Papanașii, un desert foarte cunoscut în țara noastră, sunt adesea indentificați ca având originile în România, însă lucrurile în realitate nu stau chiar așa. Află, mai jos, cine a inventat papanașii și cum poți prepara cea mai simplă și rapidă rețetă pentru cei dragi.
Cu toate că nu se cunosc foarte multe detalii despre originea acestui desert, un lucru este cert: cuvântul provine din latinescul „papa”, care se traduce „mâncare pentru copii”.
Papanașii au în compoziția lor câteva ingrediente de bază, foarte cunosute printre români. Pentru orice rețetă de papanași vei avea nevoie de brânză dulce de vaci, ouă, făină, griș, pesmet și zahăr. De regulă, aceștia se servesc alături de gem de frute și smântână, însă multe persoană preferă să îi mănânce doar cu zahăr pudră deasupra. Papanașii moldovenești, cei prăjiți în ulei de floarea soarelui, sunt extrem de gustoși cu dulceață de vișine, vișine amare, căpșuni, gutui sau prune.
Cine a inventat papanașii
Cine a inventat papanașii
Se pare că papanașii au origini în zona Moldovei, deși inventatorul acestui desert ar fi fost de fapt din Imperiul Austro-Ungar sau chiar din Danemarca.
Potrivit istoriei, povestea papanașilor ar fi strâns legată de legenda unui căpitan de vas.„Un capitan de vas, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoașă, probabil luat prin surprindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spitele carmei ca să își poată folosi ambele brațe și a salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”, notează Historia.ro.
Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro
Cine a inventat papanașii
Gastronomul Brillat-Savarin afirma că „există indivizi cărora natura le-a refuzat o anume delicatețe a organelor, ori vigoare a atenției, în lipsa cărora cele mai gustoase mâncăruri rămân neluate în seamă", potrivit zilesinopti.ro.
Cu toate că poveștile arată că desertul provine din alte părți, papanașii sub această formă se servesc doar în România, probabil de aici venind și ideea că au fost inventați și consumați la noi în țară încă din cele mai vechi timpuri.
Prăjiți, cu smântână și gem se consumă în zona Moldovei, însă în Ardeal lururile stau cu totul diferit. Aici, papanașii nu pot fi decât fierți, aromați cu coajă de lămâie și vanilie. La Arad, Oradea sau Timișoara, oamenii nu folosesc denumirea de „papanași”, ci de „gomboți”, cuvântul venind din limba maghiară „turogomboc”.
Cine a inventat papanașii
Rețetă de papanași cu smântână și dulceață
Ingrediente:
- 500 gr brânză dulce de vaci
- 100 gr zahăr
- 350 gr făină
- 2 ouă
- 2 pliculețe zahăr vanilinat
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
- 1 praf de sare
- Ulei pentru prăjit
- 200 gr smântână
- Dulceață după preferințe
Cine a inventat papanașii
Mod de preparare:
Pentru început, amestecăm brânză cu zahărul, ouăle, bicarbonatul de sodiu alimentar și praful de sare. Incorporam făină și frământăm ușor până obținem un aluat fraged care nu se lipește de mâini. Lăsăm aluatul să se odihnească preț de 15-20 min.
„Pentru a forma un papanaş, trebuie să luăm o bucată de aluat de mărimea unei piersici care se modelează făcând o gaură înăuntru, asemenea unui covrig. După ce s-a încins uleiul se pun papanaşii. Ei trebuie să fie într-o baie de ulei şi trebuie să fie foarte bine încins ca aceştia să se pătrundă”, explică Nicoleta Irinaru, bucătar.
După ce îi prăjiți pe toți, urmează partea în care îi ornați cu smântână și dulceață în cantitatea dorită.