Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu. Care sunt tradițiile și obiceiurile din jurul acestui preparat?


Coliva este un preparat învăluit în tradiții și obiceiuri, specific culturilor din zona balcanică, de populație ortodoxă.

Deși cu toții știm ce este coliva și, teoretic, când se consumă, este foarte important să fim conștienți de tradițiile și obiceiurile din jurul acestui preparat. Coliva se prepară din grâu fiert (arpacaș) și se îndulcește cu miere sau zahăr, încă din timpuri străvechi. Coliva simbolizează trupul mortului și este făcută din grâu pentru că este ingredientul principal din pâine și se consideră că asta a mâncat răposatul de-a lungul vieții. Din antichitate, coliva era preparată doar din arpacaș de grâu fiert, îndulcit cu miere, pentru a fi oferit ca ofrandă zeilor.

Citeste si: Cum se face laptele de pasăre? Este cea mai bună prăjitură din lume!

Coliva se prepară pentru parastasuri și intră în obiceiul de pomenire a morților. Cu toate ocaziile religioase, se face coliva din arpacaș de grâu pentru a fi sfințită la biserică, alături de o sticlă de vin. După, acestea se vor împărți deoarece se zice că, pe lumea cealaltă, mortul se va hrăni din colivă și va bea vinul. Deși ingredientul principal este arpacașul de grâu, celelalte ingrediente care compun coliva, așa cum o cunoaștem azi, reprezintă ceilalți sfinți, sau celelalte rude decedate, precum și norocul pe care mortul l-a primit în viața veșnică.

Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu

Astăzi, coliva poate fi preparată în continuare din grau fiert, însă motivul pentru care se folosește arpacaș, este că scurtează timpul de fierbere.

Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu?

Ca ingrediente, vom avea nevoie de 500 grame arpacaș, doi litri de apă, 350 grame nucă pisată, 300 grame zahăr tos, 50 grame zahăr vanilinat/vanilat, o linguriță de sare, două de scorțișoară, coaja rasă de la o lămâie bio, 30 ml esență de vanilie, 30 ml esență de rom, cacao și diferite bomboane pentru decor.

Citeste si: Gulaș unguresc. Rețeta din secuime care te va cuceri

Coliva se prepară astfel: după ce clătim bine arpacașul, de nouă ori, într-o sită, îl vom pune la fiert în apă rece (atenție, e foarte important!), la foc mediu spre mare. După ce arpacașul începe să fiarbă, acesta va forma o spumă pe care e important să o aruncăm, și vom da focul la intensitate mică. Punem sarea și lăsăm arpacașul până absoarbe toată apa și capătă textura de pilaf. Când începe să se lipească, după circa 45 de minute, amestecăm cu o spatulă de lemn, oprim focul și adăugăm restul ingredientelor, amestecând până se omogenizează. După, mai fierbem coliva pentru încă 5-6 minute, până se topesc toate ingredientele. Până la răcire, arpacașul își va mări volumul, motiv pentru care dacă vasul nu e mic, e important să mutăm coliva din arpacaș de grâu într-un vas mai mare.

Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu

Când se răcește coliva, adăugăm nuca și frământăm cu mâinile pentru a se uniformiza. Când o punem pe platou, vom nivela toate zonele cu mâna, sau cu ajutorul unui vas circular, iar pentru decor, vom folosi nucă măcinată fin și alte tipuri de bomboane.

Citeste si: Rețetă de plăcintă cu mere ca la bunica acasă


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Informatiile zilei

Declarație pe proprie răspundere: Cum se completează corect. Greșeala pe care toți oamenii o fac!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Cooking

Parteneri