Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023. Aduce belșug și ține răul la distanță


Iată care sunt tradițiile populare în Ajun de Bobotează, făcute să țină la distanță răul și să atragă belșug și spor în casă!


In articol:

Ajunul Bobotezei 2023 reprezintă ziua în care cerurile se deschid, iar creștinii țin post pentru putea gusta din apa sfințită- Agheasma Mare. Totodată, aceasta este o zi a tradițiilor, a obiceiurilor și a superstițiilor transmise din generație în generație.

Așadar, data de 5 ianuarie are o semnificație aparte pentru români. Iată ce trebuie să pui de masă în Ajun de Bobotează 2023, potrivit datinei și obiceiului românesc. 

Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023 

Ajunul Bobotezei 2023 este sărbătorit în fiecare an pe data de 5 ianuarie. Ajunul Bobotezei precede Boboteaza, sărbătoare dedicată purificării naturii, și dar ales a apelor, de forțele răului. Conform

obiceiului popular, în Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Totodată, sub fața de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colț se pune câte un bulgăre de sare. Obiceiul respectiv este menit să atragă belșugul și să păzească de rele toată familia în noul an. 

Mai apoi, pe masă se pun 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiușele babei” (fasole albă cu colțunași umpluți cu ciuperci), borș de pește, pește prăjit,

plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Citește și: Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este joi?

Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Cine este Părintele Vasile Ioana. “În legătura dintre duhovnic și credincios se naște forța care te motivează să mergi mai departe.”

Nimeni nu trebuie să se apuce de mâncat din bucate până nu sosește preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinți masa. În tradiția ortodoxă, Ajunul Bobotezei este zi de post, și se spune că cel care va posti o să aibă noroc tot anul. 

Fetele își visează ursitul în Ajun de Bobotează 2023

În Ajun de Bobotează  se spune că fetele nemăritate își pot afla ursitul. Acestea sunt nevoite să pună un fir de busuioc sub pernă în noaptea de ajun, și astfel îl vor visa pe cel sortit lor. În diferite zone ale țării se crede că firul de busuioc trebuie cerut sau furat de la preot.

Citește și: De ce nu este bine să speli în zilele de sărbătoare

Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023

[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce se pune busuioc sub pernă. Care este semnificația acestui truc?

Mai mult decât atât, se spune că fetele tinere care vor pune busuioc la streașina casei, iar a doua zi vor găsi chiciură pe el, se vor mărita cu un bărbat bogat, iar dacă fetele se împiedică și cad pe gheață în această zi, atunci căsătoria este foarte aproape. În alte zone ale țării, în ajunul Bobotezei, se crede că pentru a-și visa alesul, fetele trebuie să consume o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină și o lingură de sare, și să-și lege pe inelar un fir roșu de mătase.

Ce se pune pe masă în Ajunul Bobotezei 2023

[Sursa foto: shutterstock]


Abonează-te pe

Citește și:

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. "Această taină Dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi!"

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Cine este Părintele Vasile Ioana. “În legătura dintre duhovnic și credincios se naște forța care te motivează să mergi mai departe.”

Este oficial! S-au aprobat încă două zile libere, începând cu anul 2023

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Rețeta de Clătite cu miere și fulgi de migdale, cu care îți poți face dimineața mai gustoasă!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri