Află în articolul de mai jos cu ce produse din bucătărie poți curăța fierbătorul de apă, dar și cât de des ar trebui să faci acest lucru.
Fierbătorul de apă este unul dintre produsele indispensabile din bucătărie. Atunci când ai nevoie de puțină apă caldă pentru ceai sau pentru cafea instant, tot ce trebuie să faci este să adaugi apa în fierbătorul de apă și în câteva secunde poate fi folosită. Din acest motiv practic, pentru că nu mai ai nevoie de o cratiță și nici de aragaz, fierbătorul de apă este din ce în ce mai apreciat.
De asemenea, fierbătorul de apă este util și în călătorii și se pot găsi și unele cu o capacitate mică pentru a fi ținute în bagajul de călătorie.
Trebuie să știi, însă, că dacă nu ai puțină grijă de el, fierbătorul de apă se poate strica relativ repede. Depunerile de calcar reprezintă cea mai mare problemă atunci când vine vorba despre fierbătoarele de apă.
Citește și: Trucul care te ajută să ții furnicile la distanță de bucătăria ta! Trebuie neapărat să îl încerci
Când a fost inventat fierbătorul de apă, acesta se numea plonjor sau termoplonjor și avea o formă alungită. Plonjorul avea un rezistor și o țeavă de alamă nichelată ori oțel inoxidabil. Elementul de încălzire al plonjorului trebuia să fie cufundat complet în lichid, însă nu trebuia ca lichidul să ajungă prea aproape de legăturile electrice din mâner. Din acest motiv, multe persoane au evitat să îl folosească, de teama de a se electrocuta.
În prezent, cele mai multe dintre fierbătoarele de apă au un mecanism automat de protecție împotriva supraîncălzirii. În plus, unele fierbătoare de apă mai conțin și o siguranță termică în elementul de încălzire, iar dacă siguranța se arde, aparatul nu mai poate fi folosi. Când apa devine prea fierbinte, aparatul se deconectează.
Fierbătoarele de tip cană funcționează după același principiu și au un sistem de protecție la supraîncălzire și un sistem automat de oprire a funcționării atunci când se finalizează ciclul de fierbere.
Calcarul apare pe aparat atunci când apa este prea dură. În timp, dacă nu este curățat aparatul, calcarul riscă să defecteze aparatul. Când fierbi apa, ionii de calciu și magneziu se precipită și se depun pe pereți și pe elementele de încălzire, iar această piatră depusă trebuie eliminată în mod regulat. Pe lângă faptul că arată inestetic, calcarul afectează și gustul apei.
Procesul de decalcifiere a unui aparat este foarte simplă și probabil că ai deja în casă produsele cu care să faci acest lucru, însă este nevoie să ții cont și de câteva sfaturi. Ai nevoie de oțet alb și de zeamă le lămâie.
Umple fierbătorul pe jumătate cu apă și cealaltă jumătate cu oțet alb, pune-l la fiert și lasă-l să dea în clocot. Oprește aparatul și lasă timp de 30 de minute sau chiar o oră ca soluția să acționeze. După aceea, aruncă lichidul și clătește bine cu apă rece. Pentru a scăpa de mirosul de oțet, este nevoie să fierbi de două-trei ori apă și fierbătorul va fi ca nou.
O altă soluție la îndemână este cu zeamă de lămâie. Ai nevoie de sucul de la o lămâie. Acest suc trebuie amestecat cu apă. În plus, poți pune și felii de lămâie înăuntru. Se lasă amestecul să fiarbă până când se oprește singur. Se lasă timp de 30 de minute să acționeze, apoi se clătește bine cu apă rece, se pune apă curată și se mai fierbe încă o dată sau de două ori pentru a scăpa complet de mirosul de lămâie.
În cazul în care sunt depuneri consistente de calcar, poți apela și la bicarbonat de sodiu. Dizolvă două lingurițe de bicarbonat într-o cană cu apă, toarnă amestecul în fierbător și completează cu apă până la nivelul maxim. Se lasă soluția să fiarbă în clocot, apoi se oprește, se lasă timp de 20 de minute și se clătește bine cu apă rece.
Cât de des se curăță fierbătorul de apă
Dcaă locuiești într-o zonă în care apa este mai dură, atunci ar trebui să cureți fierbătorul o dată pe lună, să clătești bine și apoi îl poți folosi ca de obicei.