Cine a inventat AVIONUL. Inventatorul a ratat șansa de a urma studiile la Universitatea Yale din cauza unui accident cumplit


Primul aparat zburător cu motor realizat de om datează de la începutul secolului al XX-lea. Chiar dacă atunci nu avea funcții rapide și putea să cadă în orice moment, invenția în sine avea să pună bazele aviației pe care o cunoaștem astăzi.


In articol:

Mulți consideră că zmeul este, de fapt, primul obiect zburător realizat de om, acesta fiind realizat începând cu anul 200 î. de Hr. în China. Tehnic vorbind, primele cercetări pentru aparatul de zbor cu motor au apărut începând cu secolul al XX-lea, iar primul zbor controlat, propulsat, cu un aparat mai greu decât aerul l-au făcut Frații Wright, pe data de 17 decembrie 1903. 

Citeste si: Cine a inventat matematică. Inventatorii s-au remarcat încă din preistorie

Cine a inventat avionul

Cine a inventat avionul

[Sursa foto: PixaBay]

Cine a inventat avionul

Wilbur și Orville Wright au inventat primul avion propulsat cu motor! Wilbur Wright s-a născut la 16 aprilie 1867 în Newcastle, Indiana și a fost al treilea fiu al episcopului Milton Wright. La patru ani diferență s-a născut fratele lui, pe nume Orville, în Dayton, Ohio.

Wilbur și Orville erau foarte apropiați, își petreceau mai tot timpul împreună și se ocupau de echipamentele mecanice.

În timpul adolescenței, au început să-și construiască propriile mașini, printre care și un aparat pentru a plia ziarele.

Citeste si: Cine a inventat TELEFONUL. Invenția a fost prezentată în anul 1876

Cine a inventat avionul

Cine a inventat avionul

[Sursa foto: Pexels]

Cei doi au fost înscriși la școală, însă nu au urmat studiile universitare, dorința lui Wilbur de a se înscrie la Colegiul Yale fiind spulberată de un accident cumplit pe gheață în care și-a pierdut aproape toate dantura. Au durat ani de zile până când și-a recăpat încrederea în sine, asta doar după ce și-a refăcut dantura cu dinți artificiali.

Interesul lor pentru zbor a început după ce tatăl lor le-a dat un elicopter de jucărie. Foarte creativi și curioși, aceștia au început să proiecteze zmee, le-au făcut să zboare, iar mai apoi le-au vândut.

Citeste si: Cine a inventat calculatorul. Inventatorul a fost condamnat pentru indecență

Cine a inventat avionul

Cine a inventat avionul

[Sursa foto: Pexels]

Frații Wright au inventat primul avion cu motor din lume

La începutul anilor 1900, cei doi au început să studieze aeronautica, iar mai apoi au proiectat tabele fiabile ale efectului presiunii aerului pe diverse suprafețe sub formă curbată. Celor doi frați le mai lipsea un singur lucru și anume un motor adecvat pentru a-l atașa planorului proaspăt construit.

Frații Wright au lucrat intens la conceperea unui motor adecvat de zbor, și-au construit singuri elicele și le-au proiectat în funcție de propriile date cunoscute despre presiunea aerului. La început, cei doi au căutat să cumpere un motor special pentru ceea ce aveau nevoie, însă resursele minime i-au determinat  să muncească cu propriile forțe pentru marele lor vis.

Așadar, pe data de 17 decembrie 1903, frații Wright au avut primul zbor propulsat cu un avion cu motor din lume. Katharine Wright, sora mai mică a lui Orville și Wilbur, a contribuit semnificativ la promovarea invențiilor celor doi în Europa

O serie de procese au avut loc cu privire la încălcarea brevetelor, deoarece unele persoane nu au acceptat faptul că frații Wright au fost primii care au zburat cu o aeronavă cu motor.

Citeste si: Cine a inventat BECUL. Inventatorul vindea ziare și dulciuri într-un tren din SUA

Cine a inventat avionul

Cine a inventat avionul

[Sursa foto: PixaBay]

O bucată din primul avion al fraților Wright a ajuns pe Marte

Anul trecut, NASA a transportat la bordul aeronavei Ingenuity o bucățică din primul avion al fraților Wright. Se pare că bucata de material a fost învelită într-o bandă izolantă și securizată printr-un cablu. 

„Ingenuity va încerca primul zbor controlat și propulsat pe o altă planetă, însă primul zbor controlat și propulsat pe Pământ a avut loc la data de 17 decembrie 1903”, se arată într-un comunicat transmis NASA.

Știai că nu este prima bucată din avionul Wright Flyer I care ajunge în spațiu? Potrivit NASA, misiunea Apollo 11 a transportat atât muselină cât și o așchie din lemnul avionului celor doi, în timpul misiunii din 1969 spre Lună.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să cumpere nașa la botez. Care este lista de cumpărături?

Coolio, artistul cunoscut pentru piesa Gangsta's Paradise s-a stins din viață la 59 de ani. A fost găsit inconștient, în baie

Gabriela Cristea l-a prins pe Tavi Clonda cu fosta în parcare la mall : 'Da, eram cu fosta în mașină și…'

Ce trebuie să cumpere nașa la nuntă

Cum să stimulezi creșterea părului. Apa ajută organismul să elimine toxinele rapid

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri