De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare 2022


Săptămâna Patimilor deține anumite tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm. Însă care este motivul pentru care nu se face cozonac în Vinerea Mare?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce semnificație are mai exact Vinerea Mare, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă, dar și care nu trebuie făcute sub nicio formă în această zi.

 

Ce semnificație are Vinerea Mare

Vinerea Mare face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum”. Pe lângă această zi, se regăsește și Joia Mare și Sâmbăta Mare. Vinerea Mare reprezintă ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos pe cruce și a murit pentru a salva oamenii de păcate.

În această zi se ține post negru și are loc slujba numită „Ceasurile împărătești și Vecernia”, în timpul căreia se scoate Epitaful în mijlocul bisericii, pentru ca cei credincioși care iau parte la slujbă să se poată închina. Acest Epitaf este purtat de către preoți cu ajutorul creștinilor și simbolizează trupul lui Iisus, care după slujbă este așezat pe masa din altar, unde va rămâne până la Înălțare.

Totodată, Vinerea Mare reprezintă și Vinerea Mare de doliu, fiind ziua în care are loc Denia Prohodului Domnului. I se mai spune și Vinerea Seacă, tocmai pentru că oamenii țin post negru, iar potrivit obiceiurilor, se spune că în această zi  femeile merg la morminte, pentru a aprinde lumânări pentru cei morți. Este de asemenea și o zi liturgică, lucru ce înseamnă că nu se va face niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

traditii si obiceiuri in vinerea mare

Citeste si: Ce înseamnă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. "Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar"

 

De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare

Sunt mai multe lucruri pe care nu trebuie să le faci în Vinerea Mare, iar unul dintre acestea este legat de prepararea cozonacilor. Aceștia nu se fac în Vinerea Mare, pentru că în această zi nu se coace niciodată. În caz contrar, se spune că produsul nu este binecuvântat și că îi arzi mâinile Maicii Domnului. Nu trebuie să faci nici pâine, nici cozonac, nu trebuie să gătești, ci doar să mergi la biserică și să îți dedici întreaga zi pentru meditație interioară.

În schimb, zilele în care poți face cozonac sunt Joia Mare sau Sâmbăta Mare, dimineața, înaintea Învierii, zi în care se obișnuiește să se înroșească și ouăle. Acest lucru se realizează în această zi, pentru a nu se strica tot timpul anului.

ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in vinerea mare

Citeste si: Mesaje de Paşte 2022. „Oul înroşit, mielul rumenit, cozonacul mărit, Paşte fericit!”

 

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

  • Încă de dimineață se afumă casa cu tămâie și se înconjoară de trei ori, dar și pomii, pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau alți dăunători.
  • Dacă plouă în Vinerea Mare, se spune că va fi un an roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos.
  • În Vinerea Mare oamenii nu trebuie să se spele.
  • Oamenii obișnuiau să se scufunde în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul.
  • Cei din Moldova, țin să meargă la frizer în Vinerea Mare, pentru a se feri de boli și afecțiuni.
  • Postul negru din Vinerea Mare se spune că este bun pentru vindecarea bolilor de piele, iar cel care ține post va fi sănătos tot anul.

traditii si obiceiuri in vinerea mare

Citeste si: Cele 12 rugăciuni înainte de SPOVEDANIE. "Părinte, vreau să-mi faceţi o spovedanie generală"

 

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare – ce să nu faci

  • În Vinerea Mare nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului.
  • Nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele și nu se folosește oțet, pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.
  • De asemenea, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale, nu se înroșesc ouă și nu se fac niciun fel de pregătiri pentru ziua de Paște. Totodată, femeile nu fac borș, pentru a nu se scălda în el Necuratul.
  • Agricultorii nu trebuie să lucreze în Vinerea Mare sau să semene pe câmp, pentru că nu va crește. De asemenea, se spune că nu este bine să coși, să speli, dar nici să faci curățenie. Toate acestea pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

ce semnificatie are vinerea mare

Citeste si: Când pică Rusaliile în 2022


Abonează-te pe

Citește și:

Ce înseamnă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. "Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles...

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

85 Mesaje de Paşte 2022. „Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumină vine din inima fiecăruia. Paşte Fericit!"

Cele 12 rugăciuni înainte de SPOVEDANIE. "Părinte, vreau să-mi faceţi o spovedanie generală"

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cum a venit soția lui Alexandru Arșinel la căpătâiul marelui actor
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri