De ce este ocrotită Floarea-de-colț, declarată „monument al naturii”


Floarea-de-colț face parte din categoria plantelor ocrotite de lege. Însă știați care este motivul pentru care este protejată?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce este mai exact Floarea-de-colț, dar și care sunt zonele de pe teritoriul României, unde această plantă protejată de lege, există. În plus, descoperiți și care este motivul pentru care aceasta este ocrotită și protejată cu orice preț.

 

Ce este Floarea-de-colț

Floarea-de-colț reprezintă una dintre cele mai frumoase flori ale României. Aceasta poate să fie admirată doar la altitudini de 1300-1500 de metri înălțime, fiind ocrotită și protejată prin lege. Pe numele său real, „ Leontopodium alpinum ”, Floarea-de-colț este o plantă perenă foarte rară, care poate ajunge până la 20 de centimetri înălțime.

Aceasta simbolizează curățenia, iubirea și puritatea, în trecut fiind recunoscută ca Floarea Reginei, pentru că era iubită în special de către Regina Elisabeta, dar și pentru că în tradiția românească, se spune că tinerii erau cei care o căutau pentru a o oferi în dar alesei inimii lor. Iar datorită faptului că această floare se găsește în zone mai puțin accesibile, gestul acestora era considerat un act de curaj.

Floarea-de-colț face parte din familia denumită Asteraceae, fiind alcătuită dintr-un buchet mai mare de floricele. Această floare înflorește doar în lunile iulie-august, în Elveția, Austria și Italia.

floarea de colt protejata prin lege

Citeste si: Cine este iubitul PATRIZIEI PAGLIERI. "M-am căsătorit la 24 de ani cu un italian. Eram îndrăgostită şi foarte tânără."

 

Unde crește Floarea-de-colț, pe teritoriul României

Munții Rodnei

Bineînțeles că Floarea-de-colț există și la noi în țară, iar unul dintre locurile unde se poate găsi este în Munții Rodnei. Acest lucru este posibil datorită faptului că Parcul Național Munții Rodnei deține o faună și o floră absolut bogată, care se întinde pe o suprafață de 46.000 de hectare. Floarea-de-colț se poate regăsi pe toate traseele montane marcate, care nu sunt deloc puține, existând în număr de 18.

Munții Retezat

O altă zonă în care puteți vedea Floarea-de-colț, este reprezentată de Munții Retezat. Aceștia sunt cunoscuți datorită diversității în ceea ce privește potecile, priveliștile, dar și atracțiile de diferite soiuri. Floarea-de-colț se regăsește doar la înălțimi mai înalte, de exemplu în zona Retezatului Mic. Chiar și pădurile de foioase reprezintă o bogăție a zonei, pentru că oferă diversitatea descriptivă a teritoriului românesc.

de ce este ocrotita floarea de colt

Citeste si: Evenimente care duc la depresie şi cum te poţi vindeca

Munții Făgăraș

Și în Munții Făgăraș se regăsesc nenumărate atracții turistice care oferă turiștilor zone absolut minunate de admirat, iar efortul depus nu trebuie să fie unul atât de mare, precum în alte zone. Însă pentru a putea descoperi Floarea-de-colț, va trebui să urcați la o altitudine mai mare, bineînțeles, când vă aflați în posesia unui echipament corespunzător. Trebuie să țineți neapărat cont de informațiile oferite de salvamontiști.

Munții Vrancei

O altă zonă în care poate să fie admirată Floarea-de-colț sunt în Munții Vrancei, localități între Moldova și Muntenia. Printre nenumăratele atracțiile care există în această zonă, se numără și Lacul Negru, podgoriile Vrancei, dar și Cascada Putnei. Iar pentru a admira porțiuni din flora oferită de Munții Vrancei, puteți vizita Lacul Negru, acolo unde veți găsi atât o floră diversă, cât și o faună, care deține plante rare și greu de întâlnit în alte zone.

unde creste floarea de colt pe teritoriul romaniei

Citeste si: Cu ce pantofi se asortează o rochie galbenă

 

De ce este ocrotită Floarea-de-colț

Încă din anul 1933, Floarea-de-colț face parte din categoria florei protejate de către lege, pe teritoriul României. Numărul acestora este foarte mic, crescând în zone de sălbăticie, greu de accesat. Toată lumea își dorește să obțină sau măcar să admire această floare de colț, iar același lucru este valabil și în cazul animalelor care pătrund în aceste zone, iar Floarea-de-colț riscă tot mai mult să dispară.

Acesta este și motivul principal pentru care, dacă vă doriți să admirați mai des această Floare-de-colț specială, o puteți crește în ghiveci sau în grădină, în niciun caz să o rupeți acolo unde o vedeți, în primul rând pentru că distrugeți exemplarele care sunt în număr foarte redus, iar în al doilea rând, pentru că riscați să fiți amendați.

in ce munti se gaseste floarea de colt

Citeste si: 5 Filme de dragoste la care să vă uitați în 2022


Abonează-te pe

Citește și:

Cum prepari acasă cea mai bună cremă de față

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Măști cu miere pentru ten și păr. Cele mai eficiente rețete pentru rutina ta de înfrumusețare

Semne că un bărbat te place în secret în funcție de zodie

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cum a venit soția lui Alexandru Arșinel la căpătâiul marelui actor
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri