Cine a inventat jeleurile. Pentru mulți oameni gelatina era considerată echivalentul culinar al plasticului

Cine a inventat jeleurile. Pentru mulți oameni gelatina era considerată echivalentul culinar al plasticului

Jeleurile se numără printre cele mai preferate dulciuri în rândul celor mici. Acestea se găsesc, pe rafturile magazinelor, în diferite forme, culori și arome, însă ele nu au fost dintotdeauana așa. Află, mai jos, cum a evolutat gelatina și cine este inventatorul acestori mici deserturi.

Jeleurile sunt fabricate din gelatină, produs care s-ar fi preparat încă din cele mai vechi timpuri. Cât despre micile deserturi care îi încântă pe cei mici prin culori și forme se spune că au cu totul altă istorie.

Descoperă, în rândurile de mai jos, cine este inventatorul jeleurilor și cum a evoluat fabricarea acestora de-a lungul anilor.

Citește și: Cine a inventat Tiramisu. Inventatorul folosea desertul pentru rezolvarea problemelor conjugale

Cine a inventat jeleurile

Cine a inventat jeleurile

[Sursa foto: PixaBay]

Cine a inventat jeleurile

Cea mai veche dovadă a preparării gelatinei datează din epoca romană. Istoricii vremii au menționat existența unui lipici puternic, produs prin fierberea bucăților de piei și oase de animal pentru a elibera colagenul prin hidroliză.

Pe de cealaltă parte, cele mai vechi rețete pentru jeleuri, desert bazat pe gelatină, datează de la începutul anilor 1400. Pentru realizarea jeleurilor, oamenii fierbeau urechile și picioarele porcului, iar mai apoi filtrau compoziția.

Felurile de mâncare pe bază de gelatină erau foarte întâlnite pe mesele din perioada medievală. Totul a început după ce foarte mulți catolici au decis să nu mai consume carne în zilele de vineri, astfel că bucătarii au preparat jeleurile de peşte, obținute prin fierberea ţiparilor în supă de peşte.

La sfârșitul epocii medievale, jeleurile au început să includă și dulciurile. Se pare că nu toate erau stabilizate de gelatină, ci și de pectină, substanță care se găsește în fructe.

Citeste si: Cine a inventat pastele. „Dacă le combinăm la o masă și cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos”

Citește și: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

Citește și: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

Cine a inventat jeleurile

Cine a inventat jeleurile

[Sursa foto: PixaBay]

O altă poveste foarte interesantă despre gelatină pornește din Japonia anilor 1660. Un hangiu din Kyoto, pe nume Minoya Tarozaemon, a constatat faptul că anumite supe cu fructe de mare congelate, pe care le arunca afară, rezistau destul de bine, chiar dacă le congela și recongela în mod repetat. Acesta a început, astfel, să colecteze alge roșii, iar mai apoi jeleurile pe bază de alge roșii s-au răspândit în toată Asia.

Algele roșii au fost adunate timp de secole întregi și fierte mai apoi în lapte, pentru a se elibera agentul de îngroșare.

Prin anii 1800, magnatul lipiciului din New York, Peter Cooper, a dat o parte din producția de lipici pentru pregătirea gelatinei. În anul 1845, acesta a inventat primul mix de gelatină pentru desert – un mix pudră de gelatină cu lămâi, zahăr, ouă şi condimente procesate.

Din păcate, jeleul acestuia nu a avut foarte mare succes, dar fiind faptul că pentru mulți oameni gelatina era considerată echivalentul culinar al plasticului.

Citeste si: Cine a inventat sarmalele. „Sarmaua reprezintă poate cel mai clar exemplu despre cum istoria, comerţul, cultura şi gastronomia sunt legate unele de altele”

Cine a inventat jeleurile

Cine a inventat jeleurile

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citește și: VIDEO- Teme inteligente cu muncă puțină. Inteligența artificală, folosită adesea de elevi sau studenți- stirilekanald.ro

Din ce sunt făcute jeleurile astăzi

Jeleurile pentru cei mici, cu diferite forme și culori, au apărut pentru prima oară în Germania, în 1922. Acestea au fost fabricate de compania Haribo, înființată de Hans Riegel, și au patru ingrediente principale: gelatină, zahăr, apă și colorant alimentar.

Gelatina provine din colagenul obținut din oasele, tendoanele și copitele bovinelor și porcinelor, dar și din cartilajul peștilor. Producătorii de gelatină zdrobesc aceste părți și le tratează cu substanțe acide pentru a descompune structurile celulare.

Gelatina este folosită pentru a prepara o varietate mare de deserturi, dar se regăsește și în produse cum ar fi vitaminele, medicamentele, cârnații și conservele. Gelatina conține 18 aminoacizi esențiali care ajută la refacerea oaselor, tendoanelor și ligamentelor. Pe de cealaltă parte, jeleurile nu sunt recomandate din cauza conținutului foarte mare de zahăr, dar și a faptului că provoacă apariția cariilor.

Rahatul turcesc nu conține gelatină, deși are o compoziție asemănătoare. Acesta este obținut din amidon, care se găsește în porumb și cartof, zahăr și pectină.

Cine a inventat jeleurile

[Sursa foto: Freepik]Citește și:

Cum a luat naștere guma de mestecat. Prima aromă a fost cea de TUTTI FRUTTI

Cine a inventat cartofii prăjiți. De la modestul tubercul la deliciul universal!

ego.ro Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare. Trucul de mare ajutor pentru orice gospodină

wowbiz.ro Ce a putut să spună Marcel Pavel despre soția lui Ștefan Bănică Jr. Nimeni nu se aștepta

radioimpuls.ro Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla și-a regizat "ieșirea din scenă" în maniera artistică în care trăia: "Era forma ei de a-și manifesta revolta"

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Laurențiu, decizie fără precedent în Casa iubirii! Tânărul își va îndrepta atenția către o altă fată! „Am văzut în tine în ultimele zile o sensibilitate aparte!” Aflați cum va reacționa Lorena, marți, 3 octombrie, de la 10:00 și 16:30

stirilekanald.ro EXCLUSIV: Cine este Bogdan Macra, supranumit ”capul mafiei gunoaielor”? Firma din Oradea pe care o conduce, cel mai mare jucător pe piața deșeurilor din vestul țării


Parteneri
Cookies