Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu


Aflați din rândurile următoare care sunt principalele stiluri de atașament și cum influențează acestea relația de cuplu.


In articol:

Reușita unei relații de cuplu dintre două persoane depinde în general de o mulțime de factori, atât externi, cât și cei care au o legătură directă cu personalitatea membrilor cuplului. De aceea, este foarte important să înțelegem

anumite procese psihologice care se desfășoară la nivelul relației de cuplu pentru a putea să înțelegem cu adevărat dacă noi înșine suntem bine din punct de vedere psihologic.

În cadrul unei emisiuni, Liliana Cristea, psihoterapeut, a vorbit despre principalele stiluri de atașament, cum se manifestă acestea, dar și cum ne influențează relația de cuplu.

Care sunt principalele stiluri de atașament și cum influențează relația de cuplu

Citește și: Cum să-ți revitalizezi relația în 2023. 5 lucruri pe care trebuie să le faceți amândoi

Care sunt principalele stiluri de atașament și cum influențează relația de cuplu

Potrivit specialistului în domeniu, există patru stiluri de atașament care se dezvoltă încă din primii ani de viață ai copilului, până la vârsta de 7 ani și se află într-o strânsă legătură cu relația pe care copilul a avut-o cu mama sau cu tatăl său.

 „ Sunt patru tipuri de atașament care se formează în primii doi ani de viață și se sedimentează până la vârsta de 7 ani. Este un tipar emoțional inconștient care se formează în relația cu figura de atașament principală, adică mama sau tatăl, prin felul în care copilul este îngrijit .”, a explicat specialistul în domeniu.

Stilul de atașament sigur

Acest stil de atașament este întâlnit la copiii cărora părinții i-au oferit confort emoțional ori de câte ori a fost nevoie și este unul dintre cele mai dezirabile stiluri pentru noi într-o relație.

 „ O persoană cu un stil de atașament sigur este persoana care iubește oamenii, își iubește partenerul de cuplu fără a avea un alt interes și se comportă la fel cu toată lumea. Este o persoană echilibrată, o persoană care poate să ofere iubire, libertate. Este acolo, indiferent dacă este sau nu prezent fizic .”, a precizat specialistul în domeniu.

Stilul de atașament anxios

Citește și: Cum depășești mai repede o ceartă în cuplu

Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu

 Acest stil de atașament se formează, de asemenea, cu figura principală de atașament și este regăsit la acei copii care au avut parte de o ambivalență în felul în care a fost îngrijit în prima parte de vieții.

 „ El în relația de cuplu este acel partener anxios, dependent de relația de cuplu, este acel partener care are nevoie în continuu de contactul fizic, care controlează mediul pentru că neavând o siguranță în prima parte a copilăriei, el devine vigilent și ajunge să-și controleze și partenerul. ”, spune specialistul în domeniu.

Stilul de atașament evitant

În acest caz vorbim despre acel copil care a avut o copilărie în care a petrecut foarte mult timp plângând de unul singur, fără să aibă parte de consolare și sprijin emoțional, iar la un moment dat a realizat că plânge în zadar pentru că oricum nu îi oferă nimeni afecțiune și s-a oprit singur. În acest caz, copilul a înțeles că trebuie să fie mereu auto suficient.

 „ Este acel adult care preferă libertatea, autosuficiența în detrimentul relațiilor de cuplu pentru că relația de cuplu îi provoacă o teamă, o frică de abandon. El nu a învățat că poți să ai un atașament sigur în relația maternă .”, spune specialistul în domeniu.

Stilul de atașament ambivalent

Citește și: Cum îți dai seama că ai o relație toxică. Care sunt cele 3 semne care îți indică acest lucru

Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu

Potrivit specialistului în domeniu, acest stil este regăsit la copiii care au avut parte de părinți abuzivi cu anumite dependențe, care chiar dacă a avut parte de bunuri materiale astfel încât să trăiască, a fost supus și la anumite abuzuri. Din fericire, este un stil mai rar întâlnit, dar are efecte negative asupra calității relațiilor persoanelor care îl posedă.

 „ Este un stil care este foarte bine stabilizat la nivel de program psihic și este greu de destructurat. Relațiile nu sunt bune, nu putem să intrăm în relații, nu avem încredere în ceilalți, dar în același timp avem nevoie să intrăm în relații. Uneori intră în relații, dar devine ori anxios ori evitant sau fluctuează cu cele două stiluri .”, a precizat specialistul în domeniu.


Abonează-te pe

Citește și:

Semnele care îți arată că își dorește ceva mai mult decât o prietenie

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Ce trebuie să faci dacă simți că bate în retragere

Cum să eviți bărbații care înșală


DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Rețeta de Clătite cu miere și fulgi de migdale, cu care îți poți face dimineața mai gustoasă!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Tu & El
Parteneri