Cum va puteti feri de trichineloza, o boala care va poate distruge Sarbatorile. Nu consumati porc sacrificat in gospodarie inainte de un examen trichineloscopic


Perioada Sărbătorilor poate aduce şi momente de suferinţă pentru romanii care nu îşi iau măsurile necesare de prevenire în ceea ce priveşte starea lor de sănătate. Principalul pericol îl reprezintă, ca în fiecare an, Trichineloza.

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile, scriu StirileKanalD.ro

La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman.Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic sau prepararea termică “în sânge” ori consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă. De asemenea achiziţionarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate şi tăierea clandestină a animalelor .

In vederea prevenirii imbolnavirii se recomanda achizitionarea animalelor de la unitati avizate sanitar, iar a carnurilor din centrele comerciale care pun la vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar. De asemenea, cei care sacrifica porcul in gospodaria proprie ar trebui sa trimita la un examen trichineloscopic probe de carne. Medicii atentioneaza ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, scrie estnews.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Sarmale din carne de vita si porc - Cea mai buna reteta de Craciun

Detalii șocante! Un cântăreț român și-a bătut soția în mijlocul străzii

Ce se intampla in corpul tau cand mananci sorici de porc? Nutritionistul are un raspuns socant

Cum se congeleaza corect carnea de porc - sfaturi utile

Ce nu stiu romanii despre carnea de porc din supermarket. Adevarul pe care medicii refuza sa il spuna

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic marți, 24 noiembrie 2020! Nativii zodiei Berbec traversează momente grele în viața de cuplu!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri