Criticul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineață


Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 88 de ani, în casa lui din Bucureşti, a declarat Irina-Margareta Nistor pentru News.ro.

 Tudor Caranfil este tatăl regizorului Nae Caranfil.

„Am călătorit mult împreună şi am văzut multe filme. M-a format”, a spus Nistor.

Citeste si: Acest tânăr de 19 ani a renunțat la iubita lui de 77 ani pentru a se căsători cu o femeie în vârstă de 72 ani. Ce se întâmplă la ei în dormitor

Născut în 1931 la Galați, Tudor Caranfil a terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii '60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române.

”Criticul si Istoricul de film Tudor Caranfil a plecat sa fie nemuritor, alaturi de Orson Welles si de toti ceilalti mari creatori de cinema, pe care i-am descoperit datorita lui , in Varstele peliculei, scrise si televizate!”, a scris Irina Margareta Nistor pe Facebook.

Citeste si: Horoscop NOUL AN ASTROLOGIC: A început zodia Berbecului, noi mișcări și vești pentru fiecare zodie!

Este invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și este membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu).


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

S-a deslușit misterul! Am aflat ce i-a spus Prodanca lui Alexa chiar înainte să-l lovească! EXCLUSIV

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri