Cine a inventat cartofii prăjiți. Termenul englez „french fries” (cartofi francezi) provine de la soldați


Cartofii prăjiți se numără printre cele mai populare garnituri din întreaga lumea. Deși sunt foarte cunoscuți și nu lipsesc din meniurile restaurantelor de pretutindeni, mulți nu știu cine i-a inventat și care este adevărata lor istorie.


In articol:

Deși sunt foarte populari în întreaga lume, puține persoane știu cu exactitate de unde provin cartofii prăjiți. French fries sau pommes frites, cum mai sunt cunoscuți, se consumă drept garnitură la prânz sau cină. Sunt asezonați cu sare, condimente și se consumă cu sosuri după bunul plac.

Citeste si: Cine a inventat sarmalele. „Sarmaua reprezintă poate cel mai clar exemplu despre cum istoria, comerţul, cultura şi gastronomia sunt legate unele de altele”

Cine a inventat cartofii prajiti

Cine a inventat cartofii prajiti

[Sursa foto: PixaBay]

Cine a inventat cartofii prăjiți

Există multe legende care prezintă istoria cartofilor prăjiți, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a istoricului Jo Gerard. Potrivit acestuia, cartofii prăjiți datează încă din anii 1680, perioadă în care localnicii foarte săraci din Belgia obișnuiau să mănânce pește prăjit, însă după ce râul din acea zonă a înghețat, familiile s-au orientat către cartofi gătiți

în ulei. Cartofii erau tăiați felii și se serveau ca înlocuitor al peștelui prăjit.

O altă legendă mai spune că soldații americani și britanici au ajuns în timpul Primului Război Mondial și au gustat cartofii prăjiți de belgieni. Limba oficială a Belgiei în acea perioadă era franceza, iar soldații britanici și americani au crezut că sunt în Franța. Astfel, termenul englez „french fries” (cartofi francezi) provine de la soldații care au numit astfel cartofii prăjiți belgieni.

Istoricul francez Madeline Ferrière susține faptul că acest preparat era vândut pe stradă, împreună cu chifteluțele din cartofi și castanele prăjite. Totul se întâmpla în zona podului Pont Neuf, imediat după anul 1788 când a avut loc Asaltul Bastiliei. Experții culinari belgieni sunt de părere că invenția a avut loc în Belgia, acolo unde a și evoluat în ceea ce privește calitatea.

„Noi, belgienii, am transformat cartoful prăjit în ceva nobil, de sine stătător“, spune Albert Verdeyen, co-autor al unei cărţi despre cartofi. „Mai presus de toate, stăpânim mult mai bine decât oricine altcineva arta dublei prăjiri, până când cartofii se fac aurii şi crocanţi“.

Pe de altă parte, foarte mulți americani au atribuit invenția, de-a lungul timpului, francezilor. O dovadă ar fi manuscrisul președintelui american Thomas Jefferson, relatat între anii 1801-1809: „Cartofi cruzi prăjiți în ulei, în bucățele mici”. Rețete ce descriu cartofii prăjiți francezi apar în cele mai populare cărți de bucate americane. La sfârșitul anilor 1850, una din aceste cărți folosea termenul de „cartofi prăjiți în stil francez”.

Citeste si: Cine a inventat pastele. „Dacă le combinăm la o masă și cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos”

Cine a inventat cartofii prajiti

Cine a inventat cartofii prajiti

[Sursa foto: PixaBay]

Cum prepari corect cartofii prăjiți

Pentru a obține cei mai buni cartofi prăjiți este necesar să respecți câteva reguli de bază. Acestea te vor ajuta să obții un preparat crocant la exterior și moale pe interior.

Prima regulă este să îi cureți foarte bine, să îi tai și să îi pui neapărat în apă rece, asta pentru a extrage tot amidonul. Cu cât cartofii sunt mai tineri, cu atât înmuierea trebuie să fie mai îndelungă. Reomandat este să îi lași 30 minute sau o oră în apă.

Ulterior, cartofii trebuie uscați cu mare grijă. Pune-i pe un prosop de hârtie sau pe unul obișnuit de bucătărie. Umiditatea excesivă împiedică formarea crustei rumenenite.

Citeste si: Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”

Cine a inventat cartofii prajiti

Cine a inventat cartofii prajiti

[Sursa foto: PixaBay]

Tigaia trebuie să fie neapărat încinsă, iar uleiul înfierbântat. Este important să adăugi mult ulei deoarece cartofii trebuie să se scufunde bine în el.

Adăugă sarea și celelalte condimente doar după ce cartofii sunt gata de servire. Dacă pui sărea în timpul prăjirii sau înainte aceștia își vor elibera sucul, care va împiedica formarea crustei rumene.

Nu acoperi niciodată cartofii cu capac în timpul prăjirii! Pentru a se rumeni bine trebuie să se prăjească pe tigaia descoperită.


Abonează-te pe

Citește și:

Cum a luat naștere MATEMATICA. „Matematica este o limbă şi o ştiinţă”

O mai recunoști?? Cântăreața e de nerecunoscut din cauza unei boli incurabile

Google - cum a luat naștere. „Povestea este practic un argument în favoarea cercetării pure. Nu am început să lucrăm gândindu-ne la un motor de căutare”

Cine a inventat ciocolata. "La început, oamenii nu au fost prea încântați de apariția ei"

Cine a inventat calculatorul. Inventatorul a fost condamnat pentru indecență

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Beauty
De ce se pune zahăr în șampon, înainte să speli părul
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri