Dan Barna: "Propunerea este ca studenții să aibă gratuitate..."


Vicepremierul spune că studenții vor avea 50% reducere la călătoriile cu trenul. Până acum, aceștia circulau gratuit cu trenul.


In articol:

Vicepremierul Dan Barna vorbește despre beneficiile pe care le vor avea avea studenții anul acesta. Oficialul susține că va exista 50% reducere la călătoriile cu trenul.

Dan Barna, despre reducerea transportului feroviar

Dan Barna susține că studenții nu vor mai avea gratuitate în privința transportului feroviar, însă nu va exista o limită pentru călătoriile cu trenul.

„În momentul de față, propunerea este ca studenții să aibă gratuitate de 50% pe toată perioada anului, nu doar în perioada anului școlar. Este un lucru care se găsește la momentul de față în abordarea bugetară”, spune Dan Barna.

Citeste si: Lockdown prelungit în Israel Numărul de infectări cu noul coronavirus este în creștere!

 Ludovic Orban anunța luni că studenții vor avea gratuitate limitată pentru transportul feroviar.

"E o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile, nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD", a declarat Ludovic Orban.

dan barna gratuitate transport studenti
Dan Barna spune că studenții vor avea reducere la călătoriile cu trenul[Sursa foto: PixaBay]

Conform unei hotărâri de Guvern, de la 1 februarie 2017 s-a decis ca studenții să aibă gratuitate la transportul feroviar intern.

De aceea, studenții au criticat hotărârea luată în acest an și susțin, în continuare, facilitatea călătoriilor cu trenul.

"Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți", precizează Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Citeste si: OMS face anunțul teribil! Noile tulpini ale COVID-19, depistate în zeci de țări

"Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

gratuitate studenti dan barna
studenții aveau gratuitate pentru transportul feroviar[Sursa foto: PixaBay]

Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia", precizează reprezentanții studenților. 

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Klaus Iohannis, întâlnire importantă la Palatul Cotroceni. Ce decizie va lua Șeful Statului

Soțul Monicăi Pop, ”umilit” de soție! Totul pleacă de la banii câștigați

Klaus Iohannis, despre introducerea de noi restricții: „Am avut o ședință..."

Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul! Studenții nu vor mai beneficia de călătorii gratuite?

Noi reguli pentru elevi și profesori în 2021. Apare bacalaureatul internațional

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Beatrice Olaru este însărcinată! Vedeta va deveni mămică pentru a doua oară: „Ana va avea un frățior sau o surioară!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri