Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023. Obiceiuri și tradiții pentru a fi feriți de boli și necazuri tot anul


Potrivit tradiției populare, în ziua de Bobotează, persoanele care respectă acest obicei vor fi feriți de boli și necazuri tot restul anului!


In articol:

Există câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din casa niciunui creștin în data de 6 ianuarie, de Bobotează, potrivit calendarului ortodox. Tradiția populară spune că toate persoanele care respectă acest obicei vor fi feriți de boli și necazuri tot anul. 

Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă, în ziua de Bobotează 2023 

Boboteaza 2023, sau Botezul Domnului, este considerată ziua în care cerurile se deschid, iar apele sunt sfințite. Aceasta este sărbătorită în fiecare an, la data de 6 ianuarie.  În ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă- apă sfințită, cu care botează apele, oamenii, animalele și casele. 

„Nu mâna mea sfințește apa, nici busuiocul, ci harul Duhului Sfânt”, spune Mitropolitul Ioan al Banatului. 

Din acest motiv, Aghiasma Mare sau apa Sfințită de la Bobotează are puterea sfințitoare și tămăduitoare. Ea se păstrează nestricata vreme îndelungată și rămâne curată și plăcută la gust ca si când ar fi fost abia scoasă din izvor.  Aghiasma Mare trebuie să fie nelipsită în casa creștinilor, în ziua de Bobotează.

Apa sfinţită de Bobotează se bea dimineața, înainte de a mânca, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, iar mai apoi, Agheasma Mare luată de la biserică din ziua Botezului Domnului se păstrează în case, lângă icoană și se consumă în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic, conform basilica.ro.

Citește și: Zilele de 6 și 7 ianuarie nu vor fi libere legale în 2023. Motivul pentru care nu se poate aplica această măsură

Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023. Aduce belșug și ține răul la distanță

Apa sfințită de Bobotează are puteri vindecătoare

Aghiasma mare este folosită pentru a se stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului, doar de Bobotează sau periodic. Totodată, cu pocăință și cu binecuvântarea duhovnicului, aghiasma mare se poate lua și în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt, aghiasma mare a făcut de multe ori minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele si izbăvind din primejdii pe cei credincioși, scrie crestinortodox.ro.

„Apa sfințită curăță și vindecă trupul credinciosului. Așadar, te protejează atâta timp cât ai credința în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfințesc locuințele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor și ogoarele pentru a fi protejați de boli și ca să aibă recolte bogate. Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârșește în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfințesc apele, rânduiala se unește cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfințește apa pentru nevoile credincioșilor. Apa sfințită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare și de vindecare”,  spune părintele Tudorache, potrivit adevărul.ro

Citește și: Calendar ortodox 6 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este vineri?

Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023

[Sursa foto: Unsplash]

Prin acțiunea de stropire sau gustare din Agheasmă, creștinul nădăjduiește curățire de toată întinăciunea, ferire de necazuri, binecuvântare și sfințire. 

„Și-i dă ei (apei) harul izbăvirii, binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe ea izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsă, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință...”, așa cum spune rugăciunea de la Slujba Aghesmei celei mari.

Citește și: Este oficial! S-au aprobat încă două zile libere, începând cu anul 2023

Ce trebuie să fie de nelipsit din casă, în ziua de Bobotează 2023

[Sursa foto: Unsplash]


Abonează-te pe

Citește și:

Zilele de 6 și 7 ianuarie nu vor fi libere legale în 2023. Motivul pentru care nu se poate aplica această măsură

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023. Aduce belșug și ține răul la distanță

Calendar ortodox 6 ianuarie 2023. "Fiule al lui Dumnezeu, să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău!"

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Mirela Retegan. „Sunt o minune a lui Dumnezeu!”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri