Cum împaci viața profesională și cea de familie, după ce devii mamă. „Este alegerea fiecărei mame.”


Mamele se confruntă cu diverse dificultăți în momentul în care apare un copil pe lume. Nu doar noutatea și riscurile pot deveni o problemă, ci și viața socială și profesională a acesteia.


In articol:

Așadar, atunci când o femeie naște un copil, este nevoită să se împartă între mai multe roluri, pe care trebuie să le gestioneze corect.

A te împărți între viața de familie și cea profesională poate să pară imposibil în anumite cazuri, însă există soluții. Bloggerul de parenting, Ruxandra Luca a vorbit despre problem, tot mai des discutată, a mamelor care se întorc sau nu, la locul de muncă.

Cât de important este ca mamele să nu se simtă împovărate după ce stau în concediu maternal

concediu maternitate 2022

Ce le este mamelor recomandate să facă, după ce au adus pe lume un copil

[Sursa foto: Freepik]

Ce trebuie sa faci după ce devii mama

Citeste si: Tehnici prin care comunici mai bine cu copilul tău. ,,Există un concept”

Conform studiilor, România este una dintre țările ce oferă o perioadă destul de lungă de concediu maternal, aceasta fiind de doi ani. În acest caz, există numeroase femei care acceptă să stea acasă cu copilul pe toată această perioadă, renunțând la viața profesională.

De asemenea, multe mame aleg să se reîntoarcă la locul de muncă, destul de rapid de la momentul nașterii. Specialistul a explicat că nu există o regulă cu privire la acest aspect, fiindcă este recomandat ca fiecare femeie să facă ceea ce simte. De aceea, mamele nu trebuie judicate, indiferent de alegere.

„Faptul că putem sta este minunat, dar nu înseamnă că suntem și obligate. Este alegerea fiecărei mame, după cum simte. Sunt mame care se întorc repede, sunt mame care stau cei doi ani, sunt mame care nu se mai întorc la locul de muncă. Nu se mai întorc pentru că simt că se regăsesc în postura de mama, simt că este tot ce au nevoie și desi este extraordinar de greu să faci asta, ele rămân acolo pe poziții și simt că asta e viața de acum pentru ele și este ok, atâta timp cât nu simțim că ne sacrificăm pentru copii.”, a explicat specialistul.

cand sa revii la serviciu daca ai nascut

Ce le este recomandat mamelor să facă, în privința carierei

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum se poate trata depresia la copii. „Cei mici își spun clar trăirile”

Bloggerul de parenting a menționat că dacă femeia alege să renunțe la viața profesională, pentru cea de familie, trebuie să fie conștientă de alegerea sa. Așadar, este recomandat ca mamele să ia o astfel de decizie, doar dacă nu simt că vor face un sacrificiu enorm pentru copiii lor.

„Dacă simți că faci un sacrificiu, că ți-ai dori să fi la muncă, dar stai de fapt acasă cu copilul, mai devreme sau mai târziu ajungi și să îi reproșezi copilului și ajungi și tu să te simți împovărată de chestia asta.”, a declarat Ruxandra Luca.

Importanța vieții sociale pentru o mamă

cum te imparti intre copil si serviciu

Cum te împarți între copil și locul de muncă

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum gestionezi stresul atunci când ai copii. „Ei învață de la noi”

Cu toate că este de admirat că o femeie stă acasă și are grijă de copil, are nevoie și de ceea ce îi oferă lumea exterioară, fie că vorbim de ieșiri, hobby-uri, sau viața profesională. Specialistul a explicat că este extrem de important pentru familie și în special pentru relația de cuplu, ca o mamă să își găsească și alte activități, sau să aibă satisfacția unui lucru făcut doar pentru ea. De asemenea, concediul maternal nu ar trebui să reprezinte o barieră între revenirea mamei la locul de muncă. Este recomandat ca această pauză să nu fie o blocare a femeii, sau o pauză în dezvoltarea ei ca individ, care are mai multe nevoi sociale.

„Niciodată nu e prea târziu să te întorci la ceea ce făceai înainte, ori să îți găsești o nouă menire profesională în viață. Să nu ne fie frică să facem copii, fiindcă vin cu o energie pozitivă incredibilă și te motivează să faci lucruri, pe care nu ai fi crezut niciodată că le vei face.”, a menționat bloggerul de parenting.


Abonează-te pe

Citește și:

Cum îți motivezi copilul să învețe. ,,Părinții sunt ghizii cu adevărat”

Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău, împreună de ziua fiului lor. Cum au petrecut toți 4, ca o adevărată familie?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Cum gestionezi conflictele între frați. „Suntem acolo să mediem”

Cum îți dai seama că ai un partener posesiv. „De multe ori nu suntem conștienți”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
“Veghează-ne și zâmbește-ne de acolo, doctore!” Iulian Juncănaru, fostul concurent de la emisiunea culinară, a murit în propria locuință
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri