Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea. „Este necesar să înțelegem bine istoricul familial pentru a pune corect diagnosticul”


Află din rândurile următoare ce sunt monturile și cum ne afectează acestea sănătatea.


In articol:

Monturile reprezintă o deformare a piciorului. Pe lângă aspectul inestetic, acestea pot produce adevărate probleme de sănătate.

În cadrul emisiunii „Apel la consilier”, difuzată pe postul de televiziune Kanal D, prof. dr. Hakan Turan Cift, specialist în ortopedie și traumatologie a oferit mai multe detalii despre ce sun monturile, cum se formează și care sunt urmările pe care aceste deformări le pot aduce asupra sănătății picioarelor.

Ce sunt monturile

Citește si: Care sunt factorii care duc la riscul de a face hernie de disc. „8-9 oameni din 10 ajung înțepeniți”

Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea

Monturile poarte denumirea științifică de hallux valgus și sunt o proeminență osoasă. Acestea se formează în special la degetul mare de la picior, atunci când devine proeminent. Specialistul în domeniu a explicat în detaliu care este procesul în urma căruia se formează monturile.

Osul în formă de pieptene, cum îl numim noi medicii, creează o deformarea unghiulară.

El se întoarce spre exterior. Osul fiind astfel poziționat, dă impresia că un os a ieșit în lateral. Prin urmare, în latină pentru hallux valgus, această proeminență osoasă a rămas sub forma de deformare osoasă .”

Care sunt efectele monturilor asupra sănătății picioarelor

Pe lângă forma inestetică, monturile pot provoca durere, umflături, roșeață la degetul mare și chiar dificultăți de mers la unele persoane.

În mod normal, atunci când mergem sunt 3 puncte în care picioarele noastre se ating. Unul este sub primul deget. Celălalt este sub al cincilea deget. Un altul este partea inferioară a osului călcâiului, pe care-l numim calcaneus. Acest principiu în 3 puncte se schimbă dacă există o deformare unghiulară. În consecință, durerea poate fi simțită în timpul mersului deoarece punctele de presiune se modifică .”, explică specialistul în domeniu.

De asemenea, pot duce chiar și la artroze irecuperabile ale articulațiilor afectate.

Hallux valgus este una dintre cele mai frecvente deformări ale degetului mare. Uneori aceasta poate fi confundată cu osteoartrita, pe care o numim calcificare osoasă. Există 3 cele mai frecvente boli ale degetului mare: hallux valgus, calcificarea primei articulații a degetului și anume articulația metatarso falangiană, pe care o numim hallux vigitus, guta și bolile reumatismale .”, spune domnul doctor.

Care sunt cauzele apariției monturilor la picioare

Citește si: Ce probleme de sănătate semnalizează mâinile! De ce boli poți suferi dacă mâinile sunt uscate, transpiră sau sunt palide

Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea

Printre cauzele care pot duce la apariția monturilor la picioare se numără atât excesul de greutate, obezitatea, bolile reumatice, dar și factorii genetici.

Există diverse motive. Genetica este foarte importantă. Este mai des întâlnită la femei, dar asta nu înseamnă că nu o vom întâlni și la bărbați. Mai ales dacă mamele de băieți au hallux valgus, ar trebui să verifice. Putem observa această deformație și în bolile musculare congenitale. Este necesar să înțelegem bine istoricul familial pentru a pune corect diagnosticul .”, spune specialistul în domeniu.

Pe lângă factorii enumerați mai sus, purtarea pe timp îndelungat a pantofilor cu toc este un factor important care facilitează apariția monturilor la picioare.

Specialistul în domeniu ne atrage atenția să evităm pe cât posibil purtatul pantofilor cu toc pe întreg parcursul zilei, iar în condițiile în care suntem nevoite, este foarte important să ne odihnim picioarele. 

Genetica noastră poate fi normală, dar este posibil să purtăm pantofi strâmți și tocuri înalte tot timpul. Acesta este un factor care facilitează hallux valgus. După ce porți tocuri timp de 1-2 ore, odihnește-ți picioarele, dă-le șansa de a se odihni și poartă pantofi sport. ”, ne sfătuiește specialistul în domeniu.

Care este tratamentul recomandat pentru hallux valgus

Citește si: Sfaturi și recomandări pentru picioare frumoase

Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea

În cazul persoanelor care au dureri și al căror picioare se umflă constant, este recomandată o intervenție chirurgicală. Domnul doctor ne recomandă să nu apelăm la intervenția chirurgicală în cazul în care problema este una doar la nivel estetic.

Dacă spui că vrei să te operezi din motive estetice, pentru că ai un deget mare deformate, dar nedureros, acel deget mare va fi după operație drept, dar poate fi dureros. Dacă simptomele pacientului nu sunt doar deformarea, ci și durerea, însoțită de umflătură, roșeață și incapacitatea de a purta pantofi, atunci se operează. ”, explică specialistul în domeniu.

În urma acestei intervenții chirurgicale se recomandă o perioadă de recuperare de 6-8 săptămâni.


Abonează-te pe

Citește și:

Totul despre genunchii în X, o afecțiune frecventă printre copii. ”În momentul în care aleargă se duc genunchii spre interior.”

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Ce înseamnă când te mănâncă talpa stângă. „Această afecţiune se datorează încălţămintei de proastă calitate, precum şi igienei precare"

Factori care iti pot declansa anxietatea si cum sa ii gestionezi

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri