erna Stoian.

Citeste si: 5 motive pentru care să mănânci sfeclă roșie: proprietăți și beneficii

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Sedentarismul, principala cauză care determină acumularea de kilograme în sarcină

O altă cauză a îngrășării în timpul sarcinii poate fi sedentarismul, lipsa de mișcare. Femeile însărcinate au adesea o stare de oboseală accentuată, își simt corpul amorțit și au în general dureri de cap și de spate.
De aceea, specialiștii recomandă, în primul rând, mersul pe jos, care stimulează circulația sanguină și ameliorează durerile articulare.
Aceștia recomandă, în egală măsură, exerciții fizice cum ar fi îndoirea șoldurilor, ridicarea brațelor sau exercițiile de respirație.
Înotul este un alt sport indicat, întrucât solicită grupele de mușchi atât la nivelul membrelor inferioare, cât și în cazul celor superioare. Femeile însărcinate pot cere sfatul medicului obstetrician în această privință.
Joggingul este perfect pentru a putea menține o formă excelentă in timpul sarcinii, dar și pentru a face ca inima să lucreze la parametrii optimi. Yoga este un adevărat medicament pentru îmbunătățirea activității articulațiilor, menținerea sănătății și totodată, combate insomniile și reduce riscul de hipertensiune.

cauze ingrasare in sarcina

Citeste si: AFLĂ: De ce se măresc picioarele în sarcină

Un alt factor al creșterii în greutate în cazul femeilor însărcinate este și dereglarea hormonală.
Cu toate că modificările siluetei în sarcină nu sunt tocmai plăcute, minunea creației schimbă vieți în cel mai frumos mod posibil.
,,Adevărat, a fi însărcinată mă schimbă ca persoana. Fiecare zi face din această călătorie uimitoare care mi-a schimbat complet focalizarea vieții și m-a făcut să-mi reevaluez obiectivele personale și profesionale."- Holly Madison.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

DESCOPERĂ: Cât timp păstrezi laptele formulă în biberon

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

DESCOPERĂ: Ce înseamnă când visezi că plângi

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies